Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Στοιχημάτισε ο Σόρος στην υποβάθμιση των ΗΠΑ;

Από το ιστολόγιο http://news247.gr/oikonomia/stoixhmatisan_sthn_ypovathmish_twn_hpa.1323484.html
Ένας μυστηριώδης επενδυτής φημολογείται πως στοιχημάτισε στην υποβάθμιση των ΗΠΑ περίπου ένα δις δολάρια με απόδοση 10 προς 1 τον περασμένο μήνα, βγάζοντας 10 δις δολάρια. Φήμες εμπλέκουν τον όνομα του Τζόρτζ Σόρος

Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο ανώνυμος επενδυτής "είδε", δηλαδή πως οι ΗΠΑ θα υποβαθμιστούν, χάνοντας την αξιοπιστία τους, και θα πέσουν από το ΑΑΑ και άδραξε την ευκαιρία, για να βγάλει περισσότερα χρήματα.



Όμως, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ερωτήματα εγείρονται για το κατά πόσο ο εν λόγω επενδυτής είχε πληροφορίες εκ των έσω πριν ποντάρει 850 εκατ δολάρια ή αν όντως προέβη στο στοίχημα.
Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φήμες κάνουν λόγο πως ο επενδυτής είναι ο 80χρονος Τζορτζ Σόρος, ο οποίος κέρδισε φήμη ως ο "άνθρωπος που κατέστρεψε την Τράπεζα της Αγγλίας" αφού κατάφερε να αποκομίσει κέρδος 1 δισ. δολαρίων κατά την κρίση του νομίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου το 1992.
Ωστόσο, η εφημερίδα επικαλείται πηγή, η οποία αρνείται πως ο Σόρος σχετίζεται με το εν λόγω φημολογούμενο στοίχημα, εκφράζοντας παράλληλα αμφιβολίες για το κατά πόσο έγινε κάτι τέτοιο.
Το όνομα του Σόρος μπλέχτηκε κυρίως επειδή έχει συνδεθεί με τη διοίκηση του Ομπάμα από το 2008, όπως λέει ο Examiner, ενώ πρόσφατα σταμάτησε να διαχειρίζεται κεφάλαια για ξένους επενδυτές, πράγμα που σημαίνει πως τον ελέγχει λιγότερο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Το τελευταίο ποντάρισμα έγινε στις 21 Ιουλίου σύμφωνα με την ETF Daily News.
Φαίνεται πως το ρίσκο του επενδυτή του βγήκε σε καλό μετά την απόφαση της Standard and Poor’s ενώ όποιος και αν κρύβεται πίσω από το στοίχημα, εάν έγινε, προσδοκά να ανέβουν τα επιτόκια μετά την υποβάθμιση.
Μεταξύ άλλων, το στοίχημα εγείρει σημαντικά ερωτήματα για το κατά πόσο ο Ομπάμα και ο υπουργός Οικονομικών Γκάιτνερ γνώριζαν από καιρός για μια πιθανή υποβάθμιση των ΗΠΑ.
Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, φανερά ενοχλημένο, κατηγόρησε  τον οίκο αξιολόγησης Standard&Poor’s ότι έκανε ένα "χονδροειδές και ερασιτεχνικό" λάθος υπολογισμό, κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, στις προβλέψεις του για τον προϋπολογισμό της χώρας στην ανάλυσή του με την οποία αιτιολόγησε την υποβάθμιση του αξιόχρεου της.
"Ένας λάθος υπολογισμός 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μιλάει από μόνος του", δήλωσε στον Τύπο εκπρόσωπος του υπουργείου, μετά την ανακοίνωση του S&P ότι υποβαθμίζει την εκτίμησή του για το αξιόχρεο των ΗΠΑ κατά μία βαθμίδα, από το AAA στο AA+.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου