Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Παρακολουθούνται όμως οι κινήσεις του Το Υπουργείο Εξωτερικών υποβαθμίζει το ρόλο του «Piri Reis»

Από το ιστολόγιο http://www.philenews.com/el-gr/New-Homepage-With-Slider/4995/80952

Λευκωσία: Υποβαθμίζει το ρόλο του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Piri Reis» η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, σημειώνοντας πως σίγουρα αυτό δεν έχει ξεκινήσει έρευνες στη Μεσόγειο όπως έχει ανακοινωθεί από τουρκικής πλευράς.


Ερωτηθείσα, ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, σε σχέση με την κάθοδο του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Piri Reis» στην περιοχή της Μεσογείου, η κ. Μαρκουλλή ανέφερε πως σίγουρα γίνεται μια καθημερινή ενημέρωση για αυτά τα θέματα. «Όμως όσον αφορά το "Piri Reis" επιτρέψτε μου να υποβαθμίσω το ρόλο του. Παρακολουθούμε τις κινήσεις του τουρκικού στόλου. Παρακολουθούμε τις κινήσεις κάποιων άλλων ερευνητικών πλοίων τα οποία έχει μισθώσει η τουρκική Κυβέρνηση και σίγουρα όλες αυτές οι κινήσεις της Τουρκίας στο στρατιωτικό επίπεδο είναι κάτω από τον καθημερινό φακό και του δικού μας του Υπουργείου αλλά και ιδιαίτερα του Υπουργείου Άμυνας και των άλλων υπηρεσιών», ανέφερε.

«Ως Υπουργείο Εξωτερικών βέβαια εμείς έχουμε εντολή και προβαίνουμε καθημερινά σε διαβήματα, σε ενημέρωση όλων εκείνων των διεθνών παικτών στη διεθνή σκηνή που πρέπει να ενημερώνονται και πρέπει να ενεργήσουν στην κατάλληλη στιγμή», είπε η υπουργός Εξωτερικών.

Κληθείσα να πει αν το «Piri Reis» έχει αρχίσει έρευνες, η κ. Μαρκουλλή ανέφερε πως «σίγουρα έρευνες δεν έχουν ξεκινήσει. Το "Piri Reis" είναι ένα από τα σκάφη τα οποία διαθέτει η τουρκική Κυβέρνηση. Να μην ξεχνούμε ότι είναι περίπου 40 χρόνων σκάφος. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι εξοπλισμούς επιστημονικούς έχει αυτό το πλοίο αλλά εάν πράγματι είχε τους κατάλληλους εξοπλισμούς δεν θα προέβαινε σε συμφωνία η τουρκική Κυβέρνηση με ξένες εταιρείες για να προχωρήσουν σε σεισμολογική έρευνα όπως έχει ανακοινωθεί».

«Δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρεια τι κάνει αυτή τη στιγμή το "Piri Reis" ή τι δεν κάνει. Παρακολουθούμε και αν προβαίνει σε οποιεσδήποτε ενέργειες σίγουρα είναι κάποιες σεισμολογικές έρευνες στις οποίες προβαίνει ή κάποιες τέτοιες παραστάσεις στις οποίες προβαίνει», επεσήμανε.

Σε παρατήρηση πως υπάρχει η εκτίμηση πως το «Piri Reis» λειτουργεί περισσότερο σαν δόλωμα για να δουν τη δική μας αντίδραση, η κ. Μαρκουλλή είπε πως αυτή είναι μια εκδοχή την οποία δεν αποκλείει.

Ερωτηθείσα σε τί συνίσταται η κλιμάκωση των προκλήσεων των Τούρκων, η κ. Μαρκουλλή απάντησε: «Και στις δηλώσεις, και στις χθεσινές ακόμα δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού ότι η Μεσόγειος είναι τουρκική θάλασσα, αλλά και στις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί, ιδιαίτερα το γεγονός της σύναψης αυτής της λεγόμενης συμφωνίας με το ψευδοκράτος την οποία αναλύουμε και σίγουρα λαμβάνουμε όλα εκείνα τα μέτρα ούτως ώστε αυτά τα οποία περιέχονται σε αυτή τη συμφωνία να μην πάρουν σάρκα και οστά».

Είπε πως με λίγα λόγια με αυτή τη «συμφωνία» το ψευδοκράτος «δίνει δικαιώματα στην Τουρκία για να προχωρήσει με έρευνες σε περιοχές που σίγουρα ανήκουν στην ΑΟΖ ή στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Βεβαίως η ίδια η συμφωνία από μόνη της είναι νομικά άκυρη, δεν έχει καμία υπόσταση όσον αφορά διεθνές δίκαιο, όμως εκείνο το οποίο εμάς μας ενδιαφέρει και επικεντρωνόμαστε είναι οι παράνομες ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης και της Τουρκίας, είτε απορρέουν είτε δεν απορρέουν από αυτή τη λεγόμενη συμφωνία. Αρα εκεί έχουμε επικεντρωθεί και παρακολουθούμε όλες αυτές τις κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης», ανέφερε.

Ερωτηθείσα εάν οι ξένες εταιρείες που εμπλέκονται για λογαριασμό της Τουρκίας σε ενδεχόμενες έρευνες είναι ενήμερες για αυτά τα θέματα, είπε πως είναι απόλυτα ενήμερες. «Έχουμε προβεί και σε προφορικά διαβήματα και εμείς και η ελληνική κυβέρνηση ιδιαίτερα προς την Νορβηγία αλλά και με επιστολές τις οποίες έχουμε στείλει προς όλες τις κατευθύνσεις που είναι απαραίτητο», επεσήμανε η κ. Μαρκουλλή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου