Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Τουρκική λίμνη θέλουν τη Μεσόγειο

Σχόλιο από Faceof : Επειδή αρνούμαι να γίνω γραφικός , θα σχολιάζουμε μόνο τα θέματα άμυνας και διεθνή........τα υπόλοιπα για τους άλλους.....
Τώρα για τους Τούρκους, τα του Αιγαίου τα έχουν ήδη στο χέρι γιαυτό δεν καίγονται (όλο το θέμα πλέον παίζεται στην Κύπρο και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη...) , οι πιέσεις της προδοτικής κυβέρνησης της Ελλάδος πιέζει τους Έλληνες στα οικονομικά μέτρα ώστε να νιώσουν αβοήθητοι και να σκέφτονται μόνο την προσωπική τους επιβίωση ..........
Όταν θα τους φτάσουν στο σημείο που θέλουν (300 η ίσως 350 ευρώ μετά από εσωτερική χρεωκοπία .....αυτές δυστυχώς είναι οι καλύτερες προβλέψεις μου...), θα ενεργοποιήσουν τις συμφωνίες για τις οποίες αναφέρεται ο Μπουλούκμπασι στο βιβλίο του .......

Το πώς τελικά θα αποκλιμακωθεί η ένταση είναι πλέον το κύριο ερώτημα στην υπόθεση με τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού η Αγκυρα έχει αρχίσει να δηλώνει «ελπίζουμε να μην έχουν το θράσος να μας αναγκάσουν να κάνουμε χρήση βίας» και να θεωρεί ότι η Μεσόγειος είναι «τουρκική λίμνη».

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η Μεσόγειος ήταν τουρκική λίμνη. Αλλά τώρα τελευταία δεν πήγαμε και πολύ εκεί, με αποτέλεσμα κάποιοι να βρουν ελεύθερο το πεδίο. Τι δουλειά έχει εκεί το Ισραήλ; Δεν είναι χώρα ειδικός στις έρευνες πετρελαίου...».

«Πολεμικός»
Στο ίδιο μήκος κύματος και ξεκάθαρα «πολεμικός» ήταν ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, αφού δήλωσε ότι «δεν έχουμε ανάγκη, ούτε και πρόθεση να κάνουμε πόλεμο με κανέναν. Ελπίζω ότι η απέναντι πλευρά δεν θα έχει το θράσος να αναγκάσει την Τουρκία να κάνει χρήση βίας». Χθες μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Euronews» και είπε αναφερόμενος στις έρευνες:

«Δεν στέλνουμε τα πολεμικά μας πλοία για να πολεμήσουμε. Αυτά ανέλαβαν καθήκον προστασίας και θα αντισταθούν εάν υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση που θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Κι αυτό είναι ένα από τα μέσα που έχουμε να χρησιμοποιήσουμε για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας».

Ο Αρίντς είπε ότι «η Ε.Ε. πρέπει να βιαστεί για να διορθώσει ένα λάθος της» και συνέχισε: «Το λάθος αυτό είναι το εξής: το γεγονός ότι έκαναν δεκτή την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου σαν να εκπροσωπεί ολόκληρο το Νησί ίσως είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στην ιστορία της Ε.Ε.».

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα συμβεί όταν η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. στο δεύτερο μισό του 2012, είπε: «Οι συνομιλίες -με την Ε.Ε.- δεν θα συνεχιστούν σε καμία περίπτωση. Επειδή γνωρίζουμε τα εμπόδια και τις ενστάσεις που θα παρουσιάσει η ελληνοκυπριακή πλευρά όταν θα αναλάβει την προεδρία, τους λέμε, εσείς πρώτα φροντίστε να ενωθείτε, να φτάσετε στο σημείο να εκπροσωπείτε ολόκληρη την Κύπρο και μετά θα καθίσουμε μαζί σας στο ίδιο τραπέζι».

Με δορυφόρο
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» ξεκίνησε χθες τις έρευνές του στις 4.30 το απόγευμα. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου 9ης Ιουλίου της Σμύρνης, Χουσεΐν Αβνί Μπενλί, είπε πως υπάρχει επικοινωνία με το πλοίο μέσω δορυφόρου. «Δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Ηδη τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη και οι φρεγάτες παρακολουθούν από κοντά τις εργασίες του πλοίο», είπε ο Μπανλί, αλλά δεν ανέφερε κάτι συγκεκριμένο για την περιοχή των ερευνών.

Τέλος, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, κατά τη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο δεύτερος είπε ότι «η έρευνα και η αξιοποίηση των φυσικών πόρων της Κύπρου πρέπει να γίνει μετά την εξεύρεση λύσης» και ότι «μονομερείς πρωτοβουλίες θα έβλαπταν τη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό».

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», ο Ερντογάν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό σχετικά με την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου προς τον γ.γ. του ΟΗΕ σχετικά με τις έρευνες στη Μεσόγειο, ενώ ο Παπανδρέου «ενημέρωσε τον Ερντογάν σχετικά με τη στάση της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς και υπογράμμισε τη σημασία της ψύχραιμης στάσης».

Το «Αναντολού» ανέφερε ότι οι δύο πρωθυπουργοί «αντάλλαξαν απόψεις για την πραγματοποίηση της συνεδρίασης του Ανώτατου Ελληνοτουρκικού Συμβουλίου Συνεργασίας προς τα τέλη Οκτωβρίου ή τις αρχές Νοεμβρίου».
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=313109 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου