Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Κόντρα ΗΠΑ - Ευρώπης για την Ελλάδα

Από το ιστολόγιο http://www.reporter.gr/

             Πάρτε μέτρα λένε οι Αμερικανοί, το πολιτικό κόστος σκέφτονται οι Ευρωπαίοι.
Παρά τις εκκλήσεις των Αμερικανών για να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι δράση, οι αξιωματούχοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί σε σημερινές τους δηλώσεις για το μέλλον της Ελλάδας και την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Παρόλα αυτά, δεν παύουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας η μεν Μέρκελ πως «δεν είμαστε προετοιμασμένοι για να εφαρμόσουμε περαιτέρω προγράμματα στήριξης», ο δε Μπίνι Σμάγκι πως η Ελλάδα «θα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα».

Αντίθετος στην έξοδο χωρών από το ευρώ ο Γιούνκερ

Τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρωζώνη συζήτησαν οι Ευρωβουλευτές στην Ολομέλεια του Σώματος, παρουσία του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο Λουξεμβούργιος πολιτικός εμφανίστηκε αντίθετος στην ιδέα ότι κάποια χώρα-μέλος μπορεί να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το ευρώ.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από τον κ. Γιούνκερ απαντήσεις γύρω από τους τρόπους επίλυσης των πιο άμεσων προβλημάτων και τις επίτευξης μιας μακροπρόθεσμης σταθεροποίησης.

Γκάιτνερ: Πάρτε μέτρα


Από τη μεριά του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσουν δραστικά την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, που επιφέρει αναταράξεις και προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία και την ανάπτυξη.
«Ο κόσμος ολόκληρος μετέφερε στους ευρωπαίους ηγέτες το μήνυμα ότι αποτελεί δική τους ευθύνη η ανάσχεση της κρίσης χρέους», δήλωσε χθες το βράδυ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ,
προσθέτοντας ότι εκείνοι ανταποκρίθηκαν.
«Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, άκουσαν ολόκληρο τον κόσμο να λέει ότι οφείλουν να πράξουν ό,τι είναι δυνατόν για να δώσουν τη διαβεβαίωση ότι προτίθενται και έχουν την ικανότητα να ανασχέσουν την κρίση», δήλωσε ο Τίμοθι Γκάιτνερ.
Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της Ουάσινγκτον το Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ομάδας των 20, οι Ευρωπαίοι επέμειναν να υπερασπίζονται το σχέδιο που εκπονήθηκε στις 21 Ιουλίου, που εκτός του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 160 δισεκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει διεύρυνση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο εξουσιοδοτείται για την αγορά δημοσίου χρέους.
Πολλοί όμως πιστεύουν ότι υπάρχει επίσης ανάγκη για την ενίσχυση των πόρων του, οι οποίοι περιορίζονται σήμερα στα 440 δισεκατομμύρια ευρώ, πράγμα που θεωρείται δύσκολο εξαιτίας της αντίθεσης γερμανών αξιωματούχων.
Άλλο πρόβλημα που ενισχύει την νευρικότητα στις αγορές είναι το γεγονός ότι το σχέδιο της 21ης Ιουλίου δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή.
Θα τεθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, διαβεβαίωσαν στην Ουάσινγκτον οι Ευρωπαίοι.
Σύμφωνα με τον Τίμοθι Γκάιτνερ, η ευρωπαϊκή κρίση «έχει αρχίσει να πλήττει την οικονομική ανάπτυξη παντού, σε χώρες τόσο απομακρυσμένες όπως η Κίνα, η Βραζιλία, η Ινδία και η Κορέα:
(οι Ευρωπαίοι) άκουσαν από εμάς το μήνυμα που ακούν από παντού: ότι είναι καιρός να αναλάβουν δράση».
Και από την άποψη αυτή, «τούς ακούσαμε να διακηρύττουν σε συνεδριάσεις και δημόσια ότι το αναγνωρίζουν, ότι έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη για την ενίσχυση των ενεργειών τους...θα χρειασθεί να το υποστηρίξουν αυτό με ένα πολύ πιο
ισχυρό οικονομικό πλαίσιο» δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Μέρκελ: "Η Ευρώπη θα κάνει τα πάντα για την Ελλάδα"


Τη διαβεβαίωση ότι η Ευρώπη θα κάνει ο,τιδήποτε δυνατό, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα, επανέλαβε η Γερμανίδα καγκελάριος, κυρία Άνγκελα Μέρκελ.
Η κρίση χρέους δεν είναι κρίση του ευρώ, τόνισε η κυρία Μερκελ, ενώ εξέφρασε για ακόμη μια φορά την αντίθεσή της στην έκδοση ευρωμολόγου.

Η ίδια τόνισε ότι οι αλλαγές στις ευρωπαϊκές Συνθήκες είναι απαραίτητες, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν είμαστε προετοιμασμένοι για να εφαρμόσουμε περαιτέρω προγράμματα στήριξης».

Smaghi: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα - Η ΕΚΤ εξασφαλίζει τη σταθερότητα στις αγορές


Tην άποψη ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα εξασφαλίζει τη σταθερότητα στις αγορές ομολόγων, καθώς και ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, υποστηρίζοντας πως ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης χρέους είναι τεράστιος, εξέφρασε σε συνέντευξή του o Lorenzo Bini Smaghi, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε πως όλοι οι φορείς χάραξης πολιτικής στην Ευρωζώνη θέλουν να αποφύγουν ένα γεγονός παρόμοιο με αυτό της κατάστασης της Lehman Brothers.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου