Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Δυναμικό rebound στην Ευρώπη

Από το ιστολόγιο www.capital.gr

Ανακάμπτουν από το χαμηλό 2 ετών τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρίσκοντας, μεταξύ άλλων, στήριξη στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας με την οποία απορρίφτηκαν οι προσφυγές ομάδας ακαδημαϊκών και πολιτικών κατά της συνταγματικότητας της συμμετοχής της χώρας σε πακέτα διάσωσης μελών της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα. Η αντίδραση χαρακτηρίστηκε από αναλυτές "τεχνική" εν μέσω χαμηλού όγκου συναλλαγών.

Στο επίκεντρο παρέμεινε η χθεσινή απόφαση της SNB για τον περιορισμό της ανόδου του ελβετικού φράγκου, καθώς και η σημερινή απόφαση της γερμανικής δικαιοσύνης αναφορικά με τη συνταγματικότητα της συμμετοχής της Γερμανίας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Παρά τα ισχυρά κέρδη, traders προειδοποιούν ότι η εικόνα των θεμελιωδών συνεχίζει να προκαλεί ανησυχίες. «Η οικονομία της Ευρωζώνης εξασθενεί ταχύτερα από τις εκτιμήσεις», σημειώνει η ING. «Κρίνοντας από τις πρόσφατες ανακοινώσεις των στοιχείων για τους δείκτες εμπιστοσύνης, η οικονομία της Ευρωζώνης δείχνει να βρίσκεται προ των πυλών μίας νέας ύφεσης. Ανησυχητικό είναι εξάλλου το γεγονός ότι και στις χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης, η εμπιστοσύνη υποχωρεί».

Στα μάκρο της ημέρας, υποχώρησαν οι τιμές κατοικιών στη Μ. Βρετανία τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Halifax, προσθέτοντας ότι η περιορισμένη δραστηριότητα προκαλεί μεταβλητότητα στις μηνιαίες τίμές, ενώ η πιο μακροπρόθεσμη τάση ενδέχεται να είναι πιο σταθερή. Η Halifax, θυγατρική της Lloyds Banking Group PLC, ανέφερε ότι οι τιμές κατοικιών υποχώρησαν 1,2% τον Αύγουστο έναντι του Ιουλίου ενώ σημείωσαν πτώση 2,6% στο τρίμηνο έως τον Αύγουστο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο – όμοια ετήσια πτώση με τον Ιούλιο.

Επιπλέον, η μεταποιητική παραγωγή της Βρετανίας τον Ιούλιο αυξήθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση ενώ σε ετήσια ενισχύθηκε 1,9%, αλλά η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,2% και 0,7% αντίστοιχα. Οικονομολόγοι ανέμεναν διατήρηση της μεταποιητικής παραγωγής σε σχέση με τον Ιούνιο και αύξηση 1,9% σε ετήσια βάση ενώ για τη βιομηχανική προέβλεπαν αύξηση 0,2% στο μήνα και πτώση 0,3% στο έτος.
Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Συγκεκριμένα, η συνολική παραγωγή σημείωσε άνοδο 4% σε ετήσια βάση ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν αύξηση 0,5%. Παράλληλα τα στοιχεία του Ιουνίου αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω και συγκεκριμένα στο -1%.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 3,1% στις 228,84 μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 12 Αυγούστου. Οι απώλειες των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων είχαν οδηγήσει το δείκτη κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, ενώ παραμένει 21% χαμηλότερα από τα υψηλά του τρέχοντος έτους το Φεβρουάριο.

Ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 κατέγραψε κέρδη 3,42%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 3,14%. Ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 4,07%, ενώ στο Παρίσι ο CAC-40 έκλεισε στο +3,63%.

Κέρδη 2,77% σημείωσε ο IBEX στην Ισπανία, σε ποσοστό 4,24% ενισχύθηκε ο ιταλικός MIB, ενώ στην Πορτογαλία ο PSI 20 κατέγραψε άνοδο 2,22%. Ο ελβετικός SMI ενισχύθηκε 2,50%.

Θετικά πρόσημα εμφανίζουν οι δείκτες στη Ρωσία, με τον RTS στο +0,08% και τον Micex στο +3,12%. Στην Τουρκία ο δείκτης ISE ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,40%.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου