Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Wall Street: Δυναμικό comeback με φόντο την απασχόληση

Από το ιστολόγιο www.capital.gr

Dow11.414,86275,56 2,47%  
  Nasdaq2.548,9475,11 3,04%  
Η Wall Street σήμερα

Σε υψηλά ημέρας, με κέρδη περίπου 2%, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τετάρτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, δίνοντας τέλος στην "κακοτυχία" των πρώτων συνεδριάσεων του Σεπτεμβρίου που στοίχισε στον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones περί τις 470 μονάδες.

Σημαντικό ρόλο στη σημερινή ανάκαμψη έπαιξαν οι φήμες πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama θα εξαγγείλει αύριο, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης ομιλίας του για τις θέσεις εργασίας, «πακέτο» 300 δισ. δολαρίων με στόχο την τόνωση, ίσως του πιο νευραλγικού τομέα της αμερικανικής οικονομίας: του τομέα απασχόλησης.

Θετικά μηνύματα ήρθαν και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού με την ιταλική Γερουσία να εγκρίνει το πρόγραμμα λιτότητας των επόμενων ετών με στόχο τη δημοσιονομική προσαρμογή και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας να απορρίπτει τις προσφυγές ομάδας ακαδημαϊκών και πολιτικών κατά της συνταγματικότητας της συμμετοχής της χώρας σε πακέτα διάσωσης μελών της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα.

Τα κέρδη του αμερικανικού χρηματιστηρίου διευρύνθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση της τελευταίας έκθεσης της Fed για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας (Beige Book) που κατέδειξε επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στις 7 από τις 12 περιοχές που ελέγχουν οι περιφερειακές κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 275,56 μονάδες (2,47%) κλείνοντας στις 11.414,80 μονάδες. Και οι 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones έκλεισαν σε θετικό έδαφος. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Bank of America κλείνοντας στα 7,48 δολάρια με άνοδο 0,49 δολαρίων ή σε ποσοστό 7,01%. Ακολούθησαν η Travelers Companies με κέρδη 4,36% και κλείσιμο στα 50,22 δολ. και η JP Morgan Chase, η οποία έκλεισε στα 34,82 δολ με άνοδο 4,13%. Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 75,11 μονάδων (3,04%) και έκλεισε στις 2.548,90 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 33,38 μονάδων (2,86%) κλείνοντας στις 1.198,60 μονάδες. Το 97% των μετοχών του ευρύτερου δείκτη σημείωσαν άνοδο, ενώ και οι δέκα κλάδοι επιχειρήσεων μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισαν σε θετικό έδαφος.

Θετικοί πρωταγωνιστές της ημέρας ο χρηματοπιστωτικός κλάδος που κινήθηκε στο ρυθμό της Bank of America αλλά και ο κλάδος ενέργειας που επιδοκίμασε το ράλι της τιμής του πετρελαίου.

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,0654 δολ. ή σε ποσοστό 7,88% και έκλεισε στα 0,8954 δολάρια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα προτείνει ένα νέο σχέδιο για την τόνωση της αμερικανικής αγοράς εργασίας συνολικού ύψους 300 δισ. δολ. που θα περιλαμβάνει περικοπές φόρων, δαπάνες σε έργα υποδομών και άμεση βοήθεια σε πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις.

Ο Ομπάμα θα καλέσει το Κογκρέσο να εγκρίνει τις δαπάνες καλύπτοντας το κόστος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την τόνωση της απασχόλησης με την αύξηση των φορολογικών εσόδων τα επόμενα χρόνια. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα παρουσιάσει τα σχέδια του για την ενίσχυση της απασχόλησης την Πέμπτη σε ομιλία του στο Κογκρέσο.

Στο μεταξύ, η Federal Reserve και άλλες αμερικανικές εποπτικές αρχές έχουν ζητήσει από τις αμερικανικές τράπεζες πληροφορίες σε σχέση με τα σχέδια τους για την άντληση νέων κεφαλαίων, αναφέρει το CNBC, επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζει.

Η Fed, η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) και η Options Clearing Corp. φέρεται να ζήτησαν από τις τράπεζες να διεξάγουν stress test στους ισολογισμούς τους χρησιμοποιώντας τις συνθήκες του φθινόπωρου του 2008, αναφέρει το CNBC.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η Yahoo Inc ανακοίνωσε μετά από τη λήξη της συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη χθες, ότι το συμβούλιο των διευθυντών απομάκρυνε τη διευθύνουσα σύμβουλο Carol Bartz από το τιμόνι της εταιρείας.

Στην ανακοίνωση, η Yahoo αναφέρει ότι ο οικονομικός διευθυντής Tim Morse, θα είναι προσωρινά ο CEO, αλλά θα συνεχίσει και στο ρόλο του ως οικονομικός διευθυντής.

«Το συμβούλιο των διευθυντών διόρισε επίσης κάποια υψηλόβαθμα στελέχη της Yahoo σε ένα νεοσύστατο εκτελεστικό συμβούλιο, με κύριο αντικείμενο τη στήριξη του Morse στην καθημερινή διαχείριση της εταιρείας, μέχρι να αναλάβει καθήκοντα ένας μόνιμος διευθύνων σύμβουλος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε αναδιοργάνωση της διοικητής της ομάδας προχώρησε η Bank of America. Η τράπεζα ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, την αποχώρηση δύο στελεχών καθώς κα τη δημιουργία νέων θέσεων, αλλαγές οι οποίες έχουν άμεση ισχύ.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής καταναλωτικής πίστης και Joe Price και η επικεφαλής διαχείρισης πλούτου και επενδύσεων Sallie Krawcheck αποχωρούν από την τράπεζα.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου