Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕΒ ΠΡΟΣ ΞΕΝΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ

Από το ιστολόγιο http://www.drougos.gr/

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕΒ ΠΡΟΣ ΞΕΝΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ
Εκπρόσωποι των πρεσβειών χωρών – μελών της Ε.Ε., όπως επίσης των ΗΠΑ, της Βραζιλίας και της Ρωσίας παρακολούθησαν σήμερα (Παρασκευή, 23.9.2011), την παρουσίαση των βασικών συμπερασμάτων της μεγάλης μελέτης για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στη δεκαετία 2011-2021, που με πρωτοβουλία του ΣΕΒ και της ΕΕΤ εκπόνησε η διεθνούς φήμης εταιρεία McKinsey. Πρέσβεις, οικονομικοί σύμβουλοι και εμπορικοί ακόλουθοι από το διπλωματικό σώμα, παρακάθισαν στην τρίωρη παρουσίαση που έγινε στα γραφεία του ΣΕΒ, από τον διευθυντή του γραφείου της McKinsey στην Αθήνα κ. Γιώργο Τσόπελα και τους συνεργάτες του.
Τους συμμετέχοντες προσφώνησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η ενημέρωση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας που έχει αναλάβει ο ΣΕΒ να ενημερώσει, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ένα ευρύτατο φάσμα του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, επαγγελματικών οργανώσεων και άλλων κέντρων λήψης αποφάσεων σχετικά με τις εντυπωσιακές αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει η ελληνική οικονομία. «Αν θέλουμε να βγούμε από την κρίση» υπογράμμισε ο κ. Δασκαλόπουλος «θα πρέπει να φροντίσουμε να εκμεταλλευτούμε τις μεγάλες αυτές δυνατότητες παράλληλα και ταυτόχρονα με την επώδυνη προσπάθεια που καταβάλλεται για τη δημοσιονομική εξυγίανση». Το σχέδιο της McKinsey, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, μας οδηγεί βήμα-βήμα στην επαναφορά της χώρας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης που θα βασίζεται στις επενδύσεις και στην εξωστρέφεια—μας οδηγεί στην υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης που μπορεί να φέρει πραγματικό πλούτο και πραγματικές δουλειές.


«Αν καταφέρουμε να ξεφύγουμε από την παράλυση που έχει επιφέρει το πελατειακό κράτος και η συζήτηση περί χρεοκοπίας» τόνισε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, «ο επιχειρηματικός κόσμος σε συνεργασία με πολλούς ενδιαφερόμενους στην Ευρώπη καθώς και με διεθνείς φορείς, θα μπορέσουν να βγάλουν τη χώρα μπροστά.»
Στην εκπόνηση της μελέτης η McKinsey πρόσφερε και την εμπειρία της από αντίστοιχες μελέτες που έχει κάνει για περισσότερες από 50 χώρες ανά τον κόσμο. Θα πρέπει, εξάλλου, να σημειωθεί ότι ο διπλασιασμός του ρυθμού ανάπτυξης, που σύμφωνα με το σχέδιο της McKinsey μπορεί να πετύχει η χώρα μας, έχει άμεσες και θετικές επιπτώσεις στη διαχείριση του χρέους. Όπως παρατήρησε, όμως, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, η ελληνική κρίση δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς να λαμβάνεται υπόψη και η ευρύτερη ευρωπαϊκή κρίση. Το γεγονός ότι το ελληνικό πρόβλημα απειλεί να μολύνει ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ είναι απλώς ένα σύμπτωμα της πολιτικής ατολμίας και των θεσμικών κενών της Ε.Ε. Η κριτική, λοιπόν, που ασκείται στην Ελλάδα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της και την ευρωπαϊκή εικόνα συνολικά. «Η ελληνική κρίση θα ξεπεραστεί όταν θα ξεπεραστεί και η ευρωπαϊκή κρίση» κατέληξε ο κ. Δασκαλόπουλος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου