Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Credit Suisse: Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι απίθανη, αλλά θέμα χρόνου η χρεοκοπία... Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η Ιταλία να επιλέξει να εγκαταλείψει το ευρώ

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr


     Απίθανη χαρακτηρίζει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ η Credit Suisse σε έκθεσή της με τίτλο "Τhe Euro - what if" και ημερομηνία 23 Σεπτεμβρίου, ωστόσο προβλέπει ότι η χώρα μας δεν θα αποφύγει την ελεγχόμενη χρεοκοπία. Παράλληλα, ο οίκος εφιστά την προσοχή ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρωζώνη είναι αν η Ιταλία αποφασίσει να την εγκαταλείψει...
Σύμφωνα με τον οίκο, οι πιθανότητες διάσπασης της Ευρωζώνης ανέρχονται για την ώρα στο 10%, ενώ αν υπάρξει υποβάθμιση της αξιολόγησης της Γαλλίας τότε οι πιθανότητες θα αυξηθούν στο 20%. Η Credit Suisse θεωρεί ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι θέμα χρόνου. Ακόμη και αν το roll over των ελληνικών ομολόγων προχωρήσει, ακόμη και αν εκταμιευτεί η έκτη δόση από την ΕΕ και το ΔΝΤ, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το δεύτερο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο αποφασίστηκε στις 21 Ιουλίου, ια τεθεί σε εφαρμογή.

Σε περίπτωση που η Ιταλία επιλέξει την έξοδο από το ευρώ τότε το κόστος θα ξεπεράσει το 1,08 τρις. ευρώ. Οι τράπεζες στην περιφέρεια θα υποφέρουν τα μέγιστα, ενώ αν εξαιρέσει κανείς τις ιταλικές τράπεζες οι ζημίες  για τις υπόλοιπες της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα ξεπεράσουν τα 630 δις. ευρώ. Ακόμη και οι ισχυρότερες τράπεζες της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου εκτιμάται ότι θα έχουν ζημίες που θα ξεπεράσουν τα 300 δις. ευρώ. Όσο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Credit Suisse θεωρεί ότι απομειώσεις τουλάχιστον 150 δις. ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιηθούν.

Οι εναλλακτικές της πλήρους διάσπασης της Ευρωζώνης σύμφωνα με τη Credit Suisse

1) Η Ελλάδα εγκαταλείπει το ευρώ (μερική διάσπαση της Ευρωζώνης)
Το  σενάριο αυτο προβλέπει ότι η Ελλάδα θα επιλέξει να εγκαταλείψει το ευρώ, πρτοχωρώντας παράλληλα σε μια άτακτη χρεοκοπία.
Ωστόσο η Credit Suisse εκτιμά ότι είναι πιθανότερη μια ελεγχόμενη χρεοκοπία για την Ελλάδα, χωρίς η χώρα να χρειαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ. Αυτό συνεπάγεται δάνεια από τον EFSF για να μπορέσει η Ελλάδα να επαναγοράσει ομόλογα σε τιμές αγοράς, ένα πρόγραμμα τύπου TARP για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών και την εφαρμογή του σχεδίου για ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων μέσα σε ένα σαββατοκύριακο ώστε τα ελληνικά ομόλογα να παραμείνουν σε καθεστώς selective default μόνο για λίγες ημέρες κι ενώ οι αγορές θα είναι κλειστές.
Ο οίκος επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ, μόνο εάν το νόμισμα είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις συνέπειες που θα προκαλέσει η εξέλιξη αυτή.
2) Ευρώπη δύο ταχυτήτων
Το σενάριο αυτό προβλέπει μια κεντρική, ισχυρή Ευρώπη (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Λουξεμβούργο) και μια αδύναμη Ευρώπη που θα καθοδηγείται από τη Γαλλία και θα συνδυάζεται με την ευρωπαϊκή περιφέρεια.
Η ισχυρή Ευρώπη θα βλέπει το νέο νόμισμά της να ισχυροποιείται και πιθανότατα να υπερτιμηθεί όπως το ελβετικό φράγκο. Αντίθετα η "δεύτερη", η αδύναμη Ευρώπη θα επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να τυπώσει περισσότερο χρήμα.
Ο οίκος εκτιμά ότι εάν η Ευρώπη διασπαστεί σε δύο μπλοκ θα υπάρξει μεγάλη αναταραχή στις αγορές.
3) Η Ιταλία επιλέγει να εγκαταλείψει το ευρώ
Κατά τον οίκο αυτό αποτελεί και το πλέον ενδιαφέρον σενάριο. Δηλαδή να επιλέξει εθελοντικά η Ιταλία να φύγει από το ευρώ, καθώς υπερτερεί σημαντικά έναντι των υπόλοιπων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Ποια είναι η λύση που προτείνει η Credit Suisse;
Α)Να υπάρξει ευρωομόλογο, αλλά θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να υπάρξουν οι κατάλληλες συνταγματικές ρυθμίσεις σε ορισμένες χώρες
Β)Να μετατραπεί ο EFSF σε τράπεζα και να αντικαταστήσει σταδιακά τα ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (και εδώ χρειάζεται κοινοβουλευτική έγκριση)
Γ)Η «σιωπηρή λύση», σύμφωνα με την οποία η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα της περιφέρειας, η οποία και θα αποτελέσει μία de facto μεταφορά κεφαλαίων.
Δ)Αύξηση των κεφαλαίων του EFSF στα 900 δις. ευρώ, με τα 400 δις. ευρώ να λειτουργούν για την ενίσχυση των τραπεζών (όπως το TARP) και 300 δις. ευρώ να χρησιμοποιηθούν για την επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά (αυτή τη λύση υποστηρίζει και η ίδια η CS).

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου