Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ Εκτός ποινικής έρευνας ο Δ. Χριστόφιας

Από το ιστολόγιο http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=211186&-V=articles

Η ποινική έρευνα την οποία διενεργεί η αστυνομία για τη φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης, στο Μαρί, αγγίζει τους πάντες, πλην από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.


Το θέμα ξεκαθάρισε ο ίδιος ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Πέτρος Κληρίδης, ο οποίος φέρεται να ανέφερε σε στενούς του συνεργάτες ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένος να ανακρίνει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα.

Μάλιστα, ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας φαίνεται πως έλαβε την απόφασή του κατ’ επίκληση του Συντάγματος. Αφορμή για τη σαφή απόφαση του κ. Πέτρου Κληρίδη αποτέλεσε η συζήτηση, με στενούς του συνεργάτες, της επιστολής την οποία έλαβε μόλις χθες από τους νομικούς συμβούλους της οικογένειας του εκλιπόντος διοικητή του Ναυτικού, Ανδρέα Ιωαννίδη, με την οποία ζητούν από τον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας να τους ενημερώσει εάν στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη διερευνάται κατά πόσον υπάρχουν αξιόποινες πράξεις από μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός εισαγγελέας σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έθετε σε θέση υπόπτου, ούτε καν μάρτυρα σε ποινική υπόθεση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο αντιμετωπίζει ως θεσμό της πολιτείας και όχι ως πρόσωπο.

Παράλληλα, φαίνεται ότι, ακόμα κι αν προέκυπτε αδήριτη ανάγκη να ληφθεί κατάθεση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, σε σχέση με ουσιώδη γεγονότα τα οποία αφορούν το χειρισμό των κατασχεθέντων εμπορευματοκιβωτίων που οδήγησαν στην έκρηξη της 11ης Ιουλίου, αυτό δεν θα ήταν εφικτό, λόγω συνταγματικού κωλύματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Άρθρο 45 του Συντάγματος «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υπόκειται σε οποιανδήποτε ποινική δίωξη διαρκούσης της θητείας του, εκτός για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας ή για οποιονδήποτε αδίκημα ατιμωτικό ή ηθικής αισχρότητας».

Είναι προφανές ότι το ίδιο το Σύνταγμα, τουλάχιστον, διαρκούσης της θητείας του Προέδρου, του παρέχει απόλυτη ασυλία, με εξαίρεση τα αδικήματα που περιγράφονται πιο πάνω.

Δεν επηρεάζει την Επιτροπή

Πάντως, σημειώνεται ότι η απόφαση του γενικού εισαγγελέα δεν επηρεάζει την απόφαση του προέδρου της μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής, κ. Πόλυ Πολυβίου, να καλέσει ενώπιόν του για να καταθέσει, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Άλλωστε, όπως έγινε γνωστό, ήδη έχει γίνει προγραμματισμός και ο Πρόεδρος αναμένεται να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής την πρώτη βδομάδα του Σεπτέμβρη.

Υπάρχει ακόμα δρόμος

Σε ό,τι αφορά την πορεία της ποινικής έρευνας, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο γενικός εισαγγελέας ενημερώθηκε την περασμένη Δευτέρα από την ανακριτική ομάδα. Η εκτίμηση της αστυνομίας είναι ότι η έρευνα βρίσκεται σε τελικό στάδιο, αλλά φαίνεται πως ο γενικός εισαγγελέας δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, ήδη λήφθηκαν 450 καταθέσεις, ενώ, βάσει της αξιολόγησης και του προγραμματισμού που έχει γίνει, υπολείπονται ακόμα 50 με 60 καταθέσεις. Πρόκειται ουσιαστικά για συμπληρωματικές καταθέσεις από άτομα τα οποία έχουν ήδη δώσει καταθέσεις.

Ακόμα κι αν ο φάκελος της υπόθεσης συμπληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου, μόνο η ανάγνωση των καταθέσεων και η αξιολόγηση της μαρτυρίας από τον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας και τους συνεργάτες του απαιτεί εργασία ενός τουλάχιστον μηνός πριν αποφασιστεί το κατά πόσο στοιχειοθετούνται αδικήματα και εναντίον ποιων προσώπων.
Παράλληλα, η άσκηση ποινικών διώξεων και συγκεκριμένα η παραπομπή κατηγορουμένων σε δίκη ενώπιον Κακουργιοδικείου δεν συνεπάγεται και άμεση εκδίκαση.

Η πάγια τακτική είναι, κατά πρώτον, να δίνεται προτεραιότητα σε υποθέσεις στις οποίες υπάρχουν υπόδικοι και, κατά δεύτερον, να τηρείται σειρά σύμφωνα με την ημερομηνία καταχώρισης των υποθέσεων. Με αυτά τα δεδομένα, και βάσει του φόρτου εργασίας που έχει το Κακουργιοδικείο, η εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης δεν αναμένεται να αρχίσει προτού περάσουν αρκετοί μήνες.

Χαρακτηριστικό είναι η υπόθεση της αεροπορικής τραγωδίας της «Ήλιος» που βρίσκεται σε τελικό στάδιο εκδίκασης έξι χρόνια μετά το μοιραίο συμβάν.

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΕΑΡΧΟΥ
25/08/2011 - 09:05

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου