Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Πριν το δείπνο θετικό κλίμα – ερώτημα το … μετά Δεσμεύσεις Μέρκελ – Παπανδρέου για επίλυση της ελληνικής κρίσης

Από το ιστολόγιο http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=148773


Την πεποίθησή της πως τόσο η χώρα της όσο και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εταίροι μας θέλουν μια ισχυρή Ελλάδα και θα πράξουν ό,τι είναι απαραίτητο για την στήριξη της χώρας μας επανέλαβε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.


Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην αποστροφή των δηλώσεων της Γερμανίδας Καγκελάριου που συνέδεσε τη συνέχιση της στήριξης προς τη χώρα μας με την «ετυμηγορία» της Τρόικας αναφορικά με τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και του βαθμού προόδου των μεταρρυθμίσεων.

Δεσμεύσεις τις οποίες η χώρα μας θα τηρήσει στο ακέραιο, όπως διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, που έκανε εκ νέου λόγο για στόχους επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2012 και για ριζικές αλλαγές στην ίδια τη δομή της ελληνικής οικονομίας.

Μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή της η κυρία Μέρκελ επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει κοινή προσέγγιση στην οικονομική πολιτική της ευρωζώνης, κάτι που πρέπει να κατανοήσουν και οι χώρες με προβλήματα που τώρα υπόκεινται σε θυσίες.

Θυσίες στις οποίες αναφέρθηκε και ο Γιώργος Παπανδρέου, λέγοντας πως τώρα είναι πάρα πολύ σημαντικό να δείξουν οι Ευρωπαίοι εταίροι τη στήριξή τους στην Ελλάδα.



Το μόνο βέβαιο πάντως είναι πως στο δείπνο που έπεται το κλίμα θα είναι διαφορετικό από το χαλαρό και θετικό της σύντομης τοποθέτησης των δύο αρχηγών μπροστά στις κάμερες. Πληροφορίες θέλουν να τεθούν υπό συζήτηση ακόμα και σενάρια που απορρίπτονται δημοσίως – όπως ενδεχομένως αυτά περί συντεταγμένης χρεοκοπίας.

Νερό στο … μύλο των σεναρίων εξάλλου έδωσε η τελευταία – χρονικά – δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε πως ακόμα και η αλληλεγγύη μεταξύ των Ευρωπαίων έχει τα όριά της …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου