Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Εξέταση του παλαιστινιακού αιτήματος από τον ΟΗΕ

Από το ιστολόγιο http://www.skai.gr/


Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. ξεκίνησε τη διαδικασία εξέτασης του αιτήματος του Παλαιστίνιου αρχηγού, Μαχμούντ Αμπάς για την ένταξη του παλαιστινιακού κράτους στα Ηνωμένα Έθνη.

Η αίτηση χρειάζεται να συγκεντρώσει τη στήριξη εννέα κρατών από τα συνολικά δεκαπέντε του Συμβουλίου. Οι Η.Π.Α. έχουν δηλώσει πως θα εξασκήσουν το δικαίωμα αρνησικυρίας τους (βέτο) ενώ το Ισραήλ επανέλαβε το αίτημά του για ειρηνικές διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις.

Ο Παλαιστίνιος παρατηρητής στα Η.Ε., Riyad Mansour, είπε σε δημοσιογράφους ότι εννέα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, βρίσκονται ανάμεσα στα 131 κράτη μέλη του Ο.Η.Ε. που έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης και ελπίζει ότι θα υπερψηφίσουν το αίτημα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Saud al-Faisal ζήτησε τη Δευτέρα από τον Ο.Η.Ε. να δεχτεί το αίτημα των Παλαιστινίων για πλήρη συμμετοχή στον Οργανισμό και να την αναγνώρισή του ως ανεξάρτητο κράτος.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει την Τετάρτη για να παραδώσει το παλαιστινιακό αίτημα σε μια επιτροπή, η οποία θα το εξετάσει και θα το αξιολογήσει.

Ο Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι θα ήθελε το Συμβούλιο να λάβει μια απόφαση μέσα σε μερικές εβδομάδες, δυτικοί όμως διπλωμάτες αναφέρουν ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου