Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Σήμερα τραπεζικό άλμα στο ΧΑ έως 22,66%...αύριο; - Εσωτερικά υποκινούμενη άνοδος λόγω ΔΕΘ ...απείχαν οι ξένοι, οριακές κινήσεις από Cheuvreux, Citigroup, Deutcshe bank - CDS 2850 μ.β. spreads 1620 μ.β.

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr
(upd9) Εντυπωσιακό άλμα σημειώθηκε στο ΧΑ με επίκεντρο τις τράπεζες οι οποίες κατέγραψαν  κέρδη έως 22,66% στην περίπτωση της Εθνικής. Το ΧΑ στις 929,45 μονάδες υπεραποδίδοντας με άνοδο 7,98% τζίρο 62,6 εκατ και όγκο 33,7 εκατ μετοχές. Ωστόσο η βίαιη άνοδος προβληματίζει αφενός γιατί πραγματοποιείται με πολύ μικρή συμμετοχή των ξένων αφατέρου γιατί κανένα από τα βασικά προβλήματα της οικονομίας δεν έχουν επιλυθεί.
Η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι μετά από ένα μεγάλο ράλι ακολουθούν μεγάλες πτώσεις....ωστόσο η κίνηση της αγοράς πάνω από τις 920 μονάδες βραχυπρόθεσμα είναι ενθαρρυντική για τους long. 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σημερινή άνοδος της αγοράς αποδίδεται σε μια συντονισμένη προσπάθεια τραπεζιτών και κρατικών εταιριών να δημιουργήσουν μια αίσθηση ευφορίας στην χρηματιστηριακή αγορά ενόψει της ΔΕΘ, αλλά η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί....

Αφορμή και αιτία για την άνοδο οι  ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν από την Τρόικα στην Ελλάδα να προχωρήσει με ταχύτητες διαδικασίες τις αποκρατικοποιήσεις έπιασαν τόπο καθώς υποχρέωσαν χθες τον Ε. Βενιζέλο να εξαγγείλει εκτάκτως μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις.
Η επιτάχυνση αυτή επιδρά θετικά στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο ξεκίνησε με αξιόλογα κέρδη κλείνοντας τελικά με κέρδη 7,98%  στις 929,45  μονάδες. Στο επίκεντρο οι τράπεζες που καταγράφουν εντυπωσιακή  άνοδο όπως και όλες οι μετοχές του εικοσάρη. Θετικό ρόλο διαδραμάτισε και η απόφαση του συνταγματικού διαστηρίου στην Γερμανία που ουσιαστικά ενέκρινε την συμμετοχή της χώρας στον νέο μηχανισμό στήριξης.
Το ζητούμενο είναι αν αυτή η πρόσκαιρη τεχνική αναλαμπή και ευφορία θα έχει και συνέχεια καθώς η πρόσφατη εμπειρία έχει αποδείξει ότι οι αναλαμπές είναι βραχυχρόνιες.
Όμως το ζητούμενο είναι η Ελλάδα με την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων μπαίνει σε ρότα ανάπτυξης;
Προφανώς και όχι απλά η Τρόικα διασφαλίζει ότι θα έχει έσοδα για να αποπληρωθούν τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα.
Μοντέλο ανάπτυξης στην Ελλάδα, δεν υπήρξε και δεν υπάρχει
Το ζητούμενο είναι αν η Ελλάδα μπορεί να θέσει τις βάσεις για την δημιουργία προοπτικών προσδοκιών στις αγορές ότι δηλαδή μπορεί να αλλάξει η ρότα της φθίνουσας οικονομίας.
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι η πολιτική της χώρας εστιάζεται στην βραχυχρόνια εξυπηρέτηση του χρέους και στην λήψη νέων δανείων και δεν έχει καμία μακροπρόθεσμη στρατηγική….
Το βέβαιο πάντως είναι ότι η αγορά αναζητά μια ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ορμώμενη από την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και από την άνοδο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κατέγραψε κέρδη 7,98% στις 929,45 μονάδες.
Πρόκειται για μια ισχυρή τεχνική αναλαμπή η οποία για να έχει συνέχεια θα πρέπει να οδηγήσει το ΧΑ πάνω από την ζώνη των 920-950 μονάδων. Ήδη το ΧΑ βρίσκεται μέσα σε αυτό το εύρος...
Οι τράπεζες σήμερα μετά από ένα ανηλεές σφυροκόπημα αντιδρούν έντονα ανοδικά καταγράφοντας ισχυρά κέρδη έως 22,66%.
Η Εθνική έκλεισε  στο +22,66% στα 3,41 ευρώ με αποτίμηση 3,26 δις ευρώ.
Η Alpha +20,73% στα 1,98 ευρώ και αποτίμηση 1,057 δισ ευρώ.
Η Eurobank στο +14,66% στα 1,33 ευρώ με αποτίμηση 735 εκατ ευρώ.
Η Πειραιώς στο +14,81% στα 0,62 ευρώ με αποτίμηση 708 εκατ ευρώ
Το ΤΤ με άνοδο +18,27% στα 1,23 ευρώ και κεφαλαιοποίηση 349 εκατ ευρώ.
Η Marfin με κέρδη 13,33% στα 0,34 ευρώ και αποτίμηση 547 εκατ ευρώ.
Εκτός τραπεζών στον εικοσάρη ο ΟΠΑΠ με κέρδη 5,33%, ΟΤΕ 5,65%, Μυτιληναίος +12,84%, ΕΛΠΕ +6,19%, Ελλάκτωρ +11,64% και ΜΙΓ +10,34%.
Μια παράμετρος που θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για την συνέχεια είναι η μικρή συμμετοχή  των ξένων στο ΧΑ.
Μια μέρα μεγάλης ανόδου οι ξένοι απέχουν κατ΄ ουσία
Στην Εθνική 160 χιλ μετοχές από την Citigroup
Στην Alpha 265 χιλ μετοχές  από την Deutsche bank
Στην Eurobank 360 χιλ από την Cheuvreux
Στην Πειραιώς 70 χιλ από την Deutsche bank
Στην Κύπρου 90 χιλ μετοχές από την Citigroup


Στάση αναμονής στα ομόλογα με CDS κοντά στα ιστορικά υψηλά

Στάση αναμονής τηρείται στις αγορές ομολόγων λόγω της βελτίωσης του κλίματος στα διεθνή χρηματιστήρια.
Με όρους τιμών αγοράς μόνο CDS υπάρχουν καθώς τιμές στα ομόλογα δεν έχουν τοποθετηθεί από τους επενδυτές στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.
Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε κάτι σημαντικό.
Όταν λέμε spread εννοούμε την διαφορά απόδοσης των ελληνικών με τα γερμανικά ομόλογα.
Με βάση τις τράπεζες που συμμετέχουν στις αγορές για να προσδιοριστεί το spread θα πρέπει να τοποθετηθεί τιμή στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και να γίνει πράξη αγοραπωλησία.
Συνήθως τι συμβαίνει στην πλατφόρμα του Bloomberg είθισται να τοποθετείται μια εικονική τιμή σε ομόλογα στην οποία όμως δεν θα υπάρξει συναλλαγή. Αυτή η τιμή θεωρείται εικονική.
Ένα παράδειγμα. Στην ΗΔΑΤ στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά τίτλων δεν υπάρχουν τιμές άρα δεν υπάρχει και spread.
Αν υπήρχε το spread θα έβγαινε στις 1620 μονάδες βάσης ενώ στην πλατφόρμα του Bloomberg βρίσκεται στις 1750 μονάδες βάσης ή απόδοση 19,35%...ωστόσο η απόδοση αυτή είναι εικονική όχι της αγοράς.
Στα CDS η κατάσταση συνεχίζει να παραμένει θολή.
Ελλάδα 2850 μονάδες βάσης κοντά στα ιστορικά υψηλά, Πορτογαλία 1070 μονάδες βάσης, Ιρλανδία 835μονάδες βάσης, Ισπανία 398 μονάδες βάσης και Ιταλία 438 μονάδες βάσης.
Γαλλία 180 μονάδες βάσης και Γερμανία 82 μονάδες βάσης.
Το ευρώ άγγιξε χαμηλό 2 μηνών στα 1,3990 δολάρια για να ανακάμψει προς την ζώνη των 1,4050 δολαρίων.

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου