Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Αγωγή κατά του προέδρου Χριστόφια για εγκληματική αμέλεια Ενώπιον της Δικαιοσύνης από την οικογένεια Ηρακλέους

Από το ιστολόγιο http://www.philenews.com/el-gr/Eidiseis-Kypros/22/77582

Από την κηδεία του Επικελευστή μ. Μιχάλη Ηρακλέους.
Από την κηδεία του Επικελευστή μ. Μιχάλη Ηρακλέους.
Λευκωσία: Αστική αγωγή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω της εγκληματικής αμέλειας που επέδειξαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και άλλοι φορείς της κρατικής εξουσίας, κατέθεσαν την Τετάρτη η σύζυγος και τα δυο παιδιά του Επικελευστή μ. Μιχάλη Ηρακλέους.


Η αγωγή κατατέθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας από το δικηγόρο της οικογένειας, Λουκή Γ. Λουκαΐδη, με κλίμακα εξόδων τα €2 εκατ. και άνω.

Πρόκειται για την πρώτη αστική αγωγή που καταχωρείται στο Δικαστήριο σε σχέση με τη φονική έκρηξη στο Μαρί, στην οποίαν επιρρίπτονται σαφέστατες ευθύνες στον πρόεδρο Χριστόφια.

Όπως επισημαίνεται στην αγωγή, ο μ. Μιχάλης Ηρακλέους σκοτώθηκε στην έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου 2011, «ως αποτέλεσμα της εγκληματικής αμέλειας του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και άλλων φορέων της κρατικής εξουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η οικογένεια Ηρακλέους (ενάγοντες) με την αγωγή τους αξιώνουν από το Δικαστήριο, τις εξής θεραπείες:

● Γενικές και ειδικές αποζημιώσεις για το θάνατο του μ. Μιχάλη Ηρακλέους, που προκλήθηκε κατά παράβαση του δικαιώματος σεβασμού της ανθρώπινης ζωής του ως και της οικογενειακής και ιδιωτικής ζωής των εναγόντων και σαν αποτέλεσμα εγκληματικής αμέλειας και που αποστέρησε τους ενάγοντες για πάντα από το λατρευτό πατέρα / σύζυγο τους και τους προκάλεσε σοκ, ψυχική οδύνη και οικονομικές ζημιές.

● Τιμωρητικές αποζημιώσεις, λόγω της εγκληματικής και απάνθρωπης συμπεριφοράς των υπευθύνων έναντι των θυμάτων της έκρηξης και των εναγόντων.

● Οποιαδήποτε άλλη παρεμπίπτουσα ή και δίκαιη θεραπεία ήθελε κρίνει πρέπουσα το Δικαστήριο.

● Νόμιμο τόκο προς 8% από την ημερομηνία των πιο πάνω παραβιάσεων σε σχέση με τους ενάγοντες.

● Έξοδα πλέον ΦΠΑ

Αξίζει να αναφερθεί ότι, πριν τη χθεσινή καταχώρηση της εν λόγω αγωγής, ο κ. Λουκαΐδης απέστειλε στο Γενικό Εισαγγελέα, Πέτρο Κληρίδη, σχετική γνωστοποίηση βάσει του άρθρου 67 των Περί Αστικών Αδικημάτων Νόμου, καθώς, τα γεγονότα επί των οποίων στηρίζονται τα εν λόγω αστικά αδικήματα συνιστούν, σύμφωνα με τον κ. Λουκαΐδη, το κακούργημα της ανθρωποκτονίας. Αδίκημα το οποίο, με βάση τον Ποινικό Κώδικα, τιμωρείται μέχρι και με ισόβια κάθειρξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου