Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Τακτοποίηση των οικονομικών τους ζητά η Σουηδία από Ιταλία και Ελλάδα

Από το ιστολόγιο http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_07/09/2011_405295

Ο υπουργός Οικονομικών Α. Μποργκ ζητεί Ρώμη και Αθήνα να τακτοποιήσουν άμεσα τα δημοσιονομικά τους.
Ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Άντερς Μποργκ κάλεσε σήμερα με δηλώσεις του στο σουηδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΤΤ τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει επιπλέον πίεση στην Ιταλία και στην Ελλάδα να τακτοποιήσουν τα δημόσια οικονομικά τους. «Πρέπει να υπάρξει μια διεθνής πίεση στην Ελλάδα και στην Ιταλία» ώστε αυτά τα κράτη να υλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις και να επιτύχουν την ανάκαμψη των δημοσίων οικονομικών τους, δήλωσε.
Συγχρόνως, ο Σουηδός υπουργός εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την ευρωστία των τραπεζών τόσο στη Γερμανία όσο, όμως, και στη Γαλλία.
Υπογράμμισε σχετικώς ότι πολλές τράπεζες της ΕΕ είναι υπερχρεωμένες προκαλώντας στους επενδυτές μια αβεβαιότητα και ότι ο μοναδικός δρόμος που υπάρχει, για να διαλυθεί αυτή «είναι η Ελλάδα κι η Ιταλία να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη (των επενδυτών) για τις οικονομίες τους».
Η σουηδική κυβέρνηση έχει ήδη εκφράσει ανησυχία, μήπως η κατάσταση των δημοσίων οικονομικών στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τελικά επηρεάσει αρνητικά και την οικονομία της Σουηδίας, που είναι παραδοσιακά ευάλωτη στα οικονομικά σοκ από το εξωτερικό, λόγω της σημασίας που έχουν οι εξαγωγές της Σουηδίας για το σύνολο της οικονομίας της.
Η Κεντρική Τράπεζα στη Στοκχόλμη αποφάσισε να διατηρηθεί αμετάβλητο στο 2% το βασικό δανειστικό επιτόκιο αναφέροντας πολύ χαρακτηριστικά ότι, «στο εξωτερικό παραμένει μεγάλη η οικονομική αβεβαιότητα, υπονομεύοντας τον ρυθμό ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας». Την ίδια ώρα επισήμως προβλέπεται να επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της σουηδικής οικονομίας για όλο το 2012--μόλις στο 1,7% από το 2,2% που αρχικά προβλέφθηκε.
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου