Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα δέσμη μέτρων στην Ιταλία

Από το ιστολόγιο http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=90934&catID=14


Η Γερουσία αναμένεται να εγκρίνει απόψε το βράδυ (στις 9 μ.μ. ώρα Ελλάδος) την νέα δέσμη έκτακτων οικονομικών μέτρων για την επόμενη διετία, το ύψος της οποίας, με τις τελευταίες διορθωτικές παρεμβάσεις, από τα 45,5 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπονταν αρχικά εκτιμάται πως τελικά ανέρχεται στα 52,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κάνοντας μια ακόμη αλλαγή της τελευταίας στιγμής, η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποφάσισε την επιβολή έκτακτης οικονομικής εισφοράς για την επόμενη τριετία, σε όσους φορολογούμενους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 300.000 ευρώ.

Χθες, κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είχε γίνει αναφορά σε υψηλότερές συνολικές απολαβές, της τάξης των 500.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλισθούν επιπλέον έσοδα για τα ταμεία του ιταλικού δημοσίου, που υπολογίζονται σε 342 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.

Παράλληλα, επιβεβαιώνεται η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας, από το 20% στο 21%, με εξαίρεση τα είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, ιατρικά είδη, φαρμακευτικά και θεραπευτικά σκευάσματα) για τα οποία ο Φ.Π.Α. παραμένει στο 4%. Η αύξηση μεταξύ άλλων αφορά τα υποδήματα, τα ηλεκτρονικά είδη, προϊόντα ένδυσης, τον καφέ (που για τους ιταλούς θεωρείται σχεδόν είδος πρώτης ανάγκης) και τα ξενοδοχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου