Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011

ΥΕΘΑ:"Δυναμικές ενέργειες για να βρεθεί τη Τουρκία,ενώπιον του διεθνούς δικαίου"

Από το ιστολόγιο http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=7838
«Αναγνωρίζουμε και είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Στη καρδιά του αμυντικού μας δόγματος βρίσκεται πάντα η κυπριακή Δημοκρατία και αυτές τις αρχές θα τις υπερασπιστούμε, όταν και αν υπάρξει ανάγκη. Πέρα από τις απειλές και την συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, έχουμε την αποφασιστικότητα και τα αναγκαία μέσα να την διαχειριστούμε. Έχουμε χρέος, με ανάληψη δυναμικών πρωτοβουλιών να φέρουμε τη Τουρκία ως υπόλογο στο χώρο του διεθνούς δίκαιου»,είπε μιλώντας στη Βουλή ο ΥΕΘΑ Πάνος Μπεγλίτης,αναφερόμενος στις συνεχείς απειλές της Τουρκίας σε σχέση με τις έρευνες που θα ξεκινήσουν στη Κύπρο.

   


Νωρίτερα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος ζήτησε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ώστε να συζητηθούν τόσο οι εξελίξεις που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο, όσο και τις απειλές της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, η επίσκεψη του Π. Μπεγλίτη στο Ισραήλ στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου, συμπίπτει χρονικά με το επικίνδυνο διάστημα που ξεκινούν οι έρευνες για το φυσικό αέριο στο «οικόπεδο 12», που βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ και γειτνιάζει με το Ισραήλ.

  

«Η Τουρκία με τη συμπεριφορά της επιβεβαιώνει ότι είναι μια χώρα - διεθνής ταραξίας. Παρά τις μεταρρυθμίσεις βιτρίνας, εξακολουθεί ως πολιτικό σύστημα να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, το δίκαιο της θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών. Οι απειλές που εκστομίζονται προέρχονται μάλιστα από τα πιο επίσημα χείλη. Δεν μπορεί ο κ. Ερντογάν να απειλεί ότι δεν θα επιτρέψει να γίνουν οι θαλάσσιες έρευνες. Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να ασκήσει ανενόχλητα κάθε δικαιοπρακτικό δικαίωμα της», επεσήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    

   

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης την ενημέρωσή του ξεκαθάρισε ότι οι σχέσεις μας με το Ισραήλ δεν πρέπει να συνδέονται με τις θέσεις που έχουμε για το παλαιστινιακό ζήτημα.

  

«Ιστορικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν ξεκάθαρη θέση, Στο παλαιστινιακό ζήτημα καμία έκπτωση δεν κάνουμε στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, δημοκρατικού βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους εντός των ορίων του 1967 και βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ. Πρέπει, όμως, να αναγνωρίσουμε ότι και το Ισραήλ έχει και την αναγκαιότητα και το δικαίωμα στην ασφάλεια του», σημείωσε.

   

Τέλος, ο κ. Μπεγλίτης υπογράμμισε ότι οι σχέσεις μας με το Ισραήλ θα ενδυναμωθούν, θα είναι πάνω σε ισότιμη βάση και αυτό, όπως είπε, θα διατυπωθεί και σε κάθε φάση των συμφωνιών που θα υπογραφούν. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι αμέσως μετά την επιστροφή του από το Ισραήλ θα ενημερώσει πλήρως το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου