Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

IIF: Συζητείται η επέκταση ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων

Από το ιστολόγιο http://tvxs.gr/

Επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), Τσαρλς Νταλάρα τις πληροφορίες ότι συζητείται το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος, ώστε να περιλαμβάνει και την ανταλλαγή ομολόγων που λήγουν έως το 2024. Ο ίδιος δήλωσε επίσης αισιόδοξος για την έκβαση του προγράμματος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.


Μιλώντας στο Reuters, ο κ. Νταλάρα εκτίμησε ότι θα υπάρξει σημαντική πρόοδος το Σεπτέμβριο. Ακόμη, επιβεβαίωσε ότι συζητείται το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος, ώστε να περιλαμβάνει και την ανταλλαγή ομολόγων που λήγουν έως το 2024.
«Θα ήταν πραγματικά μεγάλη έκπληξη το να μην καταγραφεί μεγάλη πρόοδος στην όλη διαδικασία το Σεπτέμβριο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αρνήθηκε πάντως να τοποθετηθεί επί του ακριβούς χρονοδιαγράμματος, λέγοντας ότι είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης και ότι απαιτείται χρόνος εξαιτίας της πολυπλοκότητας του ζητήματος.
Απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου για το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος κατά τέσσερα χρόνια, ανέφερε πως «πράγματι το εξετάζουν ως ένα ενδεχόμενο. Θα υπάρξουν κάποιες μικρές αλλαγές στις τελικές λεπτομέρειες, αλλά δε βλέπω κάποια θεμελιώδη μεταβολή στο σχέδιο, που συμφωνήθηκε την 21η Ιουλίου».
Στο ίδιο θέμα είχε αναφερθεί πριν από λίγες ημέρες, μιλώντας επίσης στο Reuters, Έλληνας τραπεζίτης. «Εξετάζουν την επέκταση της ωρίμανσης των ομολόγων που θα περιληφθούν στην ανταλλαγή από το 2020 στο 2024. Αυτό να καταστήσει πιο εύκολο για την ελληνική κυβέρνηση να πετύχει τον στόχο της συμμετοχής του 90% των ιδιωτών», ανέφερε η πηγή.
Το θέμα αυτό απασχόλησε την τηλεδιάσκεψη της περασμένης Τρίτης σχετικά με την πορεία εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν, ο διευθύνων σύμβουλος του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ όπως και ο πρόεδρος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της ΕΕ, Βιτόριο Γκρίλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου