Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Σύγχυση έχει προκληθεί με τις κοινές και προνομιούχες μετοχές που μπορεί να εκδώσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – Τι ισχύει

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

     Σύγχυση έχει προκληθεί μετά τις δηλώσεις Βενιζέλου του υπουργού Οικονομικών ότι όσες τράπεζες προσφύγουν στο ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εκδοθούν κοινές μετοχές  για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση.
Η παράμετρος αυτή αποτελεί πλήρη ανατροπή σκηνικού αν ισχύει καθώς το καταστατικό του Ταμείου αλλά και το μνημόνιο 2 δεν έχουν μεταβάλλει τις παραμέτρους για την έκδοση κοινών ή προνομιούχων μετοχών.


Η Τρόικα είχε πιέσει ώστε να εκδίδονται μόνο κοινές μετοχές αλλά τελικά ισχύουν οι εκδόσεις κοινών και προνομιούχων.
Γιατί όμως αποτελεί μείζον θέμα για τις τράπεζες;
Με βάση το καταστατικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και αυτό είναι απόλυτα διασταυρωμένο προκύπτουν τα εξής.  

Αν μια τράπεζα είναι κεφαλαιακά επαρκής και εντός των πλαισίων που θέτει η ΤτΕ εκδίδονται προνομιούχες μετοχές.
Αν δεν υπάρχουν επαρκή κεφάλαια εκδίδονται κοινές μετοχές άρα κρατικοποίηση.
Με δεδομένο ότι οι τράπεζες θα επιβαρυνθούν σημαντικά στους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας λόγω haircut και Blackrock είναι πιθανό να συμβεί το εξής να διαθέτουν επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αλλά όχι και στο μέλλον.
Αν προσφύγουν τώρα οι τράπεζες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διασφαλίζουν ότι θα εκδοθούν προνομιούχες μετοχές άρα δεν κρατικοποιούνται. Υπάρχει ο κίνδυνος κρατικοποίησης αλλά όχι άμεσα.
Αν δεν προσφύγουν τώρα αλλά αργότερα και στο μεσοδιάστημα οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας έχουν μειωθεί λόγω ζημιών τότε θα εκδοθούν κοινές μετοχές και οι τράπεζες κρατικοποιούνται άρα χάνονται control στο management και οι βασικοί μέτοχοι χάνουν την περιουσία τους.
Το μυστικό λοιπόν είναι να προσφύγουν έγκαιρα οι τράπεζες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με στόχο να εκδοθούν προνομιούχες μετοχές. Οι τράπεζες έχουν προνομιούχες μετοχές, δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα αν αυξηθούν οι προνομιούχες μετοχές;
Όμως αν ισχύει για όλους έκδοση κοινών μετοχών όπως ανέφερε ο Βενιζέλος τότε υπάρχει ανατροπή σκηνικού για δύο λόγους
1)γιατί χάνεται κάθε κίνητρο προσφυγής στο ταμείο. Οι προνομιούχες είναι κίνητρο οι κοινές αντικίνητρο.
Κάθε τράπεζα θα εξέταζε την έκδοση προνομιούχων μετοχών ενώ για τις κοινές θα επιδιώξει να εξαντλήσει κάθε χρονικό περιθώριο για να αποφύγει την προσφυγή
2)Μια τράπεζα μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα εναλλακτικά σενάρια αν γνωρίζει ότι διαθέτει και την παράμετρο των προνομιούχων μετοχών.
Η έκδοση μόνο κοινών μετοχών θα αποδυναμώσει το τραπεζικό σύστημα και θα το οδηγήσει σε κρατικοποίηση εις βάρος των μετόχων.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου