Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

ΗΠΑ: Δράση από την Fed αναμένουν οι επενδυτές

Από το ιστολόγιο http://www.capital.gr/News.asp?id=1257770
Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve πιθανότατα θα επαναλάβουν τη δέσμευση τους για συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής στη σημερινή συνεδρίαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας καθώς η ανάκαμψη κλυδωνίζεται και η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ προκαλεί ισχυρές αναταράξεις στις διεθνείς αγορές.

Το 52% των επενδυτών σε έρευνα του Bloomberg News εκτίμησε ότι η Fed θα χαλαρώσει την πολιτική της αυτό το έτος χρησιμοποιώντας τα μέσα νομισματικής πολιτικής ή λιγότερο αυστηρή φρασεολογία στις ανακοινώσεις της.

Σε περίπτωση που η κεντρική τράπεζα αποφασίσει να δράσει, το 59% των επενδυτών εκτίμησε ότι η κεντρική τράπεζα θα επιλέξει να καταστήσει σαφές στις αγορές ότι τα επιτόκια της, ο ισολογισμός της ή και τα δύο θα παραμείνουν ιδιαίτερα επεκτατικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.


Τον περασμένο Ιούνιο η αμερικανική κεντρική τράπεζα επανέλαβε ότι στο κείμενο της ανακοίνωσης της την εκτίμηση ότι οι οικονομικές συνθήκες πιθανόν να δικαιολογούν "τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων για παρατεταμένη περίοδο".

Η φράση για "παρατεταμένη περίοδο" σημαίνει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο ή τρεις συναντήσεις της νομισματικής επιτροπής ή και περισσότερο πριν την ανάληψη δράσης από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας, όπως είχε διευκρινίσει ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke στη συνέντευξη Τύπου του Ιουνίου.

Στην ανακοίνωση της η Fed είχε αναφερθεί σε "βραδύτερη των εκτιμήσεων" οικονομική ανάκαμψη αν και είχε εκτιμήσει ότι αυτό οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες.

Είχε ανακοινώσει τέλος την ολοκλήρωση του προγράμματος αγορών μακροπρόθεσμων τίτλων αξίας έως 600 δισ. δολ. μέχρι το τέλος του Ιουνίου όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου