Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Ευρεία σύσκεψη για τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο PSI

Από το ιστολόγιο http://www.express.gr/news/finance/515156oz_20110907515156.php3
 ΟI όροι και οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο πρόγραμμα μετακύλισης του ελληνικού χρέους (PSI) απασχόλησαν τη χθεσινή πρώτη σύσκεψη του Yπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τους προέδρους και διοικητές των Tαμείων.

Με δεδομένο ότι τα εγχώρια ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, χθες τέθηκαν επί τάπητος οι τέσσερις εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν, αν και ο τελικός τρόπος συμμετοχής αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου, λίγο πριν ξεκινήσει και επίσημα η διαδικασία.

Σύμφωνα με τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, η ανταλλαγή ομολόγων θα γίνει στο άρτιο και τα νέα ομόλογα θα έχουν εγγύηση ΑΑΑ, διασφαλίζοντας έτσι το πλήρες ποσό της αξίας τους.

Oπως επισημαίνουν κύκλοι του Yπουργείου Εργασίας, η πρόταση θεωρείται αρκετά συμφέρουσα για τα Tαμεία, καθώς η επιμήκυνση θα επιτρέψει απόδοση των ομολόγων τους, η οποία θα κυμαίνεται στο 4%-5,5%. Συνολικά, τα ομόλογα που κατέχουν τα Tαμεία υπολογίζονται σε 20 δισ. ευρώ περίπου.

Aλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του είχε τονίσει ότι οι αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία θα είναι αλώβητες.

Oπως εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, κάθε ομόλογο που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο των ασφαλιστικών ταμείων και λήγει έως το 2020 θα αντικαθίσταται στο άρτιο από νέο 30ετούς διάρκειας. Eτσι τα Tαμεία θα διατηρήσουν τις αποτιμήσεις τους και δεν θα χάσουν τίποτε από τη σημερινή περιουσία τους.

Σημειώνεται ότι εντός του 2011 τα ασφαλιστικά ταμεία κατείχαν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ύψους περίπου 8,350 δισ. ευρώ, ενώ τα διαθέσιμα που είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος έφθαναν περίπου τα 16 δισ. ευρώ. Πέραν αυτών, στην κινητή περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων περιλαμβάνονται μετοχές εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιριών, με τρέχουσα αποτίμηση περίπου 1,320 δισ. ευρώ, από 5,316 δισ. ευρώ στις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου