Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Συρία: Α λα Καντάφι πτώση του αλ Άσαντ ζητούν διαδηλωτές

Από το ιστολόγιο http://tvxs.gr/

«Αντίο Καντάφι, Μπασάρ έρχεται η σειρά σου» φώναζαν Σύροι διαδηλωτές στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, ενώ ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ συνεχίζει την καταστολή μετά από μήνες διαδηλώσεων καθώς οι δυνάμεις του πραγματοποίησαν και πάλι σήμερα, επιδρομή σε ανατολική περιοχή της Συρίας.


Το νέο αυτό σύνθημα των Σύρων διαδηλωτών, βιντεοσκοπήθηκε από κατοίκους στο προάστιο της Δαμασκού Ντούμα μετά τη χθεσινή προσευχή.
Σήμερα νωρίς το πρωί, άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα μπήκαν στην Σουχάιλ, πόλη νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της επαρχίας Ντέιρ αλ Ζορ, στην ανατολική Συρία. Ακτιβιστής της περιοχής δήλωσε πως «Οι πρώτες πληροφορίες από κατοίκους κάνουν λόγο για δεκάδες άρματα μάχης που πυροβολούσαν αδιακρίτως καθώς έμπαιναν στην πόλη την αυγή. Η Σουχάιλ ήταν πολύ δραστηριοποιημένη στις διαδηλώσεις και το καθεστώς κάνει χρήση υπερβολικής ισχύος για να εκφοβίσει τους ανθρώπους».
Παράλληλα, οι δυνάμεις ασφαλείας, μαζί με την πολιτοφυλακή αλ Σαμπίχα, συνέχιζαν σήμερα τις επιχειρήσεις καταστολής των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας σε διάφορες περιοχές της χώρας, σύμφωνα επίσης, με ακτιβιστές.
Από την 1η Αυγούστου που ξεκίνησε το Ραμαζάνι, άρματα μάχης έχουν εισέλθει στις πόλεις Χάμα, όπου το 1982 είχε γίνει σφαγή από τον στρατό, στην Ντέιρ αλ Ζορ και τη Λαττάκεια στην μεσογειακή ακτή, ασκώντας βίαιη καταστολή στο κίνημα των αμφισβήτησης έπειτα από μήνες διαδηλώσεων.
Την Τετάρτη, ο συριακός στρατός σκότωσε 16 ανθρώπους, σύμφωνα με την οργάνωση Ομοσπονδία Συντονιστικών Επιτροπών της Συριακής Επανάστασης, ενώ την ίδια ώρα ο πρόεδρος Άσαντ ζητούσε επαγρύπνηση κατά μιας ξένης συνωμοσίας.
Ακόμη επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Χομς, στην κεντρική Συρία, και δύο άλλοι στην Ντέιρ αλ Ζορ, στη βορειοανατολική, ενώ τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Λαττάκεια, δύο στην κεντρική Δαμασκό και άλλοι δύο στην Ιντλίμπ, κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία, σύμφωνα με την Ομοσπονδία. Ωστόσο ο Άσαντ δεν λαμβάνει υπόψιν του τα αιτήματα των ηγετών χωρών από όλο τον κόσμο για να παραιτηθεί.
Την Τετάρτη το βράδυ μάλιστα, δήλωσε σε τελετή που έγινε στη Δαμασκό: «Πρέπει να επαγρυπνούμε απέναντι στην ξένη συνωμοσία που προωθείται κατά της Συρίας, με στόχο ιδιαίτερα τον εθνικό ρόλο που παίζει ο στρατός, ο οποίος είναι να προστατεύει τους πολίτες και το δημόσιο και τις ιδιωτικές περιουσίες».
Η κυβέρνησή έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις «με σταθερά βήματα», ανέφερε και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, αναφερόμενο στις δηλώσεις του Άσαντ.
Εν τω μεταξύ, ένοπλοι απήγαγαν και ξυλοκόπησαν χθες το βράδυ έναν γνωστό αντικυβερνητικό σκιτσογράφο, τον Άλι Φερζάτ, σύμφωνα με το δίκτυο Αλ Τζαζίρα.
Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι η αποστολή έρευνας της Αρμοστείας εντόπισε ένα «μοτίβο διαδεδομένων ή συστηματικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Συρία.
Υπολογίζεται ότι από τον Μάρτιο 2.200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία, σημείωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι 350 από αυτούς έχουν σκοτωθεί από την 1η Αυγούστου που άρχισε ο μήνας του Ραμαζανιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου