Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Έτοιμη να επέμβει η ΕΚΤ αν επιδεινωθεί η κατάσταση, λέει μέλος του δ.σ. της

Από το ιστολόγιο http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=312240

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να δράσει για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν την ανάπτυξη αμέσως μέσα στον επόμενο μήνα εάν τα οικονομικά στοιχεία αποδειχθούν απογοητευτικά, δήλωσε το μέλος του κυβερνητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου, Luc Coene.
Luc Coene (δεξιά) 



Luc Coene (δεξιά) «Η ΕΚΤ ποτέ δεν απέκλεισε πράγματα εκ των προτέρων» δήλωσε σε συνέντευξη του στην Ουάσινγκτον ο Coene απαντώντας στο αν δικαιολογείται από τη δύσκολη κατάσταση μία μείωση του επιτοκίου. «Εάν στις αρχές Οκτωβρίου τα στοιχεία είναι χειρότερα απ’ ότι περιμένουμε, τότε θα εξετάσουμε τις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε σχετικά».
Οι σχεδιαστές της πολιτικής στην ΕΕ τελούν υπό πίεση καθώς η προσπάθεια συγκράτησης της κρίσης χρεών έχει αποτύχει. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οικονομολόγοι της Barclays Capital και της Royal Bank of Scotland Plc προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα αντιστρέψει τις δύο αυξήσεις επιτοκίων που επέβαλε στις αρχές του έτους.
Δυνητικά μέτρα που μπορεί να λάβει η ΕΚΤ περιλαμβάνουν την επανεισαγωγή πιο μακροπρόθεσμων δανείων, πχ διάρκειας 12 μηνών ή και περισσότερο, δήλωσε ο Coene. Πρόσθεσε, δε, ότι η μείωση του βασικού επιτοκίου «σίγουρα δεν βοηθά στη μείωση των πιο μακροχρόνιων επιτοκίων».
«Μπορούμε σίγουρα να το κάνουμε αυτό εάν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για κάτι τέτοιο, πράγμα που δεν νομίζω ότι ισχύει τώρα, αλλά μπορεί να προκύψει μέσα σε δύο εβδομάδες» πρόσθεσε.
Σημειώνεται πως η επόμενη συνάντηση της ΕΚΤ είναι για τις 6 Οκτωβρίου και πως το βασικό επιτόκιο της είναι 1,5% έναντι σχεδόν μηδενικού επιτοκίου των ΗΠΑ και 0,5% της Ιαπωνίας.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου