Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Να υποστηρίξει «έμμεσα» την ευρωζώνη προτίθεται η BRICS

Από το ιστολόγιο http://tvxs.gr/

Οι μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες διεθνώς ανακοίνωσαν χθες στην Ουάσινγκτον ότι προτίθενται να παράσχουν έμμεση υποστήριξη, μέσω των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, για να αντιμετωπιστούν οι «παρούσες προκλήσεις» για την παγκόσμια οικονομία, ειδικά οι κρίσεις χρέους σε χώρες της ευρωζώνης.


Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής -των χωρών που αποτελούν τη λεγόμενη ομάδα BRICS- συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον πριν από τις ετήσιες συνόδους της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της ομάδας BRICS δεν θέλησαν να σχολιάσουν άλλα πιθανά μέτρα, όπως οι αγορές ομολόγων κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Η ΕΕ αποτελεί σήμερα το «επίκεντρο της κρίσης» και οι ηγέτες της πρέπει να «δράσουν με ταχύτητα» ώστε «να βρουν λύσεις» για να αντιμετωπιστεί, είπε ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Γκίντο Μάντεγκα. Ο Μάντεγκα επικαλέστηκε τον «κίνδυνο» να υπάρξουν επιπλοκές για τις αναδυόμενες χώρες σε περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης. «Εάν δεν επιλυθεί σήμερα το πρόβλημα της Ελλάδας, θα πληγούν και οι άλλες οικονομίες», προέβλεψε.
Οι πέντε χώρες, καθεμιά εκ των οποίων έχει ηγετική θέση στην περιφέρεια όπου βρίσκεται, αποκτούν ταχύτατα οικονομική ισχύ όχι μόνο λόγω του μεγέθους τους αλλά και του ρυθμού της ανάπτυξής τους μετά την οικονομική κρίση του 2008. Οι -αναθεωρημένες αυτή την εβδομάδα- προβλέψεις του ΔΝΤ κάνουν λόγο για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,4% στη Νότια Αφρική, 3,8% στη Βραζιλία, 4,3% στη Ρωσία, 7,8% στην Ινδία και 9,5% στην Κίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου