Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

ΠΓΔΜ: Ανησυχίες για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας

Από το ιστολόγιο http://www.nooz.gr/

Αρνητικές θα είναι οι επιπτώσεις για την οικονομία της ΠΓΔΜ από την υποβάθμιση, χθες, της πιστοληπτικής ικανότητας της ΠΓΔΜ σε εγχώριο νόμισμα, κατά μία βαθμίδα, από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, εκτιμούν οικονομολόγοι της χώρας, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως δεν θα υπάρξουν συνέπειες στο δανεισμό της χώρας από το εξωτερικό.

Ο οικονομικός αναλυτής και πρώην υπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποφσκι δήλωσε ότι η μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον αναφερόμενο οίκο αξιολόγησης θα αυξήσει το κόστος του δανεισμού της ΠΓΔΜ και θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, καθώς, όπως σημείωσε, η υποβάθμιση αυτή φέρνει τη χώρα δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία και δημιουργεί "προϋποθέσεις" για κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της.

Ο Μίτρσε Τσερκέτσι, από το οικονομικό επιμελητήριο της ΠΓΔΜ, δήλωσε ότι η υποβάθμιση αυτή της πιστοληπτικής ικανότητας από την Standard & Poor's θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τον δανεισμό της χώρας από το εξωτερικό και το γεγονός αυτό θα αναγκάσει το δημόσιο να στραφεί ακόμη περισσότερο στον εσωτερικό δανεισμό για να καλύψει τις ανάγκες του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μία τέτοια εξέλιξη θα είχε ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για τις τοπικές επιχειρήσεις, καθώς θα μειωθεί ακόμη περισσότερο η πρόσβαση τους σε χρηματοδοτικές πηγές του εσωτερικού, με αποτέλεσμα να πληγεί ακόμη περισσότερο η πραγματική οικονομία.

Το οικονομικό επιμελητήριο της ΠΓΔΜ ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας να σταματήσει να δανείζεται στο εσωτερικό, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις τοπικές επιχειρήσεις να αναζητήσουν πιο εύκολα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση τους.

Από το υπουργείο Οικονομικών της ΠΓΔΜ ανέφεραν ότι η μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε εγχώριο νόμισμα από την Standard & Poor's, οφείλεται στα νέα κριτήρια του οίκου για τις αξιολογήσεις των κρατών και ότι δεν υπάρχει μεταβολή στο αξιόχρεο της χώρας σε ξένο νόμισμα.

Ως εκ τούτου, από το υπουργείο Οικονομικών της ΠΓΔΜ, εκτίμησαν ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στο δανεισμό της χώρας από το εξωτερικό

Υπενθυμίζεται ότι η Standard & Poor's προχώρησε, χθες, στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΠΓΔΜ σε εγχώριο νόμισμα σε ΒΒ από ΒΒ+, εξισώνονταά την στο ίδιο επίπεδο μ' αυτή σε ξένο νόμισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου