Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

«Τάξη στο χάος» Έως το Νοέμβριο θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα εθνικά κληροδοτήματα

Από το ιστολόγιο http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231127136
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )         

Αθήνα
Τάξη στο χάος των εθνικών κληροδοτημάτων φιλοδοξεί να βάλει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το Νοέμβριο στη Βουλή και αφού προηγηθεί κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Θεσμών, όπως δεσμεύτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για «τεράστια αναξιοποίητη περιουσία», τόνισε ότι εκτιμάται πως είναι «υπερδεκαπλάσια η συνολική αξία των εθνικών κληροδοτημάτων» σε σχέση με αυτή που σήμερα υπολογίζεται, ενώ σημείωσε ότι πάνω από 72.000 ακίνητα δεν έχουν καταγραφεί.

«Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα ανταποκρίνεται στην ανάγκη επικαιροποίησης της νομοθεσίας. Θα είναι ένα απολύτως επαρκές νομοθετικό πλαίσιο, που θα θεσπίζει ενιαίους κανόνες και ίση μεταχείριση για την λειτουργία των εθνικών κληροδοτημάτων. Θα αντιμετωπιστούν όλα χωρίς εξαίρεση. Και το ομιχλώδες νομικό πλαίσιο που τα διέπει και οι χαμηλές αποδόσεις τους και η απάτη που γίνεται με τα μισθώματα» επισήμανε, ενημερώνοντας επί του προσχεδίου που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Θανάσης Τσούρας τόνισε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για την πλήρη εκκαθάριση όλων των κληροδοτημάτων. Όπως επισήμανε μάλιστα, «με τα σημερινά δεδομένα θα απαιτηθούν περισσότερα από 300 χρόνια για εκκαθαριστούν όλες οι περιουσίες καθώς η Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων διεκπεραιώνει το πολύ 20 υποθέσεις το χρόνο, ενώ προστίθενται το ίδιο έτος 50 νέες υποθέσεις».

«Η αδυναμία της Πολιτείας να καταγράψει, να ελέγξει και να αξιοποιήσει ένα μεγάλο θησαυρό δωρεών, που μέχρι σήμερα παραμένει εν πολλοίς άγνωστος, ανεκτίμητος και ανεκμετάλλευτος, σε πολλές περιπτώσεις γίνεται λεία προσωπικού πλουτισμού» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσούρας.

Στην επιτροπή Θεσμών τέθηκε από πολλούς βουλευτές και το θέμα καλύτερου ελέγχου στη διαχείριση των ηπειρωτικών κληροδοτημάτων.

Με την άποψη του κ. Τσούρα, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να «αντιμετωπιστεί επαρκώς και με σαφήνεια το ζήτημα των εξαιρέσεών τους, που, επί χρόνια, δημιουργεί προβλήματα στην καταγραφή, στον έλεγχο και στην εποπτεία τους», συντάχθηκαν και οι εκπρόσωποι της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος και Γιάννης Τραγάκης.

Την απάντηση για το ζήτημα αυτό πήραν από τον πρόεδρο της Επιτροπής Σύνταξης Κωνσταντίνο Βόλτη, που επίσης ενημέρωσε για το επικείμενο σχέδιο νόμου.

«Η εποπτεία επεκτείνεται και στα Ηπειρωτικά κληροδοτήματα. Η διάταξη είναι σαφής ότι και αυτά εποπτεύονται. Τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα αρκετά εξαντλήθηκαν σε διαξιφισμούς. Διαπίστωσα ότι όλοι συγκλίνουν στην εφαρμογή του νέου νόμου. Θα υπαχθούν και αυτά στο νέο νόμο» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου