Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Επιφυλάξεις και επικρίσεις από τα κόμματα της Κύπρου για την έκθεση του ΟΗΕ

Από το ιστολόγιο http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=300494

    Ο γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού επιφυλάχθηκε να σχολιάσει την έκθεση του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για το Κυπριακό, ενώ τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι διατύπωσαν αρνητικά σχόλια.
Ο Αν. Κυπριανού δήλωσε ότι θα μελετήσει πρώτα το κείμενο και μετά θα τοποθετηθεί. Θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας "πρέπει να είναι έτοιμος να συζητήσει το καθετί και να διαπραγματευτεί, στηριζόμενος στις βασικές αρχές, με στόχο να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατόν", τόνισε.


Επίσης, ο Άντρος Κυπριανού εξέφρασε λύπη για τις πρόσφατες τοποθετήσεις των Έρντογαν και Νταβούτογλου, οι οποίες, όπως είπε, τορπιλίζουν τη εν εξελίξει διαδικασία. Αυτό, σημείωσε, θα πρέπει να το κατανοήσει ο γ.γ. του ΟΗΕ, διότι "είναι άλλο το να επιδιώκεις να συντηρήσεις τη διαδικασία και να της δώσεις και ώθηση προς την κατεύθυνση της λύσης και άλλο το να δέχεσαι προσεγγίσεις και δηλώσεις, οι οποίες ουσιαστικά τορπιλίζουν την ίδια τη διαδικασία".

Η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι με την έκθεση του γ.γ. επιβεβαιώνονται για μια ακόμη φορά οι σοβαροί κίνδυνοι που εγκυμονούνται για το Κυπριακό. Σε ανακοίνωση η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι "το έμμεσο χρονοδιάγραμμα, η έμμεση επιδιαιτησία και η προοπτική διεθνούς διάσκεψης, χωρίς να υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις, οδηγούν τις απευθείας συνομιλίες είτε σε κατάρρευση με επίρριψη ισόβαθμων ευθυνών, είτε σε σχέδιο λύσης χειρότερο από το σχέδιο Ανάν".
Η ΕΔΕΚ ζητάει αλλαγή της τακτικής στις διαπραγματεύσεις και της στρατηγικής στη συνολική διαχείριση του Κυπριακού.

Το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι για ακόμη μια φορά, ο γ.γ. του ΟΗΕ "καταπίνει την κάμηλο και διυλίζει τον κώνωπα". Σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι ο Μπαν Κι Μουν αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά στις πρόσφατες απειλητικές δηλώσεις του Ερντογάν, με τις οποίες ουσιαστικά έχει τορπιλίσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ενώ προεξοφλεί διεθνή διάσκεψη.

Το ΔΗΚΟ διακρίνει "μεθόδευση για τη δημιουργία εικονικής πραγματικότητας και διαδικασίας, που οδηγεί σε ρυθμίσεις ίσων αποστάσεων αντί σε μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού".

Το Κίνημα Οικολόγων θεωρεί ότι η έκθεση Μπαν Κι Μουν είναι απογοητευτική. Η γ.γ. του Κινήματος Ιωάννα Παναγιώτου κάλεσε τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών να καταδικάσει τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις των Ερντογάν, Νταβούτογλου και Έρογλου. Εκτός, είπε, "αν τα συνιστώντα μέρη του κ. Μπαν Κι Μουν είναι τα ιδρυτικά κράτη του Έρογλου, οπότε αυτός που πρέπει να ανησυχεί είναι ο Κυπριακός λαός και ο πρόεδρος Χριστόφιας".
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου