Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Βρέθηκε η χρυσή τομή για τα μέτρα στην οικονομία

Από το ιστολόγιο http://www.sigmalive.com/news/politics/412937


  • Νέα συμφωνία Κίκη – Συντεχνιών
  • Μαραθώνιες διαβουλεύσεις και οργιώδες παρασκήνιο
  • Συμφωνήθηκε μόνιμη συνολική εισφορά 5,5% στο καλάθι των συντάξεων των Δημοσίων Υπαλλήλων



Φως στην άκρη του τούνελ, δείχνει το οργιώδες παρασκήνιο και οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων. Σε νέα συμφωνία κατέληξαν συντεχνίες και υπουργός Οικονομικών για την εισφορά των δημοσίων υπαλλήλων. Απομένει τώρα, να πεισθούν και τα κόμματα.
Αποπυροδοτειται η κρίση για την οικονομία. Έπειτα, από οργιώδες παρασκήνιο, σε συμφωνία, κατέληξαν νωρίς το απόγευμα Κίκης Καζαμίας και συντεχνίες για τη συνεισφορά των δημοσίων και ημικρατικών υπαλλήλων. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι εργατοπατέρες με τον υπουργό Οικονομικών προβλέπει
  • Μόνιμη συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων  στις συντάξεις τους της τάξης του 2,5%,
  • Εισφορά ύψους  2% στο Ταμείο για χήρες,
  • και καταβολή έκτακτης εισφοράς για τρία χρόνια της τάξης των 105 εκ.
Η έκτακτη εισφορά θα καταβάλλεται κλιμακωτά και από αυτήν θα εξαιρεθούν όσοι δημόσιοι και ημικρατικοί υπάλληλοι, λαμβάνουν μισθό κάτω των 1500 ευρώ.
Στην κρατική μηχανή, εξαιρούνται από την έκτακτη εισφορά 10,871  δημόσιοι υπάλληλοι. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, παγώνει για φέτος και η ΑΤΑ.
Μετά τη μαραθώνια συνάντηση του με τις ηγεσίες της ΠΑΣΥΔΥ, της ΣΕΚ και της ΠΕΟ, ο υπουργός Οικονομικών επικοινώνησε με τους αρχηγούς των κομμάτων, τους οποίους και ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συμφωνίας.
Bρέθηκε η συμβιβαστική φόρμουλα
Την ίδια στιγμή, ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ φαίνεται να συμφωνούν στην μόνιμη εισφορά ύψους 3% στις συντάξεις των Δημοσίων υπαλλήλων και στην διετή έκτακτη συνεισφορά για δύο χρόνια, δηλαδή 70 αντί 105 εκ.  Με αυτά τα δεδομένα  φαίνεται ότι βρισκόμαστε μια ανάσα από την συμβιβαστική φόρμουλα, καθώς οι  πληροφορίες λένε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα, δεν θα απέρριπτε αυτή την πρόταση.  Δείτε τις εξελίξεις αναλυτικά στο βίντεο που ακολουθεί...



Το πρωινό παρασκήνιο και προτάσεις νόμου από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης
Και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το δραματικό πολύωρο πάρε δώσε Καζαμία-Συντεχνιών, στη Βουλή  τα κόμματα της αντιπολίτευσης με προτάσεις νόμου και τροποποιήσεις των κυβερνητικών νομοσχεδίων αποφάσιζαν άλλα. Συγκεκριμένα,  επανέφεραν το ύψος των περικοπών για τους δημόσιους υπαλλήλους στο 8%, όπως ήταν η συμφωνία με τον Πρόεδρο Χριστόφια.
Μέχρι τις 4 το απόγευμα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλης επέμεναν στα συμφωνηθέντα με τον Πρόεδρο Χριστόφια για το ύψος των περικοπών στους δημοσίους υπαλλήλους.
Οι βουλευτές είναι έτοιμοι να καταθέσουν αύριο στην Ολομέλεια 12 προτάσεις νόμου, με τις εννέα εκ των οποίων συμφωνούν όλα τα κόμματα, πλήν του ΑΚΕΛ. Οι άλλες τρείς προτάσεις προέρχονται από τον βουλευτή των  Οικολόγων, Γιώργο Περδίκη.
Ουσιαστικά με τις  προτάσεις νόμου, εισηγούνται, ενόψει της αυριανής συνεδρίας της Ολομέλειας μόνιμη εισφορά 4% από τους κρατικούς υπαλλήλους για σκοπούς καταβολής σύνταξης, κλιμακωτή έκτακτη εισφορά, με μέσο όρο 2%, όλων των εργαζομένων και συνταξιούχων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και αποσύνδεση γενικών αυξήσεων με βασικούς μισθούς.
Με τις προτάσεις αυτές και το 2% στο οποίο αναμένεται να ανέλθει το ποσοστό στο ταμείο χηρείας, το συνολικό ύψος των περικοπών στους δημόσιους υπαλλήλους ανέρχεται στο 8%.
Οι αποφάσεις της Επιτροπής θα ετίθεντο ωστόσο για έγκριση στα όργανα των κομμάτων τους.
Και πρόταση για το εφάπαξ
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έθεσαν επίσης πρόταση νόμου για φορολόγηση του εφάπαξ. Το ύψος της φορολόγησης θα καθορίζετο, από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Επέμεναν, δε, μέχρι το απόγευμα, στον υπολογισμό της σύνταξης με βάση τους τελευταίους 30 μήνες, παρόλο που ο Γενικός
Εισαγγελέας θεωρεί αντισυνταγματικό το μέτρο αυτό.
Αυτά αποφασίστηκαν το απόγευμα σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, όπου υπήρξε και ένταση, αλλά και αντιπαράθεση μεταξύ, μάλιστα και βουλευτών του ιδίου κόμματος.
Το πρωί παρέστη στην Επιτροπή ο Γενικός Εισαγγελέας, όπου εξετάστηκαν τα κυβερνητικά νομοσχέδια, όπου και εδώ οξύνθηκαν τα πνεύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου