Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

ΘΕΜΑ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ Στο χείλος του γκρεμού η οικονομία

Από το ιστολόγιο http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=211210&-V=articles
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συνέχισε για τέταρτη μέρα το νομοτεχνικό έλεγχο επί των επτά νομοσχεδίων που κατέθεσε η Κυβέρνηση, με στόχο την εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας και τα οποία αναμένεται να τεθούν την Παρασκευή ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση.




Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των νομοσχεδίων, ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης ανέφερε ότι ενδέχεται να τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας για τα μέτρα που αφορούν στον υπολογισμό της σύνταξης και του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, βάσει των τελευταίων 30 μηνών, καθώς και στην εισφορά του 3% των δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς αντίστοιχη συνεισφορά από τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα.
Όπως ανέφερε εντός της Επιτροπής ο κ. Κληρίδης, το δικαίωμα σύνταξης είναι αναμφισβήτητα περιουσιακό δικαίωμα, και επομένως οποιαδήποτε επέμβαση πάνω του κρίνεται αντισυνταγματική. Είπε επίσης ότι η συνεισφορά του 3% είναι πιθανό να προσκρούει στο άρθρο 28 του συντάγματος αναφορικά με την αρχή της ισότητας, καθώς και στο άρθρο 24 αναφορικά με την αρχή της ίσης κατανομής των βαρών.


Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ προσπαθεί να συμβάλει, ώστε να υπάρξει μια θετική κατάληξη στην αυριανή Ολομέλεια της Βουλής, καθώς, όπως είπε, πέραν της στήριξης της οικονομίας, πρέπει να σταλούν και τα αναγκαία μηνύματα «σε όσους μας παρακολουθούν και μας κρίνουν».
Αναφέρθηκε στην υποβάθμιση της Ιαπωνίας κατά μια μονάδα από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s και πρόσθεσε ότι ο καθένας αντιλαμβάνεται πόσο ρευστό είναι το σκηνικό στην παγκόσμια οικονομία, από το οποίο επηρεάζεται άμεσα και η Κύπρος.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση κατά την αυριανή σύνοδο της Ολομέλειας, ενώ είπε ότι ένας από τους παράγοντες που λαμβάνουν υπόψη οι αγορές είναι και το πολιτικό κλίμα στη χώρα. Πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να παρουσιαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέσα από τη συναίνεση, καθώς η θετική προσέγγιση των προβλημάτων δεν έχει κόστος για τις πολιτικές δυνάμεις.


Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Ιωνάς Νικολάου, ερωτηθείς για το θέμα της αντισυνταγματικότητας που έθεσε ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι είναι δυνατό να κριθεί συνταγματική μια τέτοια διάταξη, νοουμένου ότι θα υπάρξει διάκριση μεταξύ των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων, ως ανόμοιες ομάδες.
Συμπλήρωσε ότι η Βουλή μπορεί να προχωρήσει με το νομοσχέδιο για την εισφορά του 3%, νοουμένου ότι στον νόμο που θα ψηφίσει θα κάνει τη διάκριση μεταξύ ομάδων υπαλλήλων, στη βάση των ωφελημάτων και των άλλων δικαιωμάτων που διακρίνουν τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα από την ομάδα των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα.


Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Αγγελος Βότσης είπε ότι η Επιτροπή για τέταρτη συνεχή μέρα προσπαθεί να ξεκαθαρίσει τα θέματα που έχει μπροστά της, συμπληρώνοντας ότι ο κοινωνικός διάλογος είναι σε συνεχή εξέλιξη και κορυφώνεται αυτές τις ώρες.
Στόχος δικός μας είναι να πετύχουμε τα νομοσχέδια που έχουμε ενώπιων μας να συγκλίνουν ή να προσεγγίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο με τις προτάσεις που είχαν συμφωνηθεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη συνάντηση της 22 Ιουλίου στο Προεδρικό, είπε.
Συμπλήρωσε ότι η προσπάθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων είναι να διερευνηθούν οι απόψεις της Γενικής Εισαγγελίας και των παρευρισκομένων στη συνάντηση επί των νομοσχεδίων που έχουν κατατεθεί και επί ενδεχόμενων τροποποιήσεων που θα κατατεθούν από την Κυβέρνηση ή τα κόμματα, ώστε να είναι συνταγματικά ορθά.


Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι παράλληλα με τον νομοτεχνικό έλεγχο των νομοσχεδίων της Κυβέρνησης, οι υπηρεσίες της Βουλής επεξεργάζονται προτάσεις νόμων των κομμάτων, όπως είναι οι τέσσερις προτάσεις νόμου που αφορούν τη συμπερίληψη των προνοιών του αρχικού πακέτου, καθώς και επιπρόσθετες ρυθμίσεις που αναμένεται να προτείνουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Είπε παράλληλα ότι η ΕΔΕΚ προχώρησε στην κατάθεση εννιά προτάσεων νόμων, που αφορούν τομείς όπως η συγκράτηση δαπανών, η πάταξη της φοροδιαφυγής, η τόνωση της ανάπτυξης, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και η ενθάρρυνση της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας.


Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, είπε ότι τα περιθώρια χρόνου για την οικονομία έχουν τελειώσει και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει συναίνεση στην αντιμετώπιση της κρίσης αλλά υπάρχει συγκρουσιακή τάση, η οποία δεν θα ωφελήσει την Κύπρο.
«Επιμένουμε ότι χρειάζεται συναίνεση στη βάση του ότι πρέπει να πάρουμε σκληρά μέτρα και να πληρώσουν πρώτα οι προνομιούχου», είπε ο κ. Συλλούρης.


Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος για να καταστεί μόνιμη η εισφορά των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα για το συνταξιοδοτικό, καθώς και να εφαρμοστεί κλιμακωτά, ώστε να μην επηρεάζονται οι χαμηλόμισθοι.
Είπε επίσης ότι πρέπει να γίνει σωστή και μελετημένη φορολόγηση κερδών και ιδιοκτησίας, ώστε να υπάρχει δικαιοσύνη, έσοδα για τα δημόσια ταμεία και να μην επηρεάζεται η προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας.






25/08/2011 - 15:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου