Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Αναδιάταξη στοιχείων ενεργητικού ετοιμάζει η Εθνική για να κερδίσει 1% στην κεφαλαιακή της επάρκεια – Θα πέσει στο 10% το core tier 1 λόγω ομολόγων – Δεν πουλάει τον Αστέρα….

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

     Με ιδιαίτερη μυστικότητα χωρίς να αποκαλύπτει τα χαρακτηριστικά που θα προσλάβει η αναδιάταξη των στοιχείων ενεργητικού που σχεδιάζει η Εθνική υποστηρίζει ότι από αυτή την διαδικασία θα κερδίσει 1% στο core tier 1 που σημαίνει σε κεφάλαιο 600-800 εκατ ευρώ.

Η βασική στρατηγική της Εθνικής είναι να διατηρεί μετά την εμπλοκή της στην αναδιάταξη του χρέους πολύ ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας χωρίς να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία πλην του 20% της Finansbank που θα πραγματοποιηθεί προς τα τέλη του 2011.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επίδραση από την συμμετοχή της στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους δυνητικά θα πλησιάσει το 1,9% στο core tier 1.
Με βάση το χειρότερο σενάριο η Εθνική θα μπορούσε να εγγράψει μια ζημία από 1,4 έως 1,6ς από την εμπλοκή της στην αναδιάταξη του χρέους.
Ωστόσο ακόμη και σε αυτό το ακραίο σενάριο ο όμιλος είναι θωρακισμένος σχεδιάζει πρωτοβουλίες περαιτέρω κεφαλαιακής ενίσχυσης και συγκεκριμένα  θα αναδιατάξει στοιχεία του ενεργητικού κερδίζοντας 1% στο core tier 1, θα υλοποιήσει την πώληση του 20% της Finansbank μέσα στους επόμενους 5 -7 μήνες,  σχεδιάζει holding που θα υπάγει τις θυγατρικές στο εξωτερικό πλην Τουρκίας κ.α. 

Επίσης παρά τις κατά καιρούς φήμες δεν σχεδιάζει να πωλήσει τον Αστέρα της Βουλιαγμένης αυτό το περιουσιακό στοιχείο δεν εξετάζεται να πωληθεί. Μπορεί να υπάρχουν ενδιαφερόμενοι αλλά η Εθνική έχει αποφασίσει να μην πουλήσει τον Αστέρα. Η πώληση θα είναι η έσχατη των εσχάτων λύση με βάση το χειρότερο υποθετικό σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα…..υποστηρίζει αρμόδια πηγή.
Η Εθνική ωστόσο προχώρησε σε μια σειρά πρωτοβουλιών με στόχο να ενισχύσει περαιτέρω τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Χρησιμοποίησε προβλέψεις 304 εκατ. που είχαν συσσωρευτεί στο τέλος του 2010 αυξάνοντας κατά 0,3% τον δείκτη των Κύριων Βασικών Κεφαλαίων Core Tier 1.
Εξαγόρασε  το 49,90% μειοψηφικού πακέτου της εταιρείας επενδύσεων χαρτοφυλακίου CPT ενισχύοντας τα κεφάλαια κατά 210 εκατ. και αυξάνοντας κατά 0,30% το core tier 1.
Θα διαθέσει μειοψηφικό πακέτο  έως 20% της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία, FinansBank, η οποία εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει    1 δισ. στα ίδια κεφάλαια της,  αυξάνοντας τον δείκτη των Κύριων Βασικών Κεφαλαίων Core Tier κατά +1,4%.
Το συνολικό άμεσο και έμμεσο άνοιγμα της Εθνικής Τράπεζας στην Ελληνική Δημοκρατία στο τέλος του 2010 ανερχόταν σε 23,3 δισ., το οποίο περιλαμβάνει: (α) ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 12,7 δισ., (β) δάνεια προς το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 5,9 δισ. και (γ) εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου για δάνεια προς τρίτους (επιδοτούμενα στεγαστικά, ΔΕΚΟ, Μικρομεσαίες επιχειρήσεις)  ύψους 4,7 δισ. Στο τέλος του Μαίου 2011, το ύψος των δανείων με εγγύηση του Δημοσίου έχει ήδη μειωθεί στα 3,9 δισ.
Η Εθνική διαθέτει  απόθεμα ασφαλείας στα κεφάλαια 1,950 δις  επί των κεφαλαίων Core Tier 1.
Εάν ληφθούν υπόψη οι περαιτέρω ενέργειες, που έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, τότε το απόθεμα ασφαλείας αυξάνεται σημαντικά στο ποσό των 3,4 δις

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου