Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΣΙΝΗ Γεωτρήσεις με διαφωνίες και… κόντρες

Από το ιστολόγιο http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=212144&-V=articles

«Ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά ούτε και η υπουργός Εμπορίου,  γνωρίζουν για τα τεχνικά θέματα των γεωτρήσεων», δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας Ενέργειας, Σόλων Κασίνη.

Κανονικά προχωρούν οι εργασίες με την ερευνητική γεώτρηση για εξεύρεση φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, δήλωσε η υπουργός Εμπορίου, Πραξούλλα Αντωνιάδου. Η κ. Αντωνιάδου ανέφερε ότι τα πρώτα αποτελέσματα από τις ερευνητικές γεωτρήσεις αναμένονται σε 73 μέρες από την ημέρα της έναρξης της γεώτρησης.

Για τις διαφορές με τον Σόλωνα Κασίνη
Κληθείσα να σχολιάσει δήλωση του Διευθυντή Ενέργειας στο Υπουργείο Εμπορίου Σόλωνα Κασίνη ότι η Υπουργός του ζήτησε να κοστολογήσει πιθανή αναβολή της εξόρυξης, η κ. Αντωνιάδου κάλεσε όλους να επικεντρωθούν στο γεγονός ότι η ερευνητική γεώτρηση προχωρά κανονικά και ότι ξεκίνησε δύο εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι αρχικά ανακοινωνόταν.

''Αρα, θεωρώ ότι όλη αυτή η συζήτηση δεν έχει αντικείμενο ή εάν έχει αντικείμενο έχει άλλα κίνητρα. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην ουσία που είναι ότι έχουμε προχωρήσει με την ερευνητική γεώτρηση'', είπε. Κληθείσα να αναφέρει εάν με τη δήλωσή της περί ''άλλων κινήτρων'' εννοεί τον κ. Κασίνη, η κ. Αντωνιάδου είπε ότι ως Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού προτιμά να ασχολείται με τα συμφέροντα όλων των Κύπριων πολιτών, της Κυπριακής Δημοκρατίας ''και να μην περιορίζω τους ορίζοντές μου'', όπως είπε.

Τι λέει ο διευθυντής της υπηρεσίας Ενέργειας
«Το σημαντικό είναι ότι οι γεωτρήσεις ξεκίνησαν και όχι αν υπήρχε διχογνωμία για το κατά πόσον έπρεπε να ξεκινήσουν ή όχι», δήλωσε μιλώντας στον 107.6 ο διευθυντής της υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου Σόλων Κασίνης.

Ο κύριος Κασίνης αναφέρθηκε και στις επικρίσεις που δέχεται για υπερβολικές δηλώσεις, τονίζοντας ότι ο ίδιος ενημερώνει τους δημοσιογράφους μόνο επί του τεχνικού μέρους των γεωτρήσεων. Χαρακτήρισε επίσης ως «μεσαιωνικές πρακτικές» τις προτροπές προς το πρόσωπο του να μην προβαίνει σε δηλώσεις, καθώς, όπως σημείωσε, «ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά ούτε και η υπουργός Εμπορίου,  γνωρίζουν για τα τεχνικά θέματα των γεωτρήσεων».

Τα οφέλη των Τ/κ και οι τουρκικές απειλές
«Η πρόταση του Δημήτρη Χριστόφια για οφέλη προς τους Τουρκοκυπρίους από τα κοίτασμα φυσικού αερίου ακόμη και προ της λύσης, δεν δίνει κίνητρα για επίσπευση της διαδικασίας επίλυσης του κυπριακού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας στον 107,6 ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ διατύπωσε την θέση ότι θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα ταμείο το οποίο θα εξασφάλιζε έσοδα για τους τουρκοκύπριους με την επίλυση του Κυπριακού. Αναφερόμενος στις τουρκικές απειλές, ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα έπρεπε να προσφύγει στο συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Η έλλειψη πολιτικών διπλωματικών και νομικών ερεισμάτων για στήριξη των διεκδικήσεων της, οδηγούν την Τουρκία στην πολιτική της πρόκληση έντασης». Αυτό δήλωσε, μιλώντας στον 107.6, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να παρακολουθεί από κοντά τις κινήσεις αλλά να μην παρασύρεται από το παιχνίδι της Τουρκίας.

Ο κύριος Στεφάνου ανέφερε επίσης ότι το θέμα του φυσικού αερίου είναι θέμα πολιτικό και κάλεσε τους τεχνοκράτες να είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις τους.

Υπέρ της εξέτασης των δεδομένων για προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ τάχθηκε, μιλώντας στον 107.6, ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου.

Αναφερόμενος στις Τουρκικές απειλές, ο κύριος Ομήρου διατύπωσε τη θέση ότι η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος των Τουρκοκύπριων.


Πηγή: Ράδιο 107,6

27/09/2011 - 16:55

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου