Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Έφτασε η ώρα της κρίσης για την κυβέρνηση

Από το ιστολόγιο http://www.reporter.gr/

Έφτασε η ώρα της κρίσης για την κυβέρνηση
Αντιμέτωπη με επαγγελματικές ομάδες που 'απέφευγε' δύο χρόνια τώρα έρχεται η κυβέρνηση στο παραπέντε της ΔΕΘ. Ξηλώνει το σύστημα που διαμορφώθηκε επί τρεις δεκαετίες.
Στο κυρίως... θέμα της προσπάθειας μεταμόρφωσης της Ελλάδας φαίνεται ότι μπαίνει η κυβέρνηση, με τον Υπουργό Οικονομικών χτες να προαναγγέλει την ταχύτατη εφαρμογή όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να είχαν γίνει σταδιακά από τότε που μπήκε στη ζωή μας το Μνημόνιο.
Την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, προσπαθούσε να δώσει με δραματικό τόνο το στίγμα της χρονικής συγκυρίας και της κρισιμότητας της κατάστασης, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης δεν ανακοινώθηκε κανένα εισπρακτικό μέτρο.



Σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, ιδιωτικοποιήσεις που θα έπρεπε ή πρέπει να γίνουν και κλειστά επαγγέλματα, δηλαδή αυτά που συζητούσαμε στις πέντε προηγούμενες αξιολογήσεις, μπαίνουν σε ένα 'πακέτο' το οποίο μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή σε τρεις μήνες, θα πρέπει να έχει κλείσει, για να ανοίξει το επόμενο. Ένα πακέτο το οποίο πρέπει πάση θυσία να προχωρήσει με την κυβέρνηση να έρχεται αντιμέτωπη, εκτός από τον εαυτό της, και με τις επαγγελματικές εκείνες ομάδες που ανέγειραν προσκόμματα έναντι σε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Πρώτες στην ατζέντα οι ιδιωτικοποιήσεις

Με το μαχαίρι της Τρόικας και των αγορών στο λαιμό, η κυβέρνηση ξύπνησε από τον θερινό λήθαργο και αμέσως σήμερα όλα τα περιουσιακά στοιχεία –ακίνητα και μη- με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, θα μεταφερθούν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του δημοσίου, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος άντλησης εσόδων ύψους 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2011 και 28 δις έως το 2014.
Αυτά ανακοίνωσε χτες σε δραματικό τόνο ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, τονίζοντας την ανάγκη για άμεσες ενέργειες από τη μεριά της κυβέρνησης, ώστε να ανατραπεί η εικόνα του ότι μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί μόνο 390 εκατ. ευρώ από την πώληση του 10% του ΟΤΕ, την ώρα που στο οικονομικό επιτελείο έχουν δεσμευθεί για πρόσθετα έσοδα 1,3 δις. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις και τα οποία θα πρέπει να συγκεντρωθούν σε λιγότερο από 25 ημέρες.
Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων θα μεταφέρει τα περιουσιακά στοιχεία συγκεκριμένων εταιρειών του Δημόσιου στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, έτσι ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Το πρώτο πακέτο ιδιωτικοποιήσεων θα αφορά τα ΕΛΠΕ, την ΔΕΠΑ, τις άδειες τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, την επέκταση σύμβασης ΟΠΑΠ και επέκταση της σύμβασης για το Ελ. Βενιζέλος, καθώς επίσης και η πώληση μεγάλων κτιρίων που στεγάζονται υπηρεσίες του δημοσίου, κτίρια τα οποία θα νοικιασθούν στην συνεχεία από το δημόσιο.
Παράλληλα προχωρά νέα παραχώρηση συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας αλλά και πώληση και επαναμίσθωση ακινήτων του δημοσίου. Πρόκειται για ακίνητα που στεγάζουν σήμερα δημόσιες υπηρεσίες, τα οποία θα πουληθούν και στη συνέχεια θα επανενοικιαστούν από το δημόσιο.
Το Δημόσιο ετοιμάζεται να επεκτείνει την σύμβαση που έχει με τον ΟΠΑΠ ( σ.σ. 20ετής) για την αποκλειστική διαχείριση των τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα, «Πάμε στοίχημα», «ΛΟΤΤΟ», « ΤΖΟΚΕΡ», «Πρώτο», «ΚΙΝΟ» «ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ» κ.ά). Τα ποσά που θα καταβάλει ο ΟΠΑΠ για την ανανέωση αυτών των παιγνιδιών υπολογίζονται σε 800 εκατ. ευρώ. Σημαντικά έσοδα αναμένονται και από την πώληση του 34% του ΟΠΑΠ η οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, στην πλατεία Συντάγματος εξετάζεται η διάθεση να μετατεθεί για το 2012, εάν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις καλύψουν τον φετινό στόχο του Μεσοπρόθεσμου.
Εκτός από τον ΟΠΑΠ, το Δημόσιο ετοιμάζεται και για την επέκταση μίας άλλης σύμβασης αυτή του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Από την νέα συμφωνία με τους Γερμανούς τα ποσά των αποκρατικοποιήσεων θα αυξηθούν κατά 250 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η γερμανική Hochtief που διαθέτει το 40% του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, φέρεται να εξετάζει την αποχώρηση της από την Ελλάδα.
Το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει επίσης για την πώληση του 35,5% των Ελληνικών Πετρελαίων προσβλέποντας σε έσοδα 600 εκατ. ευρώ.
Αν και το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει την πώληση των ΕΛΠΕ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, το υπουργείο Οικονομικών απηύθυνε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για οικονομικό σύμβουλο και μάλιστα τάχιστα. Η προθεσμία λήγει αύριο.
Το επόμενο διάστημα θα «τρέξει» η μετοχοποίηση σε ποσοστό έως 100% της εταιρίας ειδικού σκοπού στην οποία θα περάσουν τα δικαιώματα του δημοσίου στα κρατικά λαχεία.
Το Δημόσιο προσβλέπει σε έσοδα 50 εκατ. ευρώ – 70 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικά οι οριστικές αποφάσεις:
1. Η «εργασιακή εφεδρεία» επεκτείνεται σε όλο τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, πλην των μονίμων υπαλλήλων. Θα υπάρξουν δυνατότητες επανεκπαίδευσης, μετάταξης και διευκόλυνσης σε όσους βρίσκονται κοντά στα όρια συνταξιοδότησης. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης ότι στο στενό δημόσιο τομέα όλοι οι Δημόσιοι υπάλληλοι γίνονται κρατικοί και δεν θα ανήκουν σε συγκεκριμένα υπουργεία. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει σύμφωνα με τον ίδιο η μεγάλη αναδιάταξη του προσωπικού.
2. Το ενιαίο μισθολόγιο ταυτίζεται με το ενιαίο βαθμολόγιο. Δεν υπάρχει πλέον η λεγόμενη "προσωπική διαφορά". Δηλαδή, υπάλληλος με ίδια προσόντα, ίδια χρόνια υπηρεσίας παίρνει ίδιο ποσό ανεξαρτήτως σε ποιο υπουργείο εργάζεται. Θα δίνονται μόνα επιδόμα ταπαραγωγικότητας σε στελέχη π.χ. διευθυντές.
3.Ανοίγουν από την αρχή όλα τα επαγγέλματα (συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί κλπ).
4. Προχωρούν άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις, αρχής γενομένης με τον ΟΠΑΠ, τον «Ελευθέριο Βενιζέλο», τις άδειες κινητής τηλεφωνίας, τη ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ. Επίσης η πώληση και ακολούθως η ενοικίαση ακινήτων που στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες. Ολα αυτά αύριο κιόλας περνούν στη δικαιοδοσία του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας.
5. Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Θα γίνει αμέσως ταυτόχρονα για όλους τους φορείς από όλα τα υπουργεία. Θα προχωρήσουν καταργήσεις, συνενώσεις και συρρικνώσεις φορέων (π.χ. ΕΡΤ, ΚΕΔ, ΟΔΔΥ, ΙΓΜΕ κτλ.) Όποιος φορέας δεν δηλώνει τις δαπάνες του στο ΓΛΚ θα παύει να επιχορηγείται από το κράτος. Εχουν συγκρατηθεί όλες οι λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου. Το πρόβλημα είναι στην ύφεση και τα έσοδα.
6. Αμεσες αλλαγές στην αγορά εργασίας με την επιθετική προώθηση των επιχειρησιακών συμβάσεων, ενδεχομένως και με την κατάργηση των κλαδικών. Από ενιαίο φορέα η είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
7. Στον στενό δημόσιο τομέα ακολουθείται ο κανόνας μία πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις, θεσπίζεται η εθελοντική μερική απασχόληση και η εθελοντική άδεια άνευ αποδοχών.
8. Ο νέος φορολογικός νόμος θα ανακοινωθεί σε τρεις εβδομάδες. Σε τρεις εβδομάδες αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το προσχέδιο του νομοσχεδίου. Για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία ώστε να μην υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου