Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

«Στοπ» στα μυστικά κονδύλια

 
Τα μυστικά κονδύλια που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας καταργούνται, ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος.

"Στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για τη δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών, σε κάθε πτυχή της δημόσιας διοίκησης, αλλά και την κατάργηση κάθε θύλακα αδιαφάνειας, που αποτρέπει την αναγκαία δημοσιότητα και λογοδοσία στη διάθεση του δημόσιου χρήματος, προχωρούμε σήμερα στην άμεση κατάργηση του Κωδικού Αριθμού Εξόδων 0896 "Απόρρητες δαπάνες" των Γενικών Γραμματειών Επικοινωνίας - Ενημέρωσης και Μέσων Ενημέρωσης και την μεταφορά όλου του ποσού στον Κρατικό Προϋπολογισμό" ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας.


Πρόκειται για κωδικό μυστικών κονδυλίων των Γενικών Γραμματειών (μέσα από ειδική πίστωση) που λειτουργούσε με βάση το Άρθρο 10 του σχετικού Νομοθετικού Διατάγματος 744/1970 (ΦΕΚ 264/Α/10.12.1970) της Δικτατορίας. Η εν λόγω πίστωση (για τα μυστικά κονδύλια) χρησιμοποιείτο κανονικά στο παρελθόν.

Ωστόσο,όπως υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος, από την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, στις 4 Οκτωβρίου του 2009, σταμάτησε να γίνεται οποιαδήποτε δαπάνη του σχετικού κονδυλίου και τ αυτόχρονα δεσμεύτηκε να προωθήσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση του συγκεκριμένου διατάγματος για τα Μυστικά Κονδύλια.

"Πρακτικές χρήσης μυστικών κονδυλίων από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες δεν εξυπηρετούν, υπό καμία εκδοχή, το εθνικό ή δημόσιο συμφέρον, που θα δικαιολογούσε την ύπαρξή τους. Αντίθετα, απαξίωναν την λειτουργία των Γενικών Γραμματειών και τις εξέθεταν στην κριτική της χειραγώγησης. Και προφανώς δεν χωρούν σε μια σύγχρονη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Με αυτόν τον τρόπο τελειώνουμε οριστικά με μια αδιαφανή πρακτική της ελληνικής πολιτικής ιστορίας, που ξεκίνησε επί δικτατορίας Μεταξά" ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.

Ο κ. Μόσιαλος πρόσθεσε ακόμη ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου, θα παρουσιαστούν συγκεκριμένες προτάσεις για την περαιτέρω εξοικονόμηση και αποτελεσματική αξιοποίηση των υπολοίπων πόρων των Γραμματειών, προκειμένου να επιτευχθεί σημαντική μείωση των δαπανών τους.

Στα πλαίσιο αυτό, θα προγραμματιστούν μειώσεις δαπανών σε μια σειρά κονδυλίων που αφορούν σε ζητήματα δημοσίων σχέσεων και εθιμοτυπίας, όπως, μεταξύ άλλων το κόστος μετακινήσεων, στο εξωτερικό και το εσωτερικό, υπαλλήλων και στελεχών των Γενικών Γραμματειών, της αd hoc ίδρυσης κέντρων τύπου για κάλυψη μεγάλων γεγονότων (π.χ. εκλογών) τις συναντήσεις - δείπνα με δημοσιογράφους και παράγοντες ΜΜΕ της αλλοδαπής και της ομογένειας, τις εκτυπώσεις εντύπων και την οργάνωση και συμμετοχή σε Συνέδρια και Ημερίδες, καθώς και την αγορά και διάθεση δώρων σε επισκέψεις ξένων αποστολών.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου