Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Στο οικόπεδo 12 το "Πίρις Ρέις"

Από το ιστολόγιο http://www.sigmalive.com/news/local/422611
Το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Πίρι Ρέις άρχισε από τις 4.30 χθες το απόγευμα έρευνες για εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο. Οι έρευνες του παρακολουθούνται από τουρκικά πολεμικά πλοία και μαχητικά, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή. Άγνωστο παραμένει το ακριβές σημείο των ερευνών.



Σύμφωνα με πληροφορίες το «Πίρι Ρεϊς» κινείτο σήμερα κατά μήκος του οικοπέδου 12 και συγκεκριμένα 50 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Πάφου, με τη συνοδεία δυο πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.  Μάλιστα στις 11 το πρωί, τέσσερα ζεύγη τουρκικών F16 πετάξαν πάνω από το οικόπεδο «Αφροδίτη».
Οι κινήσεις του Πιρι Ρεϊς, αλλά και του τουρκικού στόλου βρίσκονται υπό το άγρυπνο μάτι των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας.
Η προσοχή ωστόσο της Λευκωσίας στρέφεται αυτή τη στιγμή στα τρία ερευνητικά σκάφη της Νορβηγικής εταιρίας «Βερίτας», τα οποία έχει εκμισθώσει η Άγκυρα και κατευθύνονται προς τη Μεσόγειο.  Ήδη η κυβέρνηση έχει προβεί σε έντονα διαβήματα στο Όσλο, το οποίο διαβεβαίωσε ότι υποστηρίζει το κυρίαρχο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προβαίνει σε έρευνες.
Την ίδια στιγμή, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εκτιμούν, ότι η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, αμφισβητώντας πλέον ανοιχτά τα  κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας εκτιμά, ωστόσο, ότι η ανακοίνωση πως το «Πίρι Ρέις» θα διεξάγει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο έγινε περισσότερο για επικοινωνιακούς και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.
Τι δήλωσε ο πλοίαρχος του "Πιρί Ρεΐς"
Χθες, το “Πιρί Ρεΐς”  έφτασε σε θαλάσσια περιοχή 50 μίλια ανοιχτά της Κύπρου και θα πραγματοποιήσει έρευνες “σε μία γραμμή 1.000 χιλιομέτρων”, δήλωσε ο πλοίαρχος του πλοίου Ουμούτ Γιενίτζε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Ανατολού” . Ο  Γιενίτζε, είπε πως το πλοίο ξεκίνησε τις έρευνες του στις τέσσερις χθες το απόγευμα, ότι “έχουν προγραμματιστεί έρευνες σε μια γραμμή 1.000 χιλιομέτρων” και ότι “έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες σε μια περιοχή 150 χιλιομέτρων”.
Ο Γιενίτζε είπε επίσης ότι το πλοίο είναι σε συχνή επικοινωνία με τις τουρκικές φρεγάτες που το συνοδεύουν και ότι “πετούν πού και πού στην περιοχή και τουρκικά αεροσκάφη”.
Η αντίδραση της Λευκωσίας
«Έχουμε προβεί και σε προφορικά διαβήματα και εμείς και η ελληνική Κυβέρνηση ιδιαίτερα προς την Νορβηγία αλλά και με επιστολές, τις οποίες έχουμε στείλει προς όλες τις κατευθύνσεις που είναι απαραίτητο», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.
 Εξάλλου, η Υπουργός Εμπορίου ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους της ότι με τον πιθανό εντοπισμό κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της Κύπρου, η χώρα μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου