Από το ιστολόγιο http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15368985,00.html
Οι πληροφορίες για την σύσκεψη του Βερολίνου αναφορικά με το θέμα των εγγυήσεων που επισήμως αξιώνει η Φινλανδία, αλλά ανεπίσημα και άλλες χώρες, θέλουν την συνάντηση να μην οδήγησε σε κάποιον συμβιβασμό. Και σύμφωνα με τον ολλανδό υπουργό Γιαν Κις ντε Γιέγκερ παραμένουν τεχνικά ζητήματα που χρήζουν διευθέτησης. Ωστόσο ο κ. ντε Γιέγκερ φέρεται να δήλωσε στο Reuters πως το πρόβλημα των εγγυήσεων δεν θα καθυστερήσει την εκταμίευση της έκτης δόσης.
Μια οριστική διευθέτηση των φινλανδικών αξιώσεων στο ζήτημα των εγγυήσεων για τη συμμετοχή στο νέο πακέτο στήριξης θα διαρκέσει ακόμη μερικές εβδομάδες και δεν αναμένεται σύντομα λύση. Όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους που συμμετέχουν στις σχετικές διαπραγματεύσεις, η νομική πλευρά του ζητήματος είναι τόσο σύνθετη που καθιστά την υπόθεση της εξεύρεσης λύσης απίθανη πριν από το τέλος του μήνα. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε δηλώσει ότι αναμένει εξελίξεις στο θέμα των εγγυήσεων στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών που θα γίνει στις 16 Σεπτεμβρίου. Όπως όμως επισημαίνουν αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, είναι αδύνατη μια συμφωνία επί του θέματος σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο για τη βοήθεια προς την Αθήνα
Στις 11 ώρα Ελλάδας η απόφαση του Συνταγματικού ΔικαστηρίουΣήμερα στις 11 ώρα Ελλάδας αναμένεται η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για την συνταγματικότητα της βοήθειας προς την Ελλάδα. Τα ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι τα εξής: Μπορεί η πολιτική να δαπανά χρήματα γερμανών φορολογουμένων για τη σταθεροποίηση της Ελλάδας και άλλων χωρών της ευρωζώνης και αν ναι, ποιός θα πρέπει να αποφασίζει επ` αυτού; Η κυβέρνηση ή αποκλειστικά και μόνον το κοινοβούλιο;
Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται μια «ανατρεπτική απόφαση». Η βοήθεια δεν πρόκειται να κριθεί αντισυνταγματική. Αυτό που αναμένεται, όμως είναι να ορίσει το δικαστήριο το πλαίσιο συμμετοχής των βουλευτών σε ανάλογες αποφάσεις στο μέλλον. Το κρίσιμο ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό θα συναποφασίζουν οι βουλευτές; Μέρκελ και Σόιμπλε δεν θέλουν να είναι υποχρεωτική η κοινοβουλευτική έγκριση σε κάθε ζήτημα που προκύπτει καθώς αυτό περιορίζει τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης σε περιπτώσεις κρίσης. Και αυτό είναι που δεν θέλουν και οι αγορές.
Ρέσλερ: Όχι στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη
"Όχι" σε ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ΟΝΕ λέει ο Φ. ΡέσλερΣτη Γερμανία ο πρόεδρος του συγκυβερνώντος Κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αποκλεισμού της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Στο πλαίσιο συνέντευξής του προς την Hannoversche Allgemeine Zeitung και απαντώντας στον βουλευτή του και εκπρόσωπο του κόμματος επί των δημοσιονομικών Χέρμαν-Όττο Σολμς που αξιώνει να αποβληθεί η Αθήνα από την ΟΝΕ, ο κ. Ρέσλερ επισημαίνει ότι μπορεί να είχαν δίκιο κάποιοι που προειδοποιούσαν να μην ενταχθεί η Ελλάδα στην ζώνη του κοινού νομίσματος, ωστόσο «η πολιτική θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα σημερινά δεδομένα». Ο αποκλεισμός μιας χώρας από την ΟΝΕ «είναι και από την νομική πλευρά αδύνατος εξαιτίας των ισχυουσών συνθηκών», πρόσθεσε ο φιλελεύθερος υπουργός.
Σταμάτης Ασημένιος, Reuters, dpa
Υπεύθ. Σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου