Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Θα μας τρελάνουν οι εταίροι μας; Έρμαιο πολιτικών παιχνιδιών το πρόγραμμα στήριξης;

Από το ιστολόγιο http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=148445


Ένα πρωτοφανές αλαλούμ καταγράφεται τις τελευταίες ώρες με επίκεντρο το ελληνικό πρόβλημα χρέους και τις μεθόδους αντιμετώπισής του.

Ένα αλαλούμ που προέρχεται από τις απίστευτες δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων αναφορικά με το σχεδιασμό (;) της ΕΕ ως προς την χρησιμοποίηση των προγραμμάτων και των ταμείων διάσωσης και κυρίως ως προς το πότε, με πόσα κεφάλαια και με ποιο τρόπο αυτά θα ενεργοποιηθούν.


Το πλέον αξιοσημείωτο είναι πως επί του ίδιου θέματος εμφανίζονται αντικρουόμενες δηλώσεις ακόμα και πολιτικών της ίδιας χώρας, με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να δηλώνει σε γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι πως μόνο η εφαρμογή του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM) θα μπορούσε να επιτρέψει την ελεγχόμενη χρεοκοπία ενός κράτους μέλους της Ευρωζώνης και λίγες ώρες μετά, σε άλλο γερμανικό δίκτυο, τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δηλώνει πως δεν υπάρχει λόγος για την ενίσχυση των μηχανισμών στήριξης της Ευρωζώνης, ούτε για την επίσπευση της λειτουργίας τους!

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί η ανάρτηση του αμερικανικού δικτύου CNBC δήλωσης που φέρεται να έκανε Ευρωπαίος αξιωματούχος – που δεν κατονομάζεται – περί ύπαρξης «λεπτομερούς σχεδίου για τη μόχλευση κεφαλαίων στα προγράμματα διάσωσης της Ευρωζώνης». Ο ίδιος αξιωματούχος μάλιστα όχι μόνο τόνισε πως το περί ου ο λόγος σχέδιο «βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης», αλλά έδωσε και λεπτομέρειες, σύμφωνα με τις οποίες «ένα μέρος από τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) θα χρησιμοποιηθεί για να ενισχυθούν τα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας των ευρωπαϊκών τραπεζών κι ένα άλλο μέρος των κεφαλαίων θα χρησιμοποιεί ως κεφάλαιο εκκίνησης (seed money) για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB). Η τελευταία θα προχωρήσει στη συνέχεια «στη σύσταση οχήματος ειδικού σκοπού το οποίο θα εκδίδει ομόλογα και θα αγοράζει ευρωπαϊκό κρατικό χρέος»!!!

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και ο Ιταλός Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, να δηλώσει από τη Νέα Υόρκη και στο πλαίσιο συνεδρίου πως η Ευρωζώνη έχει ήδη προχωρήσει τη διαδικασία για την επέκταση των αρμοδιοτήτων του EFSF! Λέγοντας μάλιστα πως αυτό που τώρα εξετάζουν οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες είναι «η ενίσχυση της οικονομικής δύναμης πυρός του EFSF κατά τα πρότυπα των προγραμμάτων που χρησιμοποιήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά το 2008, ώστε να μπορεί το ‘μοχλευμένο’ EFSF να χρησιμοποιηθεί ως προστατευτικός μηχανισμός για τις τράπεζες και τα κράτη».

Μύλος …

«Αιχμές» Ομπάμα κατά των Ευρωπαίων ηγετών
Στο μεταξύ όλη αυτή η παραφιλολογία γύρω από τις επόμενες κινήσεις των Ευρωπαίων ηγετών προκάλεσε άλλη μία «έκρηξη» του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Ο οποίος, στο πλαίσιο προεκλογικής του περιοδείας στην Καλιφόρνια, επετέθη λεκτικά στους Ευρωπαίους πολιτικούς κατηγορώντας του ότι «προσπαθούν μεν να διαχειριστούν την κρίση αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο απαιτείται».

Συνέχισε δε λέγοντας πως η ευρωπαϊκή κρίση χρέους «τρομάζει τον κόσμο» και πως οι  Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να ανασκουμπωθούν και να την επιλύσουν καθώς πέραν όλων των άλλων «τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ευρωζώνης έχουν συμβάλει ΚΑΙ στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ» ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου