Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ «Στη θέση σου θα διέτασσα κόκκινο συναγερμό»

Από το ιστολόγιο http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=211590&-V=articles


«Αν ήμουν στη θέση σου θα διέτασσα κόκκινο συναγερμό» φέρεται να δήλωσε στον Υπαρχηγό της ΕΦ, Αντιστράτηγο Σάββα Αργυρού λίγες μόλις μέρες πριν τη φονική έκρηξη στο Μαρί ο Συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε σήμερα στην Ερευνητική Επιτροπή για τη φονική έκρηξη, ο Τμηματάρχης της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου (ΔΥΠ) του ΓΕΕΦ, Αντισυνταγματάρχης Νίκος Γεωργιάδης.

Παράλληλα, καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής Πολυβίου, ο κ. Γεωργιάδης, που τελεί σε διαθεσιμότητα, αναφέρθηκε στη σύσκεψη της 7ης Φεβρουαρίου 2011 στο Υπουργείο Αμυνας, παρουσία του ΥΠΑΜ Κ. Παπακώστα και του ΥΠΕΞ Μ. Κυπριανού, λέγοντας είπε ότι ο ΥΠΑΜ είχε αντιληφθεί την επικινδυνότητα του όλου θέματος, ενώ ο ΥΠΕΞ, όπως είχε προτείνει τη διενέργεια αναλύσεων της πυρίτιδας και ότι «ήθελε να αγοράσει χρόνο».

Ερωτηθείς πότε ήταν η πρώτη φορά που έμαθε για το φορτίο, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως όταν πηγαινοερχόταν από τη Λεμεσό μαζί με άλλους συναδέλφους περιλαμβανομένου και του Συνταγματάρχη Γ. Γεωργιάδη, ο τελευταίος του ανέφερε πως του είχε ανατεθεί το θέμα των διαδικασιών εκφόρτωσης και αποθήκευσης του φορτίου του πλοίου Μόντεγκορσκ.

«Μου είπε ότι μιλούσε με το Προεδρικό, με τον Υπουργό (Αμυνας) και ότι υπήρχε απόλυτη μυστικότητα και ότι δεν μπορούσε να μου πει τίποτα άλλο», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Ερωτηθείς αν ο εν λόγω Συνταγματάρχης του ανέφερε ότι μιλούσε κατευθείαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε λέγοντας «μάλιστα».

Σε ερώτηση για τη σύσκεψη της 7ης Φεβρουαρίου του 2011 στο Υπουργείο Αμυνας, παρουσία του ΥΠΑΜ και του ΥΠΕΞ και πολλών άλλων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι του ανατέθηκε από τον προϊστάμενό του, Διευθυντή της ΔΥΠ, Συνταγματάρχη Λάμπρο Λάμπρου, να παραστεί στη σύσκεψη, καθώς ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης απουσίαζε σε αναρρωτική άδεια και θα έπρεπε αυτός να παραστεί, προκειμένου να μεταφέρει το φάκελο του που διατηρούσε για το φορτίο.

Σε ερώτηση αν θυμάται κάτι που ελέχθη μεταξύ των δύο Υπουργών και του έκανε εντύπωση, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως του έκανε εντύπωση ότι «ο ΥΠΑΜ, ο οποίος καθόταν δίπλα από τον ΥΠΕΞ, γύρισε προς τον Υπουργό Εξωτερικών και είπε ρε Μάρκο εφορτώσετε μου τα και τραβήσετε πίσω».

«Αυτό αντιλήφθηκες ότι ήταν αναφορά στο φορτίο», ρώτησε ο κ. Πολυβίου με τον κ. Γεωργιάδη να απαντά «μάλιστα».

Ο κ. Παπακώστας, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, συνέχισε την αναφορά του στο θέμα της ασφάλειας και «μίλησε για την αποσταθεροποιητική φύση του φορτίου, των πυρίτιδων και έλεγε ότι υπάρχουν πυρίτιδες στο φορτίο και προσπαθούσε να τους πείσει ότι ήταν επικίνδυνο».

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο κ. Γεωργιάδης, «στη συνέχεια πήρε το λόγο ο ΥΠΕΞ, ο οποίος άρχισε και ανέλυε διεξοδικά την πολιτική και την οικονομική πτυχή του θέματος».

«Και επεκτάθηκε η συζήτηση σε λεπτομέρειες, αν το πουλήσουμε (το φορτίο) πού θα παν τα λεφτά, και αν πρέπει να δώσουμε τα λεφτά, αν πρέπει να δώσουμε ΦΠΑ στην ΕΕ, αν πρέπει να πληρώσουμε, αν δικαιούμαστε να πωλήσουμε ή όχι και είπε και συγκεκριμένα τη φράση θέλω να αγοράσω ο χρόνο, ο κ. Κυπριανού», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Απευθυνόμενος στον κ. Γεωργιάδη, ο κ. Πολυβίου παρατήρησε πως η εντύπωση που αποκομίζει ο ίδιος είναι ότι «ενώ ο ΥΠΑΜ είχε κατανόηση του προβλήματος και της επικινδυνότητας και ενώ τον ανησυχούσε πρώτιστα η ασφάλεια και έδειχνε να ανησυχεί για το θέμα, ο ΥΠΕΞ ασχολήθηκε με ό,τι έχετε αποκαλέσει πολιτικές πτυχές του θέματος, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής διάστασης, προσφορών ΦΠΑ και λοιπά και ένας από τους λόγους που έδωσε είναι ότι θέλουμε να αγοράσουμε χρόνο», με τον μάρτυρα να απαντά «ακριβώς».

Περαιτέρω, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι στη συγκεκριμένη σύσκεψη πήρε το λόγο ο Αρχηγός τη ΕΦ Αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης, ο οποίος «επικεντρώθηκε και αυτός στους κινδύνους που ελλοχεύουν από την παρατεταμένη φύλαξη του φορτίου στη ναυτική βάση» και έκανε αναφορά στις καιρικές συνθήκες και στην παραμονή του φορτίου εκεί για πολύ καιρό.

Είπε ακόμη ότι ο ΥΠΑΜ επέδειξε «αγωνία» για να επαναφέρει τη συζήτηση στα θέματα ασφάλειας και πρόσθεσε ότι στη σύσκεψη υπήρχαν «πηγαδάκια». Είπε χαρακτηριστικά ότι εκπρόσωπος του Τμήματος Τελωνείων του είπε χαρακτηριστικά «Ρώτησες τον Ψημολοφίτη που γεμίζει φυσίγγια κυνηγετικών αν τα θέλει (την πυρίτιδα).»

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι του δόθηκε ο λόγος όταν «ο ΥΠΑΜ στην αγωνία του να επαναφέρει τη συζήτηση στα θέματα ασφαλείας» ζήτησε και έψαξε το Συνταγματάρχη Γιώργο Γεωργιάδη για «να τους ενημερώσει για το φορτίο μήπως τους πείσει». Όπως είπε, αφού ο κ. Γεωργιάδης απουσίαζε του δόθηκε ο λόγος και ανέφερε ότι από τη γνώση που απεκόμισε διαβάζοντας σχετικά εγχειρίδια η θερμοκρασία, η υγρασία και ο χρόνος επιδρούν αρνητικά στο φορτίο.

Τότε, σύμφωνα με τον Γεωργιάδη, «τέθηκε το θέμα από τον ΥΠΕΞ να στείλουμε δείγματα σε χημεία να δούμε πόσο αλλοιώθηκαν, να κάνουμε μια εκτίμηση του φορτίου και να κάνουμε μια διερεύνηση κατά πόσον εργοστάσια που ενδιαφέρονται να τα αγοράσουν».

Είπε ακόμη ότι ξαναπήρε το λόγο λέγοντας στον ΥΠΕΞ ότι αυτές είναι χρονοβόρες διαδικασίες και ότι «τα εμπορευματοκιβώτια δεν είναι τρόπος αποθήκευσης αλλά τρόπος μεταφοράς».

Σε ερώτηση πώς αντέδρασε ο ΥΠΕΞ σε αυτό, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «ο ΥΠΕΞ, πιστεύω, ίσως να τον βόλευε η καθυστέρηση αφού είχε πει το προηγούμενο ότι θέλω να αγοράσω χρόνο».

Αναφέρθηκε και στις αναφορές του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Λεωνίδα Παντελίδη, ο οποίος είπε να χωριστεί το φορτίο σε «σε επικίνδυνα και μη επικίνδυνα, να απευθυνθούμε στον ΟΗΕ αν θα τα καταστρέψουμε ή όχι και τέλειωσε η σύσκεψη με αυτό».

Σε ερώτηση αν ο κ. Παπακώστας τοποθετήθηκε σε σχέση με τις χρονοβόρες διαδικασίες, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως θυμάται ότι ο ΥΠΑΜ υποστήριξε την αναφορά του ιδίου για τις χρονοβόρες διαδικασίες και διερωτήθηκε προς τους παρευρισκόμενους λέγοντας «ξέρετε το καλοκαίρι πόσο πάνε οι θερμοκρασίες;».

Στο σημείο αυτό ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι ο ίδιος αποκομίζει την εντύπωση ότι «ο κ. Παπακώστας έπραξε ό,τι μπορούσε σε εκείνη τη σύσκεψη για να τονίσει την επικινδυνότητα του θέματος και ότι πλέον η κατάσταση δεν μπορούσε να προχωρήσει ως ήταν αλλά αποκομίζω την εντύπωση ότι η θέση του ΥΠΕΞ ήταν ότι πολιτικοί λόγοι του υπαγορεύουν να αγοράσει χρόνο», με τον μάρτυρα να απαντά λέγοντας «έτσι είχα καταλάβει και εγώ».

Ερωτηθείς πότε ήταν η πρώτη φορά που ενημερώθηκε για πρόβλημα στα εμπορευματοκιβώτια, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το έμαθε στις 5 Ιουλίου όταν ενημερώθηκε από το Διευθυντή του, ο οποίος του είπε πως αφού θα πήγαινε στο ΓΕΕΦ για συνάντηση με τον Υπαρχηγό της ΕΦ, Αντιστράτηγο Σάββα Αργυρού, για άλλο θέμα, να μεταφέρει και τον «περίφημο», όπως τον απεκάλεσε, φάκελο του κ. Γεωργιάδη, διότι ο τελευταίος ερχόταν στο ΓΕΕΦ «για κάποιο θέμα που δημιουργήθηκε (διότι) φούσκωσε ένα εμπορευματοκιβώτιο».

Όπως είπε, επειδή δεν βρήκε τον κ. Γεωργιάδη για να του δώσει το φάκελο, μπήκε στο γραφείο του Υπαρχηγού και συζήτησε για το θέμα για το οποίο είχε προγραμματισμένη συνάντηση, αλλά μόλις ξεκίνησε η συζήτηση εισήλθε στο γραφείο το Υπαρχηγού έφθασε ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης, τον οποίο ρώτησε ο Υπαρχηγός «τι γίνεται».

«Και του λέει αν ήμουν στη θέση σου θα έδινα κόκκινο συναγερμό», είπε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεδομένου ότι είχε ενημερωθεί ότι είχε φουσκώσει ένα εμπορευματοκιβώτιο υπέθεσε ότι η φράση αυτή αναφερόταν στο φορτίο στο Μαρί.

Σε ερώτηση τι σημαίνει κόκκινος συναγερμός, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι είναι ένα από τα μέτρα συναγερμού σε περίοδο πολέμου. «Νομίζω είναι το πιο ψηλό μέτρο».

Ερωτηθείς αν σημαίνει εκκένωση, ο κ. Γεωργιάδης είπε δεν γνωρίζει.

Σε ερώτηση πώς αντέδρασε ο Υπαρχηγός στην αναφορά του κ. Γ. Γεωργιάδη, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι του έκανε εντύπωση ότι ο κ. Αργυρού διότι «έμεινε και τον κοιτούσε στα μάτια χωρίς να του πει οτιδήποτε».

«Και εγώ αιφνιδιάστηκα και τον κοιτούσε πώς θα αντιδράσει», είπε, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια «ξεκίνησε άλλη κουβέντα ο Υπαρχηγός για άλλο θέμα, δεν θυμάμαι, μάλλον για μεταθέσεις».


Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

07/09/2011 - 17:04

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου