Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

O KΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΜΕΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Εξελίσσεται σε φιάσκο η υπόθεση...

Από το ιστολόγιο http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=212125&-V=articles

 Σε φιάσκο εξελίσσεται η υπόθεση που καταχωρίστηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, εναντίον των δύο αξιωματικών του επιτελικού γραφείου του αρχηγού του ΓΕΕΦ.

Οι δύο αξιωματικοί, και συγκεκριμένα ο διευθυντής του επιτελικού γραφείου του ΓΕΕΦ συνταγματάρχης Βασίλειος Βαϊμαρίδης και ο υποδιευθυντής αντισυνταγματάρχης Χρήστος Καραγκούνης, κατηγορούνται για συνωμοσία προς διάπραξη πλημμελήματος, παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος και για πράξεις που είναι ενδεχόμενο να επηρεάσουν τις αστυνομικής έρευνες σε σχέση με την τραγωδία στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης.



Ουσιαστικά, βάσει του κατηγορητηρίου αυτό το οποίο αποδίδεται στους δύο αξιωματικούς είναι ότι δεν προώθησαν την έκθεση του συνταγματάρχη Γιώργου Γεωργιάδη που ετοιμάστηκε στις 7 Ιουλίου, δηλαδή μία μέρα μετά την αυτοψία στο διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο, και επιπλέον ότι την ημέρα της έκρηξης επιχείρησαν να παραποιήσουν έγγραφα προκειμένου να φαίνεται ότι είχαν εγκαίρως προωθήσει την εν λόγω έκθεση στον αρχηγό της ΕΦ, κάτι το οποίο δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.

Η υπόθεση καταχωρίστηκε ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου στις 19 Αυγούστου και η πρώτη δικάσιμος ορίστηκε πέντε ημέρες μετά. Στις 25 Αυγούστου απουσίαζαν και οι δύο κατηγορούμενοι. Στον συνταγματάρχη δεν είχε καν επιδοθεί το κατηγορητήριο ενώ ο συγκατηγορούμενός του αντισυνταγματάρχης δεν παρουσιάστηκε λόγω προβλημάτων υγείας.

Με αυτά τα δεδομένα η υπόθεση ορίστηκε εκ νέου για τις 26 Σεπτεμβρίου, δηλαδή χθες. Για ακόμα μία φορά όμως, δεν κατέστη δυνατή η εξασφάλιση της παρουσίας των δύο κατηγορούμενων αξιωματικών. Ο αντισυνταγματάρχης ήταν και πάλι κλινήρης και ο δικηγόρος του παρουσίασε σχετικό ιατρικό πιστοποιητικό. Σύμφωνα με αυτό το πιστοποιητικό, μία μέρα προηγουμένως είχε εισαχθεί στο στρατιωτικό νοσοκομείο με προβλήματα υγείας.
Ωστόσο, μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο λόγος για τον οποίο δεν παρουσιάστηκε ο διευθυντής του επιτελικού γραφείου του αρχηγού του ΓΕΕΦ.

Όπως εξήγησε ενώπιον του Δικαστηρίου ο δικηγόρος του κ. Μιχάλης Πικής, ο κατηγορούμενος βρίσκεται στην Ελλάδα κατόπιν σχετικής διαταγής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες στο δικαστήριο ο κ. Πικής εξήγησε ότι ο κατηγορούμενος έλαβε φύλλο πορείας βάσει του οποίου ήταν υποχρεωμένος να παρουσιαστεί χθες στον Ελληνικό Στρατό, τονίζοντας ότι η εν λόγω απόφαση είχε ληφθεί τον περασμένο Μάιο.
Με αυτά τα δεδομένα το δικαστήριο δεν είχε άλλη επιλογή από την αναβολή της υπόθεσης. Εναντίον των δύο κατηγορούμενων αξιωματικών εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης τα οποία, όμως, δεν θα εκτελεστούν εκτός κι αν οι κατηγορούμενοι δεν εμφανιστούν ενώπιον του δικαστηρίου κατά την επόμενη δικάσιμο που ορίστηκε για τις 21 Οκτωβρίου.

Θέμα δικαιοδοσίας

Πάντως, ο δικηγόρος των δύο κατηγορουμένων, κ. Μιχάλης Πικής, ενημέρωσε το δικαστήριο ότι για τη μετάβαση του συνταγματάρχη στην Ελλάδα, υπό τις συνθήκες που περιέγραψε, ενημερώθηκε μόλις χθες, όπως και για το πρόβλημα υγείας το οποίο παρουσίασε ο αντισυνταγματάρχης. Σημείωσε παράλληλα ότι ο ίδιος είχε προετοιμαστεί για την υπόθεση και αποκάλυψε ότι επρόκειτο να θέσει θέμα δικαιοδοσίας. Ουσιαστικά, πρόκειται να προβληθεί ο ισχυρισμός ότι το ποινικό δικαστήριο Λευκωσίας δεν έχει εξουσία να εκδικάσει τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται οι δύο Ελλαδίτες αξιωματικοί.


Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

27/09/2011 - 11:08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου