Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Ιταλός συνταξιούχος με καταθέσεις-μαμούθ στην Ελβετία

Από το ιστολόγιο http://www.newpost.gr/

Ιταλός συνταξιούχος με καταθέσεις-μαμούθ στην Ελβετία
H ρήση «Una faccia una razza» που λέγεται για Έλληνες και Ιταλούς ταιριάζει γάντι σε πολλές περιπτώσεις. Σε μια από αυτές, οι φορολογικές υπηρεσίες της Πάρμα, στη βορειοανατολική Ιταλία, ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντόπισαν έναν φορολογούμενο που είχε στείλει σε ελβετικές τράπεζες περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Οι αρχές εισέπραξαν, ως φόρο καταθέσεων και ως φορολογικό πρόστιμο, συνολικώς το ποσό των περίπου 800 χιλιάδων ευρώ (420 χιλιάδες ευρώ και 360 χιλιάδες ευρώ, αντίστοιχα).

Η ενίσχυση του αγώνα κατά της φοροδιαφυγής περιλαμβάνεται στα μέτρα λιτότητας που καλείται να εγκρίνει, άμεσα, το κοινοβούλιο στην Ιταλία.

Οι φορολογικές απάτες και η φοροδιαφυγή θεωρούνται ενδημικά φαινόμενα στην Ιταλία. Σύμφωνα με ειδικούς, ποσά ίσα με το 8% του ΑΕΠ διακινούνται, ετησίως, αποκλειστικά στο χώρο της παραοικονομίας.

Ο συνταξιούχος δήλωνε στην Ιταλία ετήσιο εισόδημα μόνον 56 χιλιάδων ευρώ. Ερωτηθείς, απάντησε αρχικά: "δεν γνώριζα ότι στην Ελβετία υπήρχαν στο όνομά μου τραπεζικοί λογαριασμοί". Όμως τα στοιχεία των φορολογικών αρχών υπήρξαν τόσο αναλυτικά, που ομολόγησε τελικά.

Ειδοποιημένη απ την αστυνομία για τα κεφάλαια του εξωτερικού, η εφορία της Πάρμας κατάφερε να αποκαλύψει πολλές διαδρομές κεφαλαίων του ίδιου συνταξιούχου προς την Ελβετία, ήδη από το έτος 2002. Προκύπτει ότι, ενίοτε, σε δικούς του λογαριασμούς στην Ελβετία κατέθεταν διάφορα ποσά αρκετοί συγγενείς του.

Όπως ορίζεται στη νέα ιταλική νομοθεσία, όλα τα κεφάλαια Ιταλών πολιτών σε κράτη με ευνοϊκό φορολογικό σύστημα, μέχρις απόδειξης του εναντίου, θεωρούνται "εισοδήματα, για τα οποία έγινε φοροδιαφυγή".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου