Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Που τοποθετούν τα μεγάλα χαρτοφυλάκια τα λεφτά τους

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Η πρόβλεψη είχε γίνει στα μέσα Ιουνίου κι έκανε λόγο για την τιμή του χρυσού στα 2000 δολάρια την ουγγιά προς το τέλος του 2014. Λίγο πριν βγει ο Ιούλιος, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου φλέρταρε με τα 1700 δολάρια, ενώ σήμερα τα έχει ξεπεράσει με χαρακτηριστική άνεση κι οδεύει προς τα 1750 δολάρια.
Το σημαντικότερο;



Η κούρσα αυτή γίνεται με έναν αδιάκοπο ρυθμό και με σερί ανοδικών συνεδριάσεων και μάλιστα κατά τέτοιο τρόπο που έχει εντυπωισάσει – και αιφνιδιάσει μαζί – ακόμα κι έμπειρους αναλυτές. Ωστόσο, με την εικόνα των διεθνών αγορών να είναι γνωστή, μάλλον συνιστά φυσική εξέλιξη.
Ο χρυσός αυτή τη στιγμή δείχνει να αποτελεί το πιο ασφαλές καταφύγιο, για τους μεγάλους, θεσμικούς, επενδυτές, ενώ ακολουθεί από απόσταση το ελβετικό φράγκο, το οποίο επίσης έχει ανατιμηθεί απίστευτα έναντι σχεδόν όλων των άλλων νομισμάτων, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να ανακόψει κάπως αυτή την κούρσα.
Το πιο παράδοξο απ όλα; Ακόμα και τα αμερικανικά ομόλογα, τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο μέσον τοου κυκλώνα, εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται από πολλά χαρτοφυλάκια ως «καταφύγιο».
Το φαινόμενο χαρακτηρίσθηκε από το marketwatch «παράδοξο», αλλά στα dealing rooms των ελληνικών τραπεζών δείχνουν να κατανοούν αυτή τη συμπεριφορά των ξένων διαχειριστών.
«Το μεγάλο τους πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουν που να παρκάρουν τα λεφτά τους αυτή τη στιγμή. Γι αυτό και είναι διατεθειμένοι να τα τοποθετήσουν οπουδήποτε αισθανθούν την παραμικρή ασφάλεια» εξηγούσε το πρωί στο Newscode.gr Ελληνας τραπεζίτης, που παρακουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ώρες.
Αντιθέτως, μεγάλο χτύπημα δείχνει να δέχεται η τιμή του πετρελαίου. Με την οικονομία των ΗΠΑ να οδεύει προς επιβράδυνση, η εξέλιξη αυτή είναι μάλλον αναμενόμενη. Πόσο μάλλον αν δείξει ότιι οδεύει προς ύφεση.
Γ.Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου