Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Spiegel: Ο Ομπάμα μοιάζει να έχει παραλύσει

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Σκληρή κριτική κατά του Μπαράκ Ομπάμα ασκεί το γερμανικό περιοδικό Spiegel, που αμφισβητεί ευθέως την ικανότητά του να διοικήσει τις ΗΠΑ, την πιο δύσκολη στιγμή για τη χώρα αλλά και την παγκόσμια οικονομία.



«Μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση ξέσπασε στις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη, αλλά ο Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να απαντήσει μόνο με συνθήματα. Την ώρα που οι χρηματαγορές βυθίζονταν τη Δευτέρα, ο αμερικανός πρόεδρος επέμενε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν χώρα ΑΑΑ. Ο πιο ισχυρός άνθρωπος στον κόσμο έμοιαζε περιέργως να έχει παραλύσει» αναφέρει το περιοδικό.
Κάποτε, ο πολιτικός επιστήμονας Ρίτσαρντ Νόισταντ είχε υποστηρίξει ότι ο πιο ισχυρός άνθρωπος του πλανήτη χρειάζεται να έχει μόνο ένα βασικό πλεονέκτημα: τη δύναμη της πειθούς. Είναι ο λόγος για τον οποίο οι πρόεδροι των ΗΠΑ στέκονται μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες, και από του «προεδρικού άμβωνα», βγάζουν διαγγέλματα προς τους αμερικανούς πολίτες.
«Αλλά ο Ομπάμα δεν έπεισε κανέναν. Την ώρα που ο πρόεδρος μιλούσε τη Δευτέρα, ο Dow Jones υποχώρησε κάτω από τις 11.000 μονάδες, για πρώτη φορά εδώ και εννέα μήνες. Αυτό είναι κυρίως ένα πρόβλημα για τον Ομπαμα, αλλά κυρίως, είναι ένα πρόβλημα για τις ΗΠΑ», επισημαίνει το Spiegel.
Τι συνέβη στον Ομπάμα;
Ο πρόσφατος συμβιβασμός Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για το ανώτατο όριο χρέους, φαίνεται ότι επετεύχθη χωρίς κανένας να μείνει ικανοποιημένος.
«Ο πιο ισχυρός άνθρωπος στον κόσμο έμοιαζε περίεργα ανίσχυρος και αναποφάσιστος» σχολίαζε η αρθρογράφος της Washington Post, Ντάνα Μίλμπανκ. Πολλοί παρατηρητές ρωτούν τι συνέβη με τη διακυβέρνηση Ομπάμα, η οποία έδειχνε απούσα από τις διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο.
Εκκλήσεις στον Ομπάμα να κυβερνήσει
Οι φωνές για πιο ισχυρή ηγεσία αυξάνονται. Και προέρχονται από τα Αριστερά, τα Δεξιά και το κέντρο της πολιτικής αρένας.
Ο καθηγητής ψυχολογίας Ντρου Γουέστεν διερωτήθηκε σε άρθρο γνώμης που δημοσίευσαν οι New York Times τι συνέβη με το πάθος του Ομπάμα, ενώ ο καθηγητής του Χάρβαρντ και οικονομολόγος Κένεθ Ρογκόφ άσκησε κριτική για τους χειρισμούς του Ομπάμα στις διαπραγματεύσεις για το αμερικανικό χρέος. «Κρατούσε στα χέρια του όλα τα χαρτιά και ηττήθηκε από το Tea Party» δήλωσε στο Spiegel, σημειώνοντας «έπρεπε να πει ότι δεν διαπραγματεύεται με τρομοκράτες».
Πρόβλημα για τον κόσμο
Οι διαπραγματεύσεις μετέφεραν το πρόβλημα από τον Ομπάμα στη χώρα του. «Μπορούν οι ΗΠΑ ακόμη να ηγηθούν;» διερωτήθηκε αρθρογράφος της Washington Post. Την ίδια ώρα, η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι η εμπιστοσύνη στην οικονομική δύναμη των ΗΠΑ θα μπορούσε να υπονομευθεί μόνιμα. Η Κίνα συμβούλευσε την ηγεσία των ΗΠΑ να δείξουν αίσθηση παγκόσμιας υπευθυνότητα, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε τη χώρα «παράσιτο για την παγκόσμια οικονομία»>
«Η αδύναμη ηγεσία μπορεί να κοστίσει την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα. Αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο για τον αμερικανό πρόεδρο. Ούτε ένα πρόβλημα μόνο των αμερικανών. Η αδυναμία του Ομπάμα είναι πρόβλημα για την παγκόσμια οικονομία», καταλήγει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου