Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

«Να αναλάβουν τις ευθύνες τους» καλεί τις ισχυρές χώρες η Κίνα

Από το ιστολόγιο http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=300485

    Στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή της Κίνας έπειτα από την υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ και την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, ο πρωθυπουργός της χώρας Γουέν Τζιαμπάο ζήτησε από τις ισχυρές χώρες του κόσμου «να υιοθετήσουν υπεύθυνη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική».
"Καλούμε τις ισχυρές χώρες να υιοθετήσουν υπεύθυνη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική για να μειώσουν τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς και να διαχειριστούν σωστά την κρίση χρέους, ώστε να εξασφαλιστεί μια σταθερή απόδοση στις παγκόσμιες αγορές και να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών", δήλωσε ο Γουέν, σύμφωνα με το κρατικό κινεζικό ραδιόφωνο.


"Η διεθνής κοινότητα πρέπει να βελτιώσει την επικοινωνία και το συντονισμό των μακροοικονομικών πολιτικών ώστε να πραγματωθεί μια βιώσιμη, σταθερή και ισόρροπη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Σήμερα στις παγκόσμιες χρηματαγορές επικρατεί μεγάλη αναταραχή και οι αβεβαιότητες τραυματίζουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη", δήλωσε ο Γουέν Τζιαμπάο.

Σχετικά με την οικονομική πολιτική της Κίνας, ο Γουέν Τζιαμπάο είπε ότι αυτή έχει φέρει θετικά αποτελέσματα, αλλά πρέπει να εξισορροπηθούν οι κίνδυνοι για τις τιμές καθώς και για την ανάπτυξη, ενώ προτεραιότητα της χώρας είναι να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.

Τα σχόλια του πρωθυπουργού της Κίνας έγιναν μερικές ώρες μετά τη δημοσιοποίηση επίσημων κινεζικών στοιχείων που έδειξαν πως ο πληθωρισμός έφθασε το 6,5% τον Ιούλιο, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων τριών ετών, ενώ η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής μειώθηκε στο 14%.

"Ως τώρα η οικονομία της Κίνας συνεχίζει να διατηρεί την ορμή της ανάπτυξης και οι μακροοικονομικές πολιτικές εμφανίζουν θετικό αποτέλεσμα", δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός.

Καλωσόρισε τέλος την δέσμευση της G20 τη Δευτέρα, ότι οι χώρες-μέλη της ομάδας θα προβούν σε όποιες κινήσεις κριθούν απαραίτητες προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι διεθνείς χρηματαγορές και να συνεχίσει να αναπτύσσεται η παγκόσμια οικονομία.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου