Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Οι Τούρκοι ζητούν πίσω τον Ερωτά τους!!!

Σχόλιο ιστολογίου: «Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού θεωρεί πως το συγκεκριμένο αντικείμενο ανήκει στην Τουρκία. Πιστεύουμε πως αν ένα αντικείμενο έχει μετακινηθεί από τη χώρα καταγωγής του, θα πρέπει να επιστραφεί σε αυτή»
Από που το έφεραν οι Τούρκοι;Από την Μογγολία;

Την επιστροφή ενός μικρού μαρμάρινου κεφαλιού - πιθανότατα του Ερωτα - που προέρχεται από μια πλούσια σε ανάγλυφη διακόσμηση σαρκοφάγο τύπου Σινταμάρα, ζητά η Τουρκία από το βρετανικό μουσείο Victoria and Albert. Η μικρή κεφαλή δεν εκτίθεται στο μουσείο σε αντίθεση με την σαρκοφάγο που χρονολογείται πριν από 1.700 χρόνια και αποτελεί ένα από τα κεντρικότερα εκθέματα του αρχαιολογικού μουσείου της Κωνσταντινούπολης.
«Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού θεωρεί πως το συγκεκριμένο αντικείμενο ανήκει στην Τουρκία. Πιστεύουμε πως αν ένα αντικείμενο έχει μετακινηθεί από τη χώρα καταγωγής του, θα πρέπει να επιστραφεί σε αυτή», επισημαίνει στον «Indepedent» η διευθύντρια του τουρκικού γραφείου πολιτισμού και τουρισμού στο Λονδίνο, Τόλγκα Τουιλουόγκλου.
Το γλυπτό αφαιρέθηκε το 1882 από τον σερ Τσαρλς Ουίλσον, αρχαιολόγο και τότε πρόξενο της Βρετανίας στην Ανατολία. Ο σερ Τσαρλς είχε διευθύνει ανασκαφικές έρευνες στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο πριν μετακινηθεί στην Ανατολία το 1879. Οταν ανακάλυψε την εντυπωσιακή σαρκοφάγο, αφαίρεσε το κεφάλι και την ξαναέθαψε ελπίζοντας να μπορέσει να επιστρέψει και να την πάρει ολόκληρη. Η κεφαλή αργότερα δωρήθηκε στο βρετανικό μουσείο από την οικογένεια του σερ Τσαρλς, όπου και παραμένει στις αποθήκες.
Από την πλευρά του, το V&Α παραδέχεται ότι έχει δεχθεί επίσημο αίτημα από την τουρκική κυβέρνηση και εξετάζει σοβαρά το θέμα.

ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου