Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Ευρώπη: Τέλος στο ανοδικό σερί των προηγούμενων τριών ημερών

Από το ιστολόγιο www.capital.gr
Δίνουν τέλος στο ανοδικό σερί των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον γερμανικό DAX να "βουτά" 4% σε διάστημα 15 λεπτών εν μέσω φημολογίας πως οι ρυθμιστικές αρχές θα επιβάλλουν μεγαλύτερους περιορισμούς στις αγορές μετοχών.

Πέντε μετοχές του γερμανικού χρηματιστηρίου υποχώρησαν για κάθε μία που ενισχύθηκε, καθώς επιχειρήσεις από την RWE έως και την Allianz απώλεσαν σημαντικό μέρος της χρηματιστηριακής τους αξίας.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου και εξαμήνου, η αυριανή ομιλία Bernanke και φυσικά το «αντίο» του Steve Jobs. Ο πρόεδρος της Fed θα μιλήσει αύριο από το Jackson Hole του Wyoming στο πλαίσιο του οικονομικού συμποσίου. Οι εκτιμήσεις διίστανται για το αν τελικά ο Bernanke θα «δείξει» νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης.


«Μην περιμένετε ανακοίνωση για μέτρα νομισματικής πολιτικής. Το φετινό θέμα του συμποσίου είναι η «μεγιστοποίηση της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης», ένα αρκετά ευρύ θέμα που αφήνει περιθώριο τόσο στον Bernanke όσο και στους υπόλοιπους συμμετέχοντες να δώσουν το πλαίσιο των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων και να συζητήσουν τις επιπτώσεις τους στις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πολιτικές. Εκτιμούμε ότι ο κ. Bernanke θα κάνει μόνο αυτό», σημειώνει η Nomura.

«Οι επενδυτές δεν θα πρέπει να αναμένουν τα λόγια του Bernanke να χαρακτηρίσουν απαραίτητη ή αναπόφευκτη την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων», προσθέτει.

Στο μεταξύ, την παράταση της απαγόρευσης του short-selling επί των μετοχών του χρηματοπιστωτικού κλάδου που επιβλήθηκε στις 12 Αυγούστου αποφάσισαν οι εποπτικές αρχές των χρηματιστηριακών αγορών της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, η Ισπανία και η Ιταλία παρατείνουν την απαγόρευση έως τις 30 Σεπτεμβρίου ενώ η Γαλλία το αργότερο έως τις 11 Νοεμβρίου.

Στο ταμπλό, ο Stoxx 600 έχασε 1,2% στις 227,07 μονάδες, ωστόσο παραμένει υψηλότερα κατά 1,8% από το χαμηλό 2 ετών της 19ης Αυγούστου.

Ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 κατέγραψε απώλειες 0,98%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 1,44%. Ο γερμανικός DAX υποχώρησε σε ποσοστό 4,1%, ενώ στο Παρίσι ο CAC-40 έκλεισε στο -0,65%.

Απώλειες 0,84% σημείωσε ο IBEX στην Ισπανία, σε ποσοστό 0,25% υποχώρησε ο ιταλικός MIB, ενώ στην Πορτογαλία ο PSI κατέγραψε άνοδο 0,78%. Ο ελβετικός SMI υποχώρησε 0,57%.

Αρνητικά πρόσημα εμφανίζουν οι δείκτες στη Ρωσία, με τον RTS στο +0,07% και τον Micex στο -1,31%. Στην Τουρκία ο δείκτης ISE σημείωσε πτώση 0,16%.

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, σχεδόν διπλασιάστηκαν το α΄ εξάμηνο τα κέρδη της Glencore International PLC, του μεγαλύτερου εισηγμένου trader εμπορευμάτων παγκοσμίως, ενώ τα έσοδα σημείωσαν άνοδο 32%.

Η Glencore ανακοίνωσε κέρδη 57 cents ανά μετοχή από 29 cents ένα χρόνο νωρίτερα. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανήλθαν σε 56 cents έναντι 42 cents, ενώ τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 92,12 δισ. δολ. από 70,01 δισ. δολ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου