Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Περιοδεία στα δυτικά Βαλκάνια Στην ΕΕ οι βαλκανικές χώρες «αν ανταποκριθούν στις ευθύνες τους» λέει ο Στ.Λαμπρινίδης

Από το ιστολόγιο http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4655015

Από την Κροατία, η οποία μόλις ολοκλήρωσε την διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκίνησε την περιοδεία του στα δυτικά Βαλκάνια ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης.

Μετά τη συνάντησή του με τον Κροάτη ομόλογό του Γκόρνταν Γιαντρόκοβιτς, διαμήνυσε προς τις χώρες της περιοχής ότι «αν ανταποκριθούν στις ευθύνες τους, θα καταστούν πλήρη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Λαμπρινίδης συνεχάρηκε την Κροατία για την επιτυχία της και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης και δήλωσε υπερήφανος, καθώς, όπως σημείωσε, «τόσο ο ίδιος όσο και η Ελλάδα έχουμε εργαστεί για την ένταξη της Κροατίας». Αναφέρθηκε δε στην ελληνική πρωτοβουλία Ατζέντα 2014, η οποία αποβλέπει στην ένταξη όλων των χωρών της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στην Λιβύη, όπου, όπως ανέφερε ο κ. Λαμπρινίδης, η Ελλάδα, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απέστειλε την Τρίτη δύο αεροπλάνα με πόσιμο νερό, η κατάσταση στην Συρία και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, ενώ επαναβεβαιώθηκε η στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.

«Και οι δύο πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μεταδώσει το εξής μήνυμα σε αυτές τις χώρες, ότι δηλαδή η ευκαιρία συνοδεύεται από την ευθύνη να σεβαστούν τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη σταθερότητα», δήλωσε ο κ.Λαμπρινίδης

Σε ερώτηση σχετικά με το αν συζητήθηκε η οικονομική κρίση, είπε ότι «συζητήσαμε για το πώς θα μπορούσαν η Κροατία και η Ελλάδα να αξιοποιήσουν την οικονομική κρίση στην Ευρώπη ως ευκαιρία και για τις δύο χώρες για να αναπτύξουν ακόμη πιο στενές οικονομικές σχέσεις. Σε περίοδο κρίσης, πολλές φορές οι σοβαροί επιχειρηματίες αναζητούν ευκαιρίες εκτός των συνόρων της χώρας τους κι αυτό είναι ακριβώς που επιδιώκουμε. Εκτός από αυτό, συζητήσαμε βέβαια και την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Είναι η μοίρα των Υπουργών Εξωτερικών, εν μέσω της κρίσης, να καλούνται να παίξουν και το ρόλο των Υπουργών Οικονομικών. Δεν είμαστε όμως Υπουργοί Οικονομικών. Κατά συνέπεια, μιλήσαμε κυρίως για την εξωτερική πολιτική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου