Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Σφυροκόπημα στο πιθανό καταφύγιο του Καντάφι

Από το ιστολόγιο http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=88288&catID=14

Από το μεσημέρι γίνονται σφοδρές μάχες στο κέντρο της Τρίπολης, στην περιοχή Αμπού Σαλέμ όπου οι εξεγερμένοι δηλώνουν ότι έχουν περικυκλώσει τον Καντάφι. Όμως, ο ίδιος έδωσε το παρον από την γενέτειρα πόλη του, την  Σύρτη.

Πριν από λίγο, το ΝΑΤΟ βομβάρδισε ένα κτίριο προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο στους εξεγερμένους για να εισβάλλουν στην περιοχή Αμπού Σαλέμ και να φτάσουν το κτιριακό συγκρότημα , που επί ώρες θεωρείται από τους εξεγερμένους το καταφύγιο του Καντάφι.

Σύμφωνα με το Reuters, o βομβαρδισμός είχε στόχο το σπίτι του ανώτατου αξιωματικού του Λιβυκού στρατού - και πιστό στον Μουαμάρ Καντάφι- Μάντι Αλ Αράμπι. Από την επίθεση σκοτώθηκαν οι δύο γιοι του και άλλοι 4 καθεστωτικοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν .

Σύμφωνα όμως με νέο ηχητικό μήνυμα του Λίβυου ηγέτη που μετέδωσε το Αλ Ουρούμπα, ο Καντάφι βρίσκεται στην Σύρτη και δηλώνει ότι δεν θα υποχωρήσει καθώς « η Λιβύη ανήκει στους Λίβυους και όχι στους ξένους πράκτορες, τον Σαρκοζί και την Ιταλία» .

Καντάφι: "Εξαγνίστε την Τρίπολη"

Στο νέο, παθιασμένο ηχητικό του μήνυμα, ο Καντάφι καλεί τους Λίβυους να πάρουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους και να πάνε «να καθαρίσουν (εξαγνίσουν) την Τρίπολη και να εξολοθρεύσουν τους αρουραίους δρόμο-δρόμο, σπίτι-σπίτι» .

«Αφήστε τα σπίτια σας και απελευθερώστε την Τρίπολη . Πρέπει να αντισταθούμε στους αρουραίους, τους οποίους θα συντρίψει ο στρατός μας» ακούγεται στο ηχογραφημένο μήνυμα .

Λίγο νωρίτερα , σύμφωνα με το AP,  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Καντάφι, Μούσα Ιμπραχίμ, έστειλε το εξής μήνυμα: «Ο Μουαμαρ Kαντάφι βρίσκεται στην Λιβύη, είναι καλά, υγιής , με υψηλό ηθικό και πολεμά εναντίον των ανταρτών».

"Ο ηγέτης κρύβεται σε ασφαλές μέρος και από κει συντονίζει την μάχη για την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας" δήλωσε ο Μούσα Ιμπραχίμ σε τηλεφωνική συνέντευξη του στο πρακτορείο, αρνούμενος ωστόσο να αποκαλύψει την ακριβή τοποθεσία.

"Μαζί του βρίσκονται μέλη της οικογένειας του και ανώτατα πολιτικά και στρατιωτικά στελέχη και είναι όλοι καλά στην υγεία τους", δήλωσε ακόμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι ο Μουαμάρ Καντάφι δεν θα εγκαταλείψει την θέση και την χώρα του καθώς "είναι ικανός να συνεχίσει την αντίσταση για μέρες , μήνες και χρόνια".

Σφοδρές μάχες γύρω από πιθανό κρυσφήγετο του Καντάφι

Έφοδο σε κτίριο κοντά στο οχυρό του Καντάφι στην Μπαπ αλ Αζιζίγια έκαναν το μεσημέρι οι εξεγερμένοι,καθώς έχουν πληροφορίες ότι εκεί κρύβεται ο Λίβυος Συνταγματάρχης μαζί με τους γιους του.

Περίπου 1000 αντάρτες έχουν περικυκλώσει το κτίριο – στο οποίο έχουν «ταμπουρωθεί» κανταφικές δυνάμεις- και σφυροκοπούν ανελέητα το συγκρότημα, καθώς συνεχώς καταφθάνουν ενισχύσεις από τους εξεγερμένους.

«Ξέρουμε ότι είναι εδώ και κρύβεται σε μια μικρή τρύπα», δήλωσε ένας από τους αντικαθεστωτικούς στο Reuters, τονίζοντας: «Αυτό είναι το τέλος. Σήμερα θα τελειώσουμε μαζί του».



Το κτίριο βρίσκεται στην περιοχή Αμπού Σαλέμ, όπου ο Καντάφι έχει πολλούς υποστηρικτές και «φίλους» όπως μεταδίδει το Αl-Jazeera.

Σε όλη την Τρίπολη σήμερα διεξάγονται σφοδρές μάχες καθώς οι δυνάμεις του Καντάφι προβάλλουν σθεναρή αντίσταση και με βαρύ οπλισμό πολεμούν τους εξεγερμένους και προσπαθούν να ανακαταλάβουν σημεία κλειδιά της πρωτεύουσας.



Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, Αμπντούλ Τζαλίλ, κάλεσε τους Λίβυους που βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχουν οι δυνάμεις τους Καντάφι, να «μπουν στην επανάσταση» και υποσχέθηκε ότι ο πλούτος της χώρας θα κατανεμηθεί ισομερώς σε όλους τους πολίτες.

Ιστορίες από την κρύπτη

Οι εξεγερμένοι κατέλαβαν το φρούριο του Καντάφι στην Τρίπολη την Τρίτη. Σήμερα, δύο ημέρες μετά αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια τα μυστικά «της υπόγειας πόλης» της Μπαμπ αλ Αζιζίγια.

Σήμερα οι εξεγερμένοι κατάφεραν να μπουν σε κάποια από τα εκατοντάδες υπόγεια τούνελ και τις στοές που βρίσκονται κάτω από το κτιριακό συγκρότημα της Μπαμπ αλ Αζιζίγια, στο καταφύγιο του Μουαμάρ Καντάφι.

Στις υπόγειες αποθήκες ανακάλυψαν τεράστια αποθέματα σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συμβουλίου, Αμπντουλ Τζαλίλ, οι ποσότητες που ανακαλύφθηκαν, είναι ικανές να ανακουφίσουν την χώρα από τις ελλείψεις της και «να μην χρειαστεί να ανησυχήσουν ποτέ πια για αυτό».

Νωρίτερα, αντάρτες αυτόπτες μάρτυρες περιέγραφαν στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία εικόνες φρίκης καθώς μέσα στα τούνελ ανακάλυψαν μαζικούς τάφους , πτώματα σε αποσύνθεση και εμφανή τα σημάδια βασανιστήριων .

Ξένοι ανταποκριτές μεταδίδουν εικόνες από χιλιόμετρα στοών υπόγειων αιθουσών με κρεβάτια εκστρατείας και τηλεφωνικές συσκευές παντού,πολεμικό εξοπλισμό, χρυσά αντικείμενα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, γυναικεία καλλυντικά, μέχρι και ένα αυτοκίνητο γκολφ.



                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου