Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Kι όμως το short selling αντιστοιχεί στο 0,20% του τζίρου

Από το ιστολόγιο http://www.reporter.gr/

Kι όμως το short selling αντιστοιχεί στο 0,20% του τζίρου
Τι αναφέρουν στο «R» πηγές πολύ κοντά στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Με τις απώλειες του γενικού δείκτη σε έντεκα συνεδριάσεις να έχουν ξεπεράσει το 20% και με τις μετοχές του 20άρη σε επίπεδα που παραπέμπουν σε ιστορικά χαμηλά, όπως στον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ και τον ΟΠΑΠ και τις τράπεζες σε χαμηλά... δεκαετιών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έλαβε την απόφαση για απαγόρευση του short selling για δύο μήνες. Το σορτάρισμα όλες αυτές τις μέρες και συγκεκριμένα από τις 22 Ιουλίου μέχρι και χθες ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αφού εκτός από την ΕΤΕΣΕΠ, χρηματιστές κάνουν λόγο για μεγάλες εντολές πώλησης με δανεισμένους τίτλους στις ξένες ιδιωτικές πλατφόρμες της Ευρώπης. 
Δεν είναι και λίγοι εκείνοι πάντως, που θεωρούν ότι η απόφαση αυτή θα λειτουργούσε ευεργετικότερα όχι κάτω από τις χίλιες μονάδες που έκλεισε χθες η αγορά, αλλά πιο ψηλά, αφού οι ξένοι έχουν δείξει τις διαθέσεις τους. Ταυτόχρονα, το χθεσινό άδειασμα της αγοράς έγινε διότι υπήρξε νωρίτερα μέσα στη μέρα φημολογία για επιβολή απαγόρευσης στο short selling, που σημαίνει ότι οι επενδυτές του short έδωσαν τα... ρέστα τους. Σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μετά το πέρας των συναλλαγών αναφέρονται τα ακόλουθα: «Την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων μετοχών εισηγμένων στο ΧA (short selling) από αύριο έως 7/10, αποφάσισε το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφέρει: Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά τη σημερινή 593η/8.8.2011 συνεδρίασή του, αφού έλαβε υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική κεφαλαιαγορά, αποφάσισε την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών (short selling). Η απαγόρευση αυτή τίθεται σε ισχύ από αύριο 9.8.2011 και ισχύει για δύο μήνες». Δεν αποκλείεται πάντως να δούμε, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, περαιτέρω καθίζηση των συναλλαγών.
"Ήμασταν υποχρεωμένοι να πάρουμε την απόφαση για το short selling", αναφέρει στο «R» κορυφαία πηγή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, «παρά το γεγονός ότι οι ανοικτές πωλήσεις αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό επί του τζίρου, μόλις το 0,20%». Η ίδια πηγή αναφέρει ακόμα ότι, «έπρεπε να εξαλείψουμε την κάθε πιθανότητα, όσο μικρή κι αν είναι αυτή, που χειραγωγεί και καταστρατηγεί ταυτόχρονα την αγορά». Σε ερώτηση του «R», ως προς τα χαμηλά επίπεδα στα οποία κινητοποιήθηκε η Επιτροπή για την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων, διατυπώθηκε το ρητορικό ερώτημα, «αν δε γινόταν στις χίλιες μονάδες του δείκτη, έπρεπε να γίνει στις... 500»; Σημειωτέον, ότι για τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τα μέλη του Δ.Σ. επέστρεψαν εσπευσμένα από τις διακοπές τους.

Στ.Κ.Χαρίτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου