Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Αξιολόγηση των εκατέρωθεν θέσεων στην παρουσία ειδικών του ΟΗΕ Έγγραφα για το περιουσιακό στη συνάντηση Χριστόφια-Έρογλου

Από το ιστολόγιο http://www.philenews.com/el-gr/Eidiseis-Kypros/22/78590

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συναντηθούν εκ νέου την Πέμπτη το πρωί.
Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συναντηθούν εκ νέου την Πέμπτη το πρωί.
Λευκωσία: Δημήτρης Χριστόφιας και Ντερβίς Έρογλου κατέθεσαν χθες εγγράφως θέσεις για το περιουσιακό και έχει αρχίσει η συζήτηση με την εμπλοκή των ειδικών των Ηνωμένων Εθνών. Παρά το γεγονός ότι στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί δεν διαφαίνονται διαφοροποιήσεις με προηγούμενες θέσεις που υποβλήθηκαν, ωστόσο οι διαπραγματευτές δεσμεύθηκαν να αξιολογήσουν τα έγγραφα και να αναζητήσουν συγκλίσεις.


Ο στόχος είναι να συμπληρώσουν τις συζητήσεις για το περιουσιακό μέχρι αύριο Πέμπτη και να καταγραφούν οι συγκλίσεις.

Σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κατοχικό ηγέτη, οι διαπραγματευτικές ομάδες ανέλαβαν χθες να μελετήσουν χωριστά τις θέσεις που κατατέθηκαν και να επανέλθουν την Πέμπτη, όταν θα τα πουν εκ νέου οι Χριστόφιας και Έρογλου. Τα Ηνωμένα Έθνη - και εδώ επιχειρείται η εμπλοκή των εμπειρογνωμόνων τους- έχουν για σήμερα κανονίσει χωριστές συναντήσεις των διαπραγματευτικών ομάδων με τους ειδικούς που έχουν επιστρατεύσει για θέματα περιουσιών. Σε αυτές τις συναντήσεις οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Οργανισμού θα προσπαθήσουν να δώσουν διεξόδους, εξηγήσεις ή και να παντρέψουν κάποιες από τις εκατέρωθεν απόψεις, ώστε να επιτευχθούν συγκλίσεις. «Έχουν εμπειρία στα θέματα αυτά και θα βοηθήσουν εκεί που χρειάζεται», είπε πηγή των Ηνωμένων Εθνών.

Παρά το γεγονός, όπως έχουμε επισημαίνει, δεν υπάρχουν εκπλήξεις στις θέσεις που κατατέθηκαν, ωστόσο πηγές των Ηνωμένων Εθνών σημείωναν πως η διάθεση που υπάρχει για συζήτηση, θεωρείται θετική εξέλιξη «και πιστώνεται στους διαπραγματευτές».
Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ ανέφερε ότι η συνάντηση διεξήχθη σε μία καλή ατμόσφαιρα, σημειώνοντας ότι «είναι και αυτό μία απόδειξη του γεγονότος ότι και οι δύο πλευρές εργάζονται σκληρά, σε μία προσπάθεια να υπάρξουν συγκλίσεις». Ο κ. Ντάουνερ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «κάποιες συγκλίσεις είναι δυνατό να εξευρεθούν».

Εξηγώντας τις πολλές χωριστές συναντήσεις που θα γίνουν το διήμερο εξήγησε ότι οι προτάσεις αυτές «είναι σχετικά περίπλοκες».
Σημειώνεται ότι προχθές οι δύο σύμβουλοι παρακάθησαν σε δείπνο μαζί με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. των Η.Ε. για το Κυπριακό, Αlexander Downer, στο εστιατόριο «Chateau Status», στο οποίο έγινε ανταλλαγή απόψεων επί της πορείας της διαδικασίας των απευθείας συνομιλιών.

ΠΗΓΕ ΓΙΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ 

Μια περίεργη απάντηση έδωσε ο ειδικός σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έφυγε νωρίτερα από το χώρο που διεξάγονται οι απευθείας διαπραγματεύσεις. Είπε πως ήταν μόνο γεύμα. «Πήγε (ο Πρόεδρος) για σάντουιτς εκτός, δεν ξέρω πού. Αλλά οι υπόλοιποι παρέμειναν εκεί, περιλαμβανομένου και του κ. Έρογλου. Οι δυο ομάδες παρέμειναν μόνο για γεύμα. Η συνάντηση είχε τελειώσει».

ΕΡΟΓΛΟΥ
Στο τέλος χάρτες και ποσοστά: Δεν συζητήθηκε θέμα Κερύνειας


Καταβάλλεται προσπάθεια από τις διαπραγματευτικές ομάδες να ολοκληρώσουν το κεφάλαιο του περιουσιακού κατά τη συνάντησή τους αύριο Πέμπτη, δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Ερογλου επιστρέφοντας στα κατεχόμενα μετά τις σημερινές συνομιλίες με τον Πρόεδρο Χριστόφια.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Ντερβίς Ερογλου είπε ότι οι δύο πλευρές θα συζητήσουν λεπτομερώς χθες και σήμερα τις αμοιβαίες προτάσεις που υποβλήθηκαν στο τραπέζι επί του περιουσιακού και θα προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν το θέμα του περιουσιακού κατά τη συνάντηση της Πέμπτης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι το θέμα της Κερύνειας δεν έχει συζητηθεί ποτέ με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ενώ σε ό,τι αφορά τους χάρτες επί του εδαφικού είπε ότι αυτό θα είναι το τελευταίο θέμα των συζητήσεων.

Ο κ. Ερογλου είπε ακόμη ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν παρακάθησε στο γεύμα με τα ΗΕ “για προσωπικούς λόγους’’.

Παράνομη μονοήμερη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει στα κατεχόμενα ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ, επικεφαλής αντιπροσωπείας της τουρκικής βουλής.

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Τσιτσέκ θα φτάσει στο παράνομο αεροδρόμιο το πρωί της Παρασκευής και ακολούθως θα έχει συνάντηση με τον λεγόμενο πρόεδρο της ψευδοβουλής Χασάν Μποζέρ. Ακολούθως θα συναντηθεί με τον λεγόμενο πρωθυπουργό του ψευδοκράτους Ιρσέν Κουτσιούκ και μετά με τον λεγόμενο πρέσβη της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου