Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Ο Ερντογάν πάει Σκόπια

Από το ιστολόγιο http://www.echedoros-a.gr/2011/08/blog-post_6852.html#more


Αύγουστος 24, 2011.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί το Σεπτέμβριο τα Σκόπια. Αν και δεν έχει οριστεί επίσημα  το ταξίδι του Τούρκου πρωθυπουργού, ανεπίσημα ως πιθανές ημερομηνίες είναι ή η 14η ή η 29η Σεπτεμβρίου.

Η επίσκεψη του Ερντογάν είχε προγραμματιστεί, αρχικά, για τις 6 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου Αεροδρομίου των Σκοπίων- μια τουρκική επένδυση αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ, αργότερα όμως διαπιστώθηκε ότι δεν θα μπορέσει να παραστεί  ο Τούρκος πρωθυπουργός, την ημερομηνία αυτή.


Όπως ανακοινώνεται, ο Ερντογάν θα συνοδεύεται από μεγάλη επιχειρηματική αντιπροσωπεία. Δεν έχει ακόμη καθοριστεί το πρόγραμμα συναντήσεων του Τούρκου Πρωθυπουργού, ωστόσο σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους η επίσκεψη έχει ιδιαίτερο βάρος λόγω του ρόλου που παίζει η Τουρκία στη Μέση Ανατολή, καθώς έχει  και την πρόθεση να επεκτείνει τα οικονομικά σχέδια της και στην πΓΔΜ,  αφού και οι δύο χώρες δεν έχουν  ιδιαίτερη αξιοζήλευτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν έχει ανακοινώσει το πάγωμα των σχέσεων της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, κατά το οποίο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει η Δημοκρατία της Κύπρου, την κυριαρχία της οποίας δεν αναγνωρίζει η Τουρκία.

Τα Σκόπια βρίσκονται σε διαφορετική θέση,  στην τοποθέτηση αυτή της Τουρκίας, λόγω του προβλήματος του ονόματος που έχει με την Ελλάδα.

Η Τουρκία, η οποία αποτελεί την 18η οικονομική δύναμη στον κόσμο δεν μπορεί να αντέξει τα κενά στις ευρωπαϊκές διαδικασίες. Τα Σκόπια, όπως  διαπιστώνουν οι αναλυτές, δεν έχουν τέτοιες δυνατότητες αφού  προσβλέπουν στην ένταξη τους  στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
--
Πηγή: АлфаΤΒ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου