Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Συνάντηση Χριστόφια Ερογλου Δεν τέθηκε θέμα υδρογονανθράκων στην συνάντηση Συζητήθηκαν θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης

Από το ιστολόγιο http://www.ikypros.com/

Δεν τέθηκε θέμα υδρογονανθράκων στην συνάντηση


Η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για το θέμα των υδρογονανθράκων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκτροχιάσει τις απευθείας συνομιλίες και τα ΗΕ έχουν καταστήσει σαφές σε όλες τις πλευρές ότι πρέπει να αποφύγουν τις εντάσεις και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, μετά τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων που κράτησε περίπου πέντε ώρες.


Ανέφερε εξάλλου ότι αν οι δύο πλευρές ζητήσουν από τα ΗΕ να διαδραματίσουν κάποιο μεσολαβητικό ρόλο στο θέμα αυτό, τότε τα ΗΕ θα μπορούσαν να το πράξουν, διευκρινίζοντας όμως ότι από μόνος του ο διεθνής οργανισμός δεν θα προσπαθήσει να επιβάλει οτιδήποτε και ότι ο ρόλος του είναι αρκετά σαφής.

Ο κ. Ντάουερ είπε ότι στη σημερινή συνάντηση δεν τέθηκε το θέμα των υδρογονανθράκων, το οποίο όμως τέθηκε από τους δύο ηγέτες στις συναντήσεις τους με τον ΓΓ στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα.

«Οι δύο ηγέτες βρίσκονταν στη Νέα Υόρκη, συναντήθηκαν με τον ΓΓ και σίγουρα συζήτησαν το θέμα και ο ΓΓ έχει καταστήσει σαφές ότι είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθούν οι εντάσεις, να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να βοηθήσουμε αυτές οι συνομιλίες να στεφθούν με επιτυχία, δεν επιθυμούμε αυτές οι συνομιλίες να εκτροχιαστούν, αυτό δεν έγινε μέχρι στιγμής και ευελπιστούμε αυτό να μη συμβεί στο μέλλον», τόνισε.

Ο κ. Ντάουνερ είπε πάντως ότι οι ηγέτες συζήτησαν το θέμα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, τόνισε όμως ότι τα ΗΕ δεν επιθυμούν το ζήτημα να επισκιάσει τις συνομιλίες. Είπε ακόμη ότι ο ίδιος είχε την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα με τους ηγέτες σε διάφορες περιπτώσεις, καθώς και με την τουρκική κυβέρνηση και άλλες κυβερνήσεις.

Ο αξιωματούχος των ΗΕ τόνισε ότι σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας, το θέμα του υποθαλάσσιου φυσικού πλούτου θα αποτελεί ευθύνη της ομόσπονδης κυβέρνησης.

Είπε ότι και τα έσοδα θα καταλήγουν στην ομόσπονδη κυβέρνηση, όπως έχει ήδη αποφασιστεί από τους δύο ηγέτες.

«Είναι σημαντικό να λεχθεί πως και οι δύο κοινότητες έχουν ένα κίνητρο, όχι το μοναδικό, να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία στο Κυπριακό, και μία συμφωνία θα βοηθήσει στην επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή», συνέχισε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι σωστό να γίνονται σχόλια επί των όσων λέγονται από τις διάφορες πλευρές και ότι τα ΗΕ έχουν ως βασικό τους στόχο αυτές οι συνομιλίες να στεφθούν με επιτυχία και να μην επισκιαστούν από το θέμα των υδρογονανθράκων.

«Είχαμε κατ’ ίδιαν συναντήσεις με τους Ε/κ, συζητήσεις σε προσωπικό επίπεδο με τους Τούρκους και τους Τ/κ, και άλλες χώρες, και δίνοντας και τα εύσημα στα ΗΕ, ό,τι έχουμε συζητήσει, ό,τι έχει λεχθεί, έχει παραμείνει εμπιστευτικό», είπε.

Ερωτηθείς για τις προτάσεις του Τ/κ ηγέτη στο θέμα των υδρογονανθράκων, όπως μεταφέρθηκαν στον ΓΓ των ΗΕ στη συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι αυτές οι προτάσεις διαβιβάστηκαν στα ΗΕ σήμερα γραπτώς και ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι γνώστης των προτάσεων αυτών, οι οποίες –όπως είπε- έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

«Ο κ. Ερογλου έχει θέσει τις προτάσεις αυτές απευθείας στον ΓΓ, και εμείς σήμερα τις παραλάβαμε γραπτώς, αλλά το πώς η ε/κ πλευρά θα αντιδράσει, αυτό το αφήνω στην ίδια, σε ό,τι αφορά ένα ενδεχόμενο ρόλο των ΗΕ, αυτό εναπόκειται στις δύο πλευρές να το ζητήσουν. Αν απευθυνθούν σε εμάς για να διαδραματίσουμε κάποιο ρόλο, αυτό θα το θέσουμε στον ΓΓ και ο ΓΓ θα αποφασίσει, αλλά αυτό δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής».

Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι στη σημερινή συνάντηση-η οποία διεξήχθη σε φιλικό κλίμα- οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα συναντηθούν εκ νέου την Παρασκευή ενώ οι σύμβουλοί τους θα συναντηθούν την Πέμπτη. Στη συνάντηση της Παρασκευής, σύμφωνα με τον κ. Ντάουνερ, θα συζητηθεί το κεφάλαιο της ασφάλειας.

Ανακοίνωσε εξάλλου ότι την ερχόμενη εβδομάδα οι συνομιλίες θα εισέλθουν σε μία νέα φάση καθώς μέχρι το τέλος της εβδομάδας αυτής οι ηγέτες θα έχουν καλύψει όλα τα κεφάλαια.

«Αυτή η φάση θα μας οδηγήσει στη συνάντηση με τον ΓΓ, δεν έχουμε ακόμη επιβεβαιώσει οποιαδήποτε ημερομηνία, αλλά μάλλον θα γίνει στο τέλος Οκτωβρίου, αυτή η νέα φάση θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Οκτωβρίου και το πώς η συνάντηση με τον ΓΓ θα κυλήσει, αυτό θα εξαρτηθεί ακριβώς από το τι θα έχουμε επιτύχει μέχρι τις 21 Οκτωβρίου», δήλωσε.

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι τις λεπτομέρειες για τη νέα αυτή φάση συνομιλιών θα τις συζητήσει με τους ηγέτες αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου