Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Αναβάλλεται ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Λιβύη

Σχόλιο ιστολογίου μας : .......υπάρχουν φήμες ότι ο γιος του Καντάφι ,Σαΐφ αλ-Ισλάμ ετοιμάζεται να προδώσει τον πατέρα του ......ακόμα όμως δεν γίνει τίποτα άλλο γνωστό.....
Από το ιστολόγιο http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_27/09/2011_408208

Ως την «πλήρη απελευθέρωση» της χώρας, σύμφωνα με στέλεχος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου. Από την πλευρά του, ο Καντάφι δήλωσε πως προτιμά να πεθάνει ως «μάρτυρας» παρά να αφήσει την πατρίδα του.
Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης αποφάσισε να αναβάλει ως την «πλήρη απελευθέρωση» της χώρας το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ένα από τα στελέχη του.
«Στις διαβουλεύσεις ελήφθη η απόφαση να αναβληθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης έως ότου επιτευχθεί η απελευθέρωση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μουστάφα αλ Χούνι, μέλος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, που προσπαθούσε τις τελευταίες ημέρες να ξεπεράσει τις εσωτερικές διαφωνίες για το σχηματισμό της κυβέρνησης, που αναμενόταν να ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα.



Η εξαγγελία του σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης αναμενόταν αρχικά για την 18η Σεπτεμβρίου, αλλά καθυστέρησε λόγω των διαφωνιών ανάμεσα στα μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου και του εκτελεστικού του γραφείου. Αναμενόταν να γίνει αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του, Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ.
Πηγές στη Βεγγάζη είχαν δηλώσει την Δευτέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι εσωτερικές συγκρούσεις για την εξουσία καθυστερούν το σχηματισμό μιας τέτοιας κυβέρνησης.
Ο Αμπντελτζαλίλ είχε πει το Σάββατο ότι η προτεραιότητα για τον ίδιο είναι η απελευθέρωση ολόκληρης της επικράτειας της χώρας και η αποκατάσταση της ασφάλειας για τους λίβυους, προσθέτοντας ότι οι συγκρούσεις για την ανάληψη θέσεων εξουσίας δεν θα εμποδίσουν την πραγμάτωση των στόχων αυτών.
Παραμένει στη Λιβύη ο Καντάφι
Ο ανατραπείς ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι δήλωσε πως εξακολουθεί να βρίσκεται στη Λιβύη και πως φιλοδοξεί να πεθάνει εκεί ως «μάρτυρας», αναφέρει ο ιστότοπος του τηλεοπτικού δικτύου Αλιμπίγια, που παραμένει πιστό στο παλιό καθεστώς.
«Ήρωες αντιστάθηκαν και έπεσαν ως μάρτυρες και περιμένουμε κι εμείς το μαρτύριο», δήλωσε ο συνταγματάρχης Καντάφι σε ομιλία του που μεταδόθηκε από τοπικό ραδιοσταθμό στο Μπάνι Ουαλίντ, που αποτελεί ένα από τα τελευταία οχυρά του, σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο.
Ο Καντάφι απευθυνόταν σε οπαδούς του από τη φυλή Ουαρφάλα που μάχονται εδώ και πολλές εβδομάδες εναντίον των μαχητών της νέας λιβυκής εξουσίας στο Μπάνι Ουαλίντ, 170 χλμ. νοτιοανατολικά της Τρίπολης.
«Με τον ιερό πόλεμό σας, αναβιώνετε τα κατορθώματα των προγόνων σας. Να ξέρετε πως βρίσκομαι στο πεδίο όπως εσείς», διαβεβαίωσε ο φυγάς πρώην ηγέτης.
«Ψεύδονται όταν λένε πως ο Καντάφι βρίσκεται πότε στη Βενεζουέλα, πότε στο Νίγηρα. Είμαι ανάμεσα στο λαό μου και οι επόμενες ημέρες επιφυλάσσουν ένα αναπάντεχο σοκ σ' αυτή την κλίκα των πρακτόρων», πρόσθεσε.
Οπαδοί του Καντάφι στη Σύρτη ζητούν εκεχειρία
Ένας τοπικός στρατιωτικός διοικητής της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης δήλωσε ότι διεξάγει συνομιλίες για μια εκεχειρία με ένα πρεσβύτερο της φυλής του Μουάμαρ Καντάφι μέσα στην πολιορκημένη πόλη Σύρτη.
Ο Τουχάμι Ζαγιάνι, διοικητής της ταξιαρχίας Ελ-Φαρούκ που βρίσκεται έξω από τη Σύρτη, δήλωσε προς το πρακτορείο Ρόιτερς ότι ο πρεσβύτερος, τον οποίο δεν κατονόμασε, ήρθε σε επαφή μαζί του στο δορυφορικό τηλέφωνό του και ζήτησε μια εκεχειρία.
«Μου τηλεφώνησε και είπε ότι ζητούν ασφαλή διέλευση για να εγκαταλείψουν την πόλη οι οικογένειες και οι ένοπλοι», δήλωσε.
Ο Ζαγιάνι διευκρίνισε πως συμφώνησε να επιτραπεί να εγκαταλείψουν τη Σύρτη οι οικογένειες από τη φυλή του Καντάφι, όμως εξακολουθεί να διαπραγματεύεται τους όρους για την παράδοση των ενόπλων οπαδών του Καντάφι.
«Δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες και δεν μιλήσαμε πολύ για το πώς θα αποχωρήσουν, όμως νομίζω πως το σενάριο θα είναι ότι θα πρέπει να αφήσουν τα όπλα τους», δήλωσε ο Ζαγιάνι.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει πού θα πάνε τα μέλη της φυλής του Καντάφι, που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού της Σύρτης, αφού εγκαταλείψουν την πόλη.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου